RubriekTELEVISIE- EN FILMTIPS

De Volkskrant film en tv-tips voor maandag 2 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
 Ian Holm, Sigourney Weaver,  Tom Skerritt en John Hurt in Alien (1979)  Beeld rechtenvrij
Ian Holm, Sigourney Weaver, Tom Skerritt en John Hurt in Alien (1979)Beeld rechtenvrij

Brazilië - Mexico

NPO 1, 16.00 UUR

Topfavoriet Brazilië ontmoet in de achtste finale Mexico, dat het zo goed deed tegen Duitsland en ondanks een 3-0 verlies tegen Zweden toch de tweede ronde haalde. ’s Avonds (om 20.00 uur) speelt België tegen Japan.

Van Nablus naar Nineve

NPO 2, 19.10 UUR

Herhaling van de reeks die Kefah Allush in 2016 maakte over het Midden-Oosten. In aflevering 1 portretteert hij de Samaritanen, die nog maar met 700 zijn en vechten voor het voortbestaan van hun volk.

Hairspray (Adam Shankman, 2007)

NPO 3, 20.25-22.15 uur

Bewerking van de succesvolle Broadway-musical, geïnspireerd op de film die cultregisseur John Waters in 1988 maakte met Ricki Lake en Divine in de hoofdrollen. Destijds was de musical een subversief feestje; deze film is een vrolijke ode aan de gedachte dat iedereen te allen tijde zijn droom moet najagen. De spil van het scenario is de mollige Tracy Turnblad (Nikki Blonsky), die niets liever wil dan een rol in The Corny Collins Show van Corny Collins. Ondanks haar overgewicht weet de geboren danseres een plek in de show te bemachtigen, waar zij al snel de status van ‘dancing queen’ Amber Von Tussle aan het wankelen brengt. Michelle Pfeiffer is als Ambers racistische moeder Velma killer dan ijs, en Christopher Walken maakt van de kleine middenstander Wilbur Turnblad een nederige winkelier, die altijd tot laat in de zaak is te vinden. Geinige rol ook voor John Travolta, als Tracy’s moeder Edna.

Bande à part (Jean-Luc Godard, 1964)

Arte, 21.55-23.25 uur

Op dvd’s en blu-rays is het geliefd bonusmateriaal: een commentaartrack die de regisseur of andere betrokkenen of deskundigen bij de beelden hebben ingesproken. Jean-Luc Godard was zulk zogenaamd audiocommentaar decennia voor, toen hij zelf de vertelstem van zijn meesterlijke Bande à part insprak. Twee jongens uit Parijs en een meisje uit Joinville proberen gangsters te zijn. Na ongeveer vijf minuten vat Godard ‘voor de laatkomers’ in een paar trefwoorden de gebeurtenissen samen, en tijdens het verdere verloop interrumpeert hij nog zo’n twintig keer, om op melancholieke toon de melige gebeurtenissen toe te lichten. ‘Hier zouden we de gevoelens van de personages kunnen beschrijven, maar die zijn wel duidelijk, dus laten we de beelden voor zich spreken.’ Hoogtepunt is de vaak geïmiteerde dansscène, waarin de drie helden de Madison uitvoeren in een café. Op Arte vanavond gevolgd door een documentaire over Godards eerste echtgenote en muze Anna Karina, die in Bande à part de vrouwelijke hoofdrol vertolkte.

Belpop Classics

Canvas, 22.15 UUR

Voordat Rock Werchter uitgroeide tot een van de grootste festivals van Europa, was het een piepklein rock- en bluesfestival (1975). Op de eerste internationale editie (1978) speelde Talking Heads en The Runaways. Een terugblik.

Alien (Ridley Scott, 1979)

Veronica, 22.40-01.00 uur

Bij de commerciële omroep zijn ze er goed in om dezelfde films steeds weer op andere manieren te programmeren – bij voorkeur in licht doordachte serietjes. Vanavond brengt Veronica zowel Ridley Scotts sciencefictionhorrormeesterwerk Alien als John McTiernans Predator (1987); dan weet je al dat je een week later de sequels Aliens (1986) en Predator 2 (1990) kunt verwachten, en dat de reeks hoogstwaarschijnlijk zal uitmonden in Alien vs. Predator (2004) en Alien vs. Predator: Requiem (2007). Waren wij programmeur bij Veronica, dan zouden we het een stuk leuker vinden om Alien bijvoorbeeld te combineren met die andere geweldige ruimtewezen-horrorproductie uit de jaren tachtig, John Carpenters The Thing (1982). Of om eerst Mario Bava’s Planet of the Vampires (1965) te draaien, de film die een van de officieuze inspiratiebronnen voor Alien was.

Maar genoeg gezeurd. Even over dat wezen waartegen Sigourney Weaver in de Alien-serie vecht. De eerste keer dat het verschijnt, springt het als een slijmerig gedrocht uit een ei. Vervolgens dringt de parasiet een menselijk lichaam in, waarna het tot metershoog reptiel uitgroeit. In de volgende delen zou het steeds weer net andere gedaanten aannemen. Die veranderlijkheid is het sterkste punt van de serie: zo ontstaat een onbenoembaar, bijna abstract gevoel van dreiging. En de eerste film is nog eens extra spannend omdat het zo lang duurt voor we het (door H.R. Giger ontworpen) monster eindelijk te zien krijgen.

A’dam en E.V.A.

NPO 3, 23.10 UUR

Herhalingen, vanaf aflevering 1, van de avonturen van Adam, Eva en de rest van Amsterdam. Adam is nieuw in de stad en is nog zoekende wanneer hij op het fietspad op Eva knalt: het is liefde op het eerste gezicht.

OJ: Made in America

Canvas, 23.10 UUR

Monumentale documentaire over O.J. Simpson, de moord op zijn vrouw en ongelijkheid in het Amerika van de jaren zestig tot nu. In het eerste deel (van vijf): hoe O.J. uitgroeit tot een van de beste American Football-spelers van zijn generatie.

Japan’s Secret Shame

BBC 2, 00.15 UUR

Het verhaal van de Japanse journalist Shiori Ito (29), die vorig jaar haar veel bekendere collega Noriyuki Yamaguchi beschuldigde van verkrachting. Wat volgde was een publiek gevecht dat Ito onmogelijk kon winnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden