film- en tv-tipsmaandag 24 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 24 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

E.T. the Extra-Terrestrial Beeld
E.T. the Extra-Terrestrial

De mond gespoeld

In 2002 meende Steven Spielberg dat hij zijn meesterwerk E.T. de mond moest spoelen: op de langverwachte dvd-editie poetste Spielberg verwijzingen naar geweld zo veel mogelijk weg. De wapens waarmee de belagers van het vriendelijke ruimtemonstertje in een van de eerste scènes door het bos rennen, werden met de computer vervangen door walkietalkies. En Elliotts moeder had het opeens niet meer over ‘terroristen’, maar over ‘hippies’. Misschien nog vervelender en onnodiger was dat Spielberg ging sleutelen aan E.T. zelf: de mond van het schildpadachtige wezen dat per abuis op aarde achterblijft, ging dankzij 21ste-eeuwse computeranimaties veel te soepel bewegen.

Volgens William Kotzwinkles ‘novelization’ van het script van E.T. is het ruimtemannetje meer dan tien miljoen jaar oud.

Spielberg heeft van al die ‘verbeteringen’ gelukkig al lang afstand genomen, maar het zou zomaar kunnen dat ze vanmiddag op tv toch nog opduiken. Als dat zo is, even doorbijten en slikken, want ook in gekuist en opgevijzeld tenue blijft E.T. een tranentrekker van formaat: als kijker wil je net zo graag dat E.T. en Elliott op aarde vrienden blijven als dat het ruimtemannetje zijn weg terugvindt naar huis. En natuurlijk is en blijft E.T. de film die BMX-crossfietsen, zwierende strijkers, een messiaanse alien en de volle maan voor altijd bij elkaar bracht.

E.T. the Extra-Terrestrial (Steven Spielberg, 1982)
Net 5, 16.05-18.25 uur

Gremlins (Joe Dante, 1984)
Veronica, 22.20-00.30 uur

Genreconventies? Regisseur Joe Dante, een protegé van Steven Spielberg, heeft er gedurende zijn volledige filmcarrière altijd een gezonde dosis lak aan gehad. Horror, komedie, sciencefiction en fantasy kneedt hij kundig en speels tot smakelijke hapjes pulpcinema. Met Piranha (1978, zijn antwoord op Jaws), The Howling (1981) en doorbraakfilm Gremlins (1984) liggen zijn hoogtijdagen inmiddels ver achter ons, maar het is een genot om die laatstgenoemde film af en toe op tv te kijken. Het fundament van zijn sardonische, anarchistische horrorkomedie over een pluizig beestje dat in een zichzelf razendsnel vermenigvuldigend monstertje verandert als-ie nat wordt, vond Dante in het eerste kinderboek van Roald Dahl, De Gremlins. In 1942 begon Dahl te werken aan dit verhaal over ‘gremlins’, een term die RAF-piloten gebruikten voor mythische wezentjes die zorgden voor allerlei mechanische problemen. Het belandde uiteindelijk bij Walt Disney, die zich geïnteresseerd toonde in een verfilming. De film die in 1984 uitkwam, was volgens Dante slechts heel in de verte op Dahls roman gebaseerd.

Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964) / The Sound of Music (Robert Wise, 1965)
BBC 1, 18.00-20.15 uur / Net 5, 20.30-00.05 uur

Julie Andrews in haar twee beroemdste rollen: dat mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. The Sound of Music moest nog verschijnen toen Julie Andrews in Mary Poppins een onvergetelijke nanny neerzette, die neerdalend vanuit de wolken een Brits gezin op het goede spoor zet. Het verhaal van P.L. Travers werd van zijn scherpe kantjes ontdaan om alle ruimte te geven aan zang, dans en special effects – én technicolor – waarmee een nog altijd bruisende feelgoodfilm werd gemaakt. Maar de ultieme kerst- en oudejaarsfilm blijft toch The Sound of Music, waarin Andrews een jonge Oostenrijkse vrouw speelt die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog nog te veel van de buitenlucht en de bergen houdt om in te treden in het klooster en daarom gouvernante wordt van de kroostrijke familie Von Trapp. Andrews die tollend door de alpenweiden rent en met zoete stem haar ode aan de edelweiss zingt: het is aan het eind van het jaar net zulke verplichte kost als een kerstboom en chocolademelk.

De aardappeleters
NPO 2, 19.05 uur

Op Kerstavond verdiept Joris Vermeer zich in de geschiedenis van de kaasfondue. Dat gerecht werd nog maar zestig jaar geleden geboren, toen de Zwitsers te veel kaas hadden om zelf op te eten. Ze bedachten toen iets nieuws om de wereld mee te veroveren.

All You Need Is Love: Kerstspecial
RTL 4, 20.30 uur

Ook dit jaar is Robert ‘Dr. Love’ ten Brink present met de altijd veelbekeken kerstspecial van zijn programma vol romantische herenigingen. Deze keer met een speciale uitvoering van de ‘stewardessendans’, het vaste onderdeel waarbij er wordt gedanst op Schiphol.

Jezus van Nazareth
NPO 2, 21.15 uur

In hoeverre klopt het westerse beeld van Jezus? In de kerstweek reist Kefah Allush, die zelf werd geboren in de Palestijnse stad Nablus, af naar de gebieden waar Jezus heeft geleefd heeft en praat hij met wetenschappers. Aflevering 1 gaat over de geboorte en jeugd van Jezus.

Reindeer Family And Me
Canvas, 20.15 uur

In deze natuurdocumentaire reist de Schotse cameraman Gordon Buchanan door Lapland in de hoop het fameuze noorderlicht te zien. Vergezeld door een rendier begint Buchanan zijn reis bij de inheemse bewoners, de Sami’s, die hem leren overleven in de wildernis.

Earth
Canvas, 22.30 uur

Britse natuurdocumentaire uit 2007 waarin op totaal verschillende plekken ter wereld een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrugwalvissen worden gevolgd. Duidelijk wordt hoe de opwarming van de aarde de overlevingskansen van veel diersoorten bedreigt.

Evenblij maakt vrienden
NPO 1, 22.55 uur

In een nieuw seizoen ontmoetingen met beroemdheden heeft presentator Frank Evenblij een interview geregeld met zijn grote jeugdheld Sting (67). Evenblij spreekt de zanger en oprichter van The Police over diens muziek, privéleven en liefde voor wijn maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden