TipFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 18 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
Alicia Vikander in Ex Machina van Alex Garland. Beeld
Alicia Vikander in Ex Machina van Alex Garland.

Taiki (Mirjam de With, 2019)

NPO 3, 15.30-17.00 uur.

De eerste van zes nieuwe Telefilms – dit jaar met de focus op jeugdcinema, tot en met zaterdag elke dag ’s middags op NPO 3 – neemt de vraag aan de makers om actuele thematiek serieus. Hoofdpersoon is de 9-jarige Bruno: gameverslaafd, kind van ouders die voornamelijk met zichzelf bezig zijn. Hij heeft absoluut géén zin in een vakantie naar Zweden, en onderweg hamert moeder godbetert ook nog de hele tijd op een smartphoneverbod. Als Bruno na het zoveelste potje klieren met zijn zusje uit de auto wordt gezet verstopt-ie zich in het bos, waar hij zich vlot ontpopt tot wolvenfluisteraar en de film een survivalavontuur wordt. Bruno's ervaring als gamer komt zowaar van pas. Bruno lijkt zijn dwaaltocht wat laconiek te ondergaan, maar dat blijkt gezien zijn hardop uitgesproken mijmeringen slechts schijn. ‘Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel honger gehad’, zegt hij. ‘Ik heb zelfs zin in spruitjes nu.’ Zijn ouders, naarmate de film vordert steeds onuitstaanbaarder, staan ondertussen voor een dilemma: wat zeg je tegen de politie als je zélf je kind uit de auto hebt gezet?

Met het mes op tafel

NPO 2, 19.45 uur

Herman van der Zandt presenteert een nieuw seizoen van de kennis- en blufquiz waarin kandidaten tegen ­elkaar pokeren met de antwoorden op vaak lastige vragen, in categorieën als levende natuur, literatuur, schone schijn en muziek.

500 Days of Summer (Marc Webb, 2009)

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

De voice-over aan het begin van 500 Days of Summer schetst een kraakhelder wereldbeeld, dat bestaat uit twee soorten mensen: mannen en vrouwen. Een van die mannen, Tom (Joseph Gordon-Levitt), is een diehard romanticus, iemand die niet gelooft dat hij écht gelukkig kan zijn tot hij de ware liefde heeft ontmoet. Die liefde vindt hij misschien wel bij Summer (Zooey Deschanel), een schattig meisje met een hartvormig moedervlekje en liefde voor Britse popmuziek uit de jaren tachtig. Maar als het om de liefde gaat, is Summer cynisch. Met haar gescheiden ouders en verwerkte en onverwerkte teleurstellingen gelooft ze niet meer in, zoals zij het noemt, ‘fantasie’. Toch brengen ze vijfhonderd dagen door in elkaars leven. Waar het uiteindelijk, toch, misgaat? Regisseur Webb springt kriskras door die vijfhonderd dagen om die vraag te beantwoorden – een tellertje met het dagnummer houdt je in deze fijngevoelige, eerlijke en origineel vertelde liefdesgeschiedenis bij de les.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Fons de Poel praat met mensen uit de omgeving van prominente personen. Aflevering één gaat over de Britse premier Theresa May. De Poel spreekt o.a. haar Oxford-studie­genoot Pat Frankland en correspondent Lia van Bekhoven.

2Doc: Klem aan de kade

NPO 2, 20.55 uur

Documentaire over de woonbootbewoners van Ouder-Amstel, die te horen kregen dat ze het veld moeten ruimen voor investeerders die een gebied aan de rand van Amsterdam willen gaan volbouwen. De ­bewoners komen in opstand.

Dream school

NPO 3, 21.20 uur

Opnieuw openen bokser Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde een ‘Dream school’, waar zij voortijdige schoolverlaters onder hun hoede nemen. Met bijzondere gastdocenten, zoals choreograaf Euvgenia ­Parakhina, die een salsales geeft.

Het mooiste meisje van de klas

NPO 1, 22.15 uur

Jaap Jongbloed gaat met het ‘mooiste meisje van de klas’ Neira Becar naar haar geboorteplaats Sarajevo, waar ze als meisje vandaan vluchtte voor de Balkanoorlog. Samen blikken ze terug op de rest van haar jeugd, in Hoorn.

Ex Machina (Alex Garland, 2015)

Net 5, 23.15-01.25 uur

Alles in de sciencefictionthriller Ex Machina is een test. Voor de personages én voor de kijker. Kunnen we ons voorstellen dat robots gevoel hebben? En zo ja, hebben we dan rekening te houding met die gevoelens? In dit ijzersterke regiedebuut van Alex Garland, die vorig jaar het niet minder imponerende sciencefictionmysterie Annihilation maakte, wordt computerprogrammeur Caleb (Domhnall Gleeson) door de geniale miljardair Nathan (Oscar Isaac) geconfronteerd met die vragen. Nathan heeft in zijn afgelegen villa in het geheim een verzameling hoogsensitieve vrouwelijke robots ontwikkeld en Caleb is de eerste die ze mag testen op hun menselijkheid.

Een van hen is Ava, een geweldig beheerste rol van de van oorsprong Zweedse ex-ballerina Alicia Vikander, die Caleb tijdens een stroomstoring waarschuwt: hier in de villa is niks wat het lijkt. Vanaf dan gaat Ex Machina over in een kille, unheimische en nog altijd hoogst intelligente thriller. Wie bedreigt en bedot hier wie? Dient de nerd de robot te redden? Is dat verstandig? Garland filmt en vertelt stijlvol, vol vervreemding en gruwel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden