Film- en tv-tipsMaandag 20 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 20 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Kevin Toma
Tom Hollander in Pirates of the Caribbean: At World’s End Beeld
Tom Hollander in Pirates of the Caribbean: At World’s End

Pirates of the Caribbean: At World’s End

Net 5, 20.30-23.50 uur.(Gore Verbinski, 2007) De derde Pirates of the Caribbean-film (die 300 miljoen dollar kostte) is mogelijk het extravagantste deel: hoewel de plot zo ingewikkeld is dat we hem hier niet eens gaan proberen na te vertellen, schieten de afzonderlijke scènes met hun overkokende surrealisme in de roos. Johnny Depp maakt pas na veertig minuten zijn entree als zeerover Jack Sparrow, maar wel meteen in veelvoud.

De opnamen van Pirates of the Caribbean: At World’s End begonnen al toen het script nog niet was afgerond.

Terwijl hij vastzit in een woestijnachtig voorgeborchte, hallucineert Sparrow dat hij zijn eigen bemanning is en zichzelf moet omleggen om één splintertje pinda te bemachtigen. Dat zijn schip midden in de woestijn op het droge staat, blijkt uiteindelijk geen probleem: duizenden witte krabbetjes laten het gevaarte tot aan de kust over hun ruggetjes buitelen. De met spektakel doorspekte gekte wint het steeds weer van de Hollywood-conventie om een verhaal zo helder en efficiënt mogelijk te vertellen. Tot en met de magnifieke zeeslag aan het slot, waarin een fregat in slow motion uiteenspat terwijl de krankzinnig geworden kapitein de trap afloopt: tijd en actie vertragen hier zo, dat het vuur en de rondvliegende spaanders een haast abstract schouwspel vormen. En dat in een Disney-blockbuster.

Young@Heart

NPO 2 Extra, 17.00-18.45 uur.

(Stephen Walker, 2007) ‘Darling you got to let me know/ should I stay or should I go?’ Een dame van een jaar of negentig spreekt de tekst gedecideerd uit, alsof ze haar toehoorders een existentieel dilemma voorlegt. Het publiek gaat uit zijn dak: de oma-versie van het nummer van punkband The Clash raakt een gevoelige snaar. De documentaire Young @ Heart begint en eindigt met een optreden van een zangkoor voor een uitverkochte, enthousiaste zaal. De gemiddelde leeftijd van de zangers ligt boven de tachtig. Ze zingen stevige pop- en rockhits. Het klinkt als een gimmick, en dat is het tot op zekere hoogte ook. Documentairemaker Walker volgde de Amerikaanse bejaarden in de aanloop naar een belangrijk concert, waarbij niet alleen talloze muzikale hobbels worden genomen, maar zich ook de nodige persoonlijke tragedies afspelen. Walker heeft goede bedoelingen, maar lijkt de bejaarden te beschouwen als een exotische diersoort. Die neerbuigende houding is storend, maar de film ontroert tegen wil en dank. Het is vrijwel onmogelijk om niet te vallen voor de charmes van de zingende bejaarden, en ook de muziek helpt een handje mee.

Captain America: Civil War

Fox, 23.35-02.40 uur

(Anthony en Joe Russo, 2016) Derde productie rond supersoldaat Captain America (Chris Evans), en de dertiende sinds de Amerikaanse stripgigant Marvel – onder de vlag van Disney – in 2008 begon te bouwen aan een universum waarin superhelden geregeld elkaars films bevolken. Een reeks die onlangs een voorlopige climax bereikte met Avengers: Endgame. Captain America: Civil War heeft een veelvoud aan personages (Iron Man, Black Widow, Winter Soldier, War Machine, Hawkeye, Vision, Scarlet Witch, Ant-Man en Black Panther) en aan locaties (Lagos, Cleveland, Londen, Wenen, Boekarest, Berlijn, New York, Leipzig). Tijdens een missie in Lagos blaast het superhelden-ensemble in het zoveelste geval van collateral damage een aantal verdiepingen van een flatgebouw weg, waarna een wet in het leven wordt geroepen die de destructiedrang van superhelden dient te beteugelen. Industrieel Tony Stark annex Iron Man (Robert Downey Jr.) ondersteunt de wet, terwijl de eenvoudige vrijheidsstrijder Captain America weigert te tekenen. Dat maakt Captain America: Civil War tot een vrolijke, kleurrijke en onmiskenbaar spectaculaire janboel, een beoogde epische strijd met de sensatie van een vriendschappelijk potje sparren.

Het ramadangerecht

NPO 2, 19.50 uur

Culinair journalist Nadia Zerouali ontmoet Safa en Ayham Ayoub en hun twee kinderen, vluchtelingen uit Syrië. Safa begon in Nederland een cateringbedrijf en laat Nadia zien hoe ze haar favoriete maklouba (een ‘omgekeerde’ rijstschotel) maakt.

The Trial of Ratko Mladic

NPO 2, 20.25 uur

Tussen 2012 en 2017 volgden de makers van deze docu het strafproces tegen de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladić. We zien het werk van de advocaten aan beide kanten, horen Mladić’ familie, zijn aanhangers en slachtoffers.

Chateau Meiland

SBS 6, 20.30 uur

12 jaar nadat Martien en Erica Meiland met een bed and breakfast-avontuur in Frankrijk furore hebben gemaakt in Ik vertrek, gaan ze een nieuwe uitdaging aan. Ze hebben een Frans kasteeltje gekocht en beginnen van voor af aan.

Terug naar Siberië

Een, 21.20 uur

Nadat hij eerder voor Man bij hond een winterse reis heeft gemaakt door Siberië, bezoekt Martin Heylen de regio dit keer in de zomer. Hij maakt nieuwe vrienden en gaat opnieuw op bezoek bij de mensen die hij er ooit per toeval ontmoette.

Thatcher: A Very British Revolution

BBC 2, 22.00 uur

Begin van een vijfdelige documentaireserie over Margaret Thatcher. Haar verhaal begint bij haar keuze om in 1970 als minister te bezuinigen op de gratis schoolmelk. De Britse pers en het publiek zijn boos, maar Thatcher geeft geen krimp.

I Love the 1980s

BBC 2, 23.00 uur

Een tijdsbeeld in een tijdsbeeld: deze serie, waarin wordt teruggekeken op popculturele hoogtepunten uit de jaren tachtig, werd 18 jaar geleden voor het eerst uitgezonden en nu herhaald. In deze aflevering: de soapserie Dallas en Pac Man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden