Film- en tv-tipsMaandag 19 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 19 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Guy Pearce en Emilia Jones in Brimstone van Martin Koolhoven. Beeld
Guy Pearce en Emilia Jones in Brimstone van Martin Koolhoven.

Brimstone

NPO 3, 20.20 uur

(Western, Martin Koolhoven, 2016) De jonge, tongloze vrouw Liz (Dakota Fanning) raakt in doodsangst als ze in haar 19de-eeuwse Amerikaanse plattelandsdorp de stem hoort van de nieuwe dominee (Guy Pearce). Brimstone ontvouwt zich in vier hoofdstukken als zoektocht naar de oorsprong van de religieuze perversiteit achter Liz’ schrikreactie. Door de volgorde van de hoofdstukken in omgekeerde volgorde te serveren, bepaalt Koolhoven je beleving van het extreme geweld en dwingt hij je tot nadenken over wraak, religie, afkomst en vrijheid. Onvergetelijke bijrol van Carice van Houten, maar vooral Fanning zorgt dat Brimstone (bekroond met zes Gouden Kalveren) ondanks de afstandelijke verhaalstructuur ook het hart raakt.

We houden vol

NPO 1, 20.25 uur

Een nieuw dagelijks programma van de NPO brengt een ode aan de veerkracht van alle Nederlanders die de impact van de coronacrisis voelen. De KRO-NCRV, EO en VPRO hebben de handen ineen geslagen voor We houden vol, een documentaireserie met korte verhalen van mensen die direct of indirect zijn getroffen door de epidemie. Dat kunnen patiënten zijn met blijvende ziekteverschijnselen, vrienden of familieleden van een overleden dierbare, maar ook werknemers in het onderwijs en de zorg, of ondernemers die hun bedrijf naar de afgrond zien afglijden.

Harry Potter and the Chamber of Secrets

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Chris Columbus, 2002) Elk beeld heeft zijn eigen special effect in Harry Potter and the Chamber of Secrets. Bewegende portretten, een vliegende auto, een feniks die uit de as herrijst en een onzichtbare hand die in een dagboek schrijft: het is tovenarij die van de verfilming van het tweede deel van de Potterromans van J.K. Rowling een mooi bewegend plaatjesboek maakt. De film begon daarmee de ontwikkeling die de serie vanaf Harry Potter and the Prisoner of Azkaban tot echte, onheilspellende kinderhorror zou maken.

Kenneth Branagh, Rupert Grint en Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Chamber of Secrets van Chris Columbus Beeld
Kenneth Branagh, Rupert Grint en Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Chamber of Secrets van Chris ColumbusBeeld

Only the Brave

RTL 7, 20.30 uur

(Rampenfilm, Joseph Kisinski, 2017) Mocht u vanavond voorbij dit brandweermannenepos zappen, zorg dan dat u in elk geval die ene originele en haast surrealistische scène meekrijgt: het moment waarop een blushelikopter water tankt in het zwembad van een villa, alvorens de lading over een nabijgelegen bosbrand uit te storten. Verder biedt Only the Brave wel erg veel heldhaftig gedoe, waarbij de mannen te midden van iets te duidelijk uit de computer getrokken vlammenzeeën hun persoonlijke strubbelingen overwinnen (verslaving, onverwacht vaderschap) en er wijze lessen worden geleerd over het belang van broederschap.

Josh Brolin in Only the Brave van Joseph Kosinski. Beeld
Josh Brolin in Only the Brave van Joseph Kosinski.Beeld

De wereld van morgen

NPO 1, 21.30 uur

In De wereld van morgen werpen Splinter Chabot, Nick Schilder en Hans Dorrestijn een blik in de toekomst. Tijdens de Nationale Klimaatweken onderzoeken ze welke slimme innovaties op gebied van energie en duurzaamheid ons te wachten staan en hoe dit ons leven gaat veranderen. Chabot neemt een kijkje op een offshore waterstoffabriek in de Noordzee en ziet een oplossing voor het zoetwatertekort. In Almere bezoekt Schilder een bijzonder paviljoen van de Floriade Expo 2022, en Dorrestijn ziet op de TU Delft hoe we in de toekomst kunnen wonen en werken.

De monitor

NPO 2, 22.25 uur

Een jaar geleden meldde De monitor dat er in Nederland één miljoen huizen dreigen te verzakken. Er werd massaal op de uitzending gereageerd en het aantal gemeenten waar verzakkingen zijn gemeld is sindsdien van 83 opgelopen naar meer dan tweehonderd. Daarbij zitten ook meldingen uit het oosten en zuiden van het land, gebieden waar bodemdaling geen bekend verschijnsel is. Vanavond zoekt De monitor uit wat daar aan de hand is. Hoe omvangrijk is het probleem van funderingsschade, wie draait op voor de kosten en wat is de impact op de woningmarkt?

Kruispunt

NPO 2, 23.00 uur

De Veluwse Wensambulance zet zich in om de laatste wens van ongeneeslijk zieke mensen uit te laten komen. Kruispunt liep mee met de vrijwilligers van de stichting, die zo’n tweehonderd keer per jaar iemand een onvergetelijke dag bezorgt. De laatste wens van de dementerende meneer Van Braam is om nog één keer in Zandvoort naar de zee te luisteren. Mevrouw Vonk weet dat ze zal sterven aan alvleesklierkanker, maar wil graag nog een keer met haar man en dochter naar Paleis ‘t Loo. Vrijwilliger Helma van den Berg rijdt haar rond in een ziekenhuisbed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden