film- en tv-tipsmaandag 18 maart 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 18 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Ben Affleck in Triple Frontier van J.C. Chandor Beeld
Ben Affleck in Triple Frontier van J.C. Chandor

In heldendom is J.C. Chandor niet geïnteresseerd, schreef Pauline Kleijer drie jaar geleden in deze krant in haar recensie van de derde film van de Amerikaanse filmmaker, het stijlvolle misdaaddrama A Most Violent Year. Zijn hoofdpersonen twijfelen en maken inschattingsfouten. Dat was al zo in zijn debuutfilm Margin Call (2011), terecht geroemd als de eerste kredietcrisisfilm, en de zeilfilm All is Lost (2013), waarin Robert Redford als overmoedige solozeiler moet zien te overleven nadat zijn boot water schept. De woorden zijn ook van toepassing op Chandors nieuwste, voor zijn doen eenvoudige telg Triple Frontier, een door journalist en scenarist Mark Boal (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) geschreven genrefilm die vorige week op Netflix in première ging.

In Triple Frontier trekt een vijftal Amerikaanse ex-commando’s naar de Zuid-Amerikaanse jungle om ergens op de grens van Brazilië en Peru een drugsdealer uit te schakelen, die in zijn villa annex bunker een enorme hoeveelheid drugsgeld schijnt te bewaren. De buit blijkt uiteindelijk zó groot en zwaar dat de vrachthelikopter waarmee ze de aftocht hopen te blazen, met geen mogelijkheid over de hoogste piek van de Andes komt. Chandor zet zijn film wederom met gevoel voor stijl uiteen, met aandacht voor verhaalopbouw én vooral in de openingsscène puntgaaf georkestreerde actie. Met reflectie op de gevolgen van een gewelddadig militairenleven, moeiteloos overgebracht door uitstekende acteurs als Oscar Isaac en zelfs Ben Affleck. Tegelijk lijken cast en regie te verbloemen dat Triple Frontier inhoudelijk beduidend minder voorstelt dat Chandors vorige werk: de film raakt geregeld dicht aan de testosterongedreven videopulp uit de jaren tachtig, en naarmate de jungle heist verder in de soep loopt, heeft de film niet veel meer te zeggen dan dat geld niet gelukkig maakt.

Triple Frontier (J.C. Chandor, 2019)

Nu te zien op Netflix.

The Maze Runner

(Wes Ball, 2014) Daar zit hij, opgesloten in het labyrint. Thomas (Dylan O’Brien) heeft geen idee hoe hij er terechtkwam, zomin als de tientallen jongens die hem voorgingen. Zij berustten in hun situatie; Thomas niet. Liever ontsnappen en sterven dan wegkwijnen in deze gevangenis. The Maze Runner, gebaseerd op het eerste boek uit de Maze Runner-reeks van young adult-schrijver James Dashner, is niet origineel: Wat Hunger Games hier, wat Lost en Lord of the Flies daar. Knap dat regisseur Ball toch zo’n spannende film afleverde. Komt door de setting. Ball maakt je benieuwd naar het labyrint, nog voordat Thomas er een stap heeft gezet. Het blijkt een abstract, surrealistisch decor waarop je niet snel uitgekeken raakt. In 2015 en 2018 verschenen twee vervolgfilms.

Net 5, 20.30-22.45 uur.

Cléo de 5 à 7

(Agnès Varda, 1962) Van de grootste en eigenzinnigste vrouwelijke Franse filmmaker, in 1928 in België geboren, is vanavond een van haar vroegste werken te zien. De titel, Cléo de 5 à 7, slaat op de twee uur die zangeres Cléo ­(Corinne Marchand) door Parijs zwerft in afwachting van de uitslag van een onderzoek naar kanker. Ze bezoekt en ontmoet wat mensen, dat is het zo’n beetje. Maar Agnès Varda, die onlangs op het filmfestival van Berlijn op 90-jarige leeftijd doodleuk haar nieuwste documentaire presenteerde (Varda by Agnès) dient het kakelfris op en laat – bijzonder – de gebeurtenissen in ­realtime voltrekken. Alles ademt nouvelle vague, al moest die term tijdens het maken van de film nog bedacht worden. Jean-Luc Godard, Eddie Constantine en Anna Karina komen ook nog even voorbij.

Arte, 21.55-23.25 uur.

EenVandaag

NPO 1, 18.15 uur

Suzanne Bosman presenteert live vanuit Rotterdam een debat tussen de partijleiders van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PVV, SP en PvdA over de provinciale statenverkiezingen. Het debat is mede georganiseerd door studenten van de Erasmus Universiteit.

Mary Berry’s Quick Cooking

BBC 2, 21.30 UUR

Het 83-jarige tv-icoon Mary Berry bezoekt voor de BBC voor het eerst in haar leven een muziekfestival. Niet om bandjes te kijken, maar om kennis te maken met de koks en menu’s van de foodtrucks. In een van de rollende keukens maakt ze haar eigen lamssteak en groentekebab.

2Doc: Girl in return

NPO 2, 20.55 uur

De Ethiopische Amy wordt op tienjarige leeftijd geadopteerd door een Deense familie, maar het lukt haar niet om in het nieuwe gezin te aarden. Het liefst zou ze de adoptie annuleren. Filmmaker Katrine Kjaer volgt Amy van haar 14de tot haar 18de, waarin ze zoekt naar haar eigen thuis.

De kleedkamer

Canvas, 21.20 uur

In aanloop naar voorjaarsklassieker Milaan-San Remo komen oud-wielrenners Hennie Kuiper, Adrie van der Poel, Eric Vanderaerden en Ludo Peeters samen voor een terugblik op de editie van 1985. Wat staat ze nog bij van die koers, die uiteindelijk werd gewonnen door Kuiper?

Komen te gaan

Een, 21.25 uur

Start van nieuwe documentaireserie over het werk van zes Vlaamse begrafenisondernemers. Zoals bijvoorbeeld Tayfun Arslan’o, die nog maar net is begonnen, en Evelyne Haerens, die opgroeide tussen de grafkisten en rouwkransen en nu aan het hoofd staat van een groot familiebedrijf.

Down met Johnny

SBS 6, 21.30 uur

In een nieuw seizoen Down met Johnny helpt Johnny de Mol mensen met een beperking om wensen uit te laten komen voor een ander. Dit keer is dat de 20-jarige Max, die zijn broer Remco hoopt te verrassen met een bezoek aan de Londense voetbalclub Tottenham Hotspur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden