Film- en tv-tipsMaandag 16 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 16 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Zsombor Jéger in Jupiter's Moon van Kornél Mundruczó. Beeld
Zsombor Jéger in Jupiter's Moon van Kornél Mundruczó.

In Real Life

NPO 3, 19.25 uur

Het sociale leven van de twintiger speelt zich tegenwoordig voor een groot deel online af: spannend, maar weinig diepgaand en deels niet meer dan schijn. Om te ontdekken wat deze generatie echt bezighoudt, stopt KRONCRV de komende drie weken acht millennials in een woning in het centrum van Eindhoven. De realityserie In Real Life laat elke werkdag zien hoe de bewoners met elkaar omgaan, discussiëren, ruzie maken, vriendschap sluiten en romantiek beleven. Ondanks de roerige en onzekere tijden heeft het achttal grote ambities en dromen voor de toekomst.

2Doc: Bart en de steen die terug naar huis ging

NPO 2, 20.25 uur

In het Drentse Borger, bekend van de hunebedden, stond tot voor kort een steen die er 200 duizend jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd was beland. Volgens kunstenaar Bart Eysink Smeets was de steen afkomstig van een rots in Finland, en had hij heimwee. Hij begon een campagne om de steen terug naar huis te brengen, en deed minutieus verslag van de procedures bij de gemeente, de bewonersreacties, de reis van de steen en de Finse ontvangst. Eysink Smeets legde het proces vast in een boek en de documentaire Bart en de steen die terug naar huis ging.

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, David Yates, 2009) De zesde Harry Potter-film staat te boek als een van de beste uit de reeks. Het universum van Potter is opnieuw duisterder dan in de voorgangers, met grimmige politieke complotten en steeds serieuzer griezelwerk. Al wordt die spanning af en toe onderbroken door puberperikelen en grapjes: The Half-Blood Prince knipoogt net zo goed naar de highschoolkomedie, met het gezoen en geëxperimenteer met liefdesdrankjes. Potter en zijn maten zijn intussen alweer 16; geen wonder dat de hormonen in het rond gieren.

Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Half-Blood Prince van David Yates. Beeld
Daniel Radcliffe in Harry Potter and the Half-Blood Prince van David Yates.

Jupiter’s Moon

Arte, 21.40 uur

(Drama, Kornél Mundruczó, 2017) Als de jonge Syrische vluchteling Aryan (Zsombor Jéger) bij aankomst in Hongarije in de borst wordt geschoten, kringelen de druppeltjes bloed de lucht in, waarna zijn niet-dode lichaam ook tot zijn eigen verbazing volgt: rijzend, zwevend boven de bomen, terwijl de camera meetolt. Na zijn spektakelfilm White God, waarin wilde honden Boedapest overnemen, bewees regisseur Kornel Mundruczó opnieuw zijn totale lak aan filmconventies. Zijn nadrukkelijk religieuze parabel Jupiter’s Moon, met Aryan als moderne engel, zit vol verbazingwekkende, zwaartekracht tartende scènes, terwijl de moraal van de film schuilt in de mogelijke verandering in het hart van de corrupte vluchtelingenarts die zich over de zwevende engel ontfermt.

The Life and Trials of Oscar Pistorius

Canvas, 22.15 uur

Paralympisch sporter Oscar Pistorius verkeerde op het hoogtepunt van zijn roem toen hij na een fatale nacht in 2013 het middelpunt werd van een schandaal. In zijn huis in Pretoria in Zuid-Afrika schoot hij zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Het fotomodel werd getroffen door vier kogels, dwars door de badkamerdeur. De vierdelige documentaire The Life and Trials of Oscar Pistorius van Daniel Gordon vertelt het opzienbarende levensverhaal van de atleet, inclusief de processen en het mediacircus rond de zaak. Pistorius zit een 15-jarige gevangenisstraf uit.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Al sinds zijn tienerjaren droomt Bert Glorie van een leven als priester. Omdat hij blind is geboren lijkt de kans dat dit gaat lukken echter klein. Is het mogelijk om een kind te dopen of alle rituelen van een mis uit te voeren als je niet kunt zien? Op zijn 58ste staat Glorie op het punt zijn jeugddroom te verwezenlijken. Kruispunt is erbij als hij met collega Nico Knol zijn taken oefent, een priestergewaad uitzoekt en tot priester wordt gewijd. Als eerste blindgeboren priester van Nederland heeft Glorie op veel momenten een assistent aan zijn zijde.

Practical Magic

Net 5, 23.35 uur

(Komedie, Griffin Dunne, 1998) Romantische (fantasy)komedie met tamelijk absurd uitgangspunt en bijzondere cast. Nicole Kidman en Sandra Bullock zijn zussen en stammen uit een heksenfamilie die een vloek met zich meedraagt: de man die verliefd wordt op een van hen, moet dat met de dood bekopen. Dat blijkt voor de ene zus een groter probleem dan voor de andere. Behalve Kidman en Bullock, voor wie de film duidelijk een tussendoortje was, duiken ook Dianne Wiest en Goran Visnjic op. Die laatste was ooit de opvolger van George Clooney in E.R.

Nicole Kidman (links) en Sandra Bullock in Practical Magic van Griffin Dunne. Beeld
Nicole Kidman (links) en Sandra Bullock in Practical Magic van Griffin Dunne.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden