Film- en tv-tipsMaandag 16 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 16 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jack Black in Goosebumps van Rob Letterman. Beeld null
Jack Black in Goosebumps van Rob Letterman.

Advise & Consent

Arte, 20.15 uur

(Drama, Otto Preminger, 1962) Politieke klassieker waarin volop wordt gepraat, geheuld en gekonkeld. De Amerikaanse president nomineert een progressieve geestverwant als minister van Buitenlandse Zaken, waarna een commissie al gauw een onverdraagbare smet uit ‘s mans verleden opduikt. Regisseur Otto Preminger (Anatomy of a Murder) maakt er een spannend schouwspel van. Elk verhoor en pleidooi is een weer een nieuw meesterstuk van cameravoering en montage, waarbij je als toeschouwer vaak zelf de vrijheid krijgt om in de uitgekiende breedbeeld-composities naar waarheid en rechtvaardigheid te zoeken.

Henry Fonda (staand), Burgess Meredith (links) en Paul Stevens in Advise & Consent van Otto Preminger. Beeld null
Henry Fonda (staand), Burgess Meredith (links) en Paul Stevens in Advise & Consent van Otto Preminger.

2Doc: Op de tast

NPO 2, 20.25 uur

Documentaire van het gelauwerde regisseurspaar Thomas Doebele en Maarten Schmidt. Al veertig jaar woont het blinde echtpaar Marianne en Ronald Polderman geheel zelfstandig in Slotervaart, Amsterdam. Terwijl ze langzaam ouder worden en de wereld om hen heen steeds drukker en bedreigender voelt, gaan Marianne en Ronald beseffen dat er iets moet gebeuren. Ze verruilen hun woning in de hoofdstad voor een appartement in een beschermde woonomgeving op de Veluwe. Schmidt en Doebele tonen in Op de tast tonen hoe het echtpaar afscheid neemt van hun vertrouwde omgeving en de stap in het onbekende waagt.

The Big Escape

NPO 3, 20.25 uur

Vanavond is Lauren Verster terug met de eerste in een nieuwe reeks afleveringen van The Big Escape, het spelprogramma waarin kandidaten moeten zien te ontsnappen uit een escaperoom. Dit seizoen hebben de opdrachten steeds een technisch thema. Zo bevinden de kandidaten zich in de eerste uitzending boven op de hoogovens van een Duitse staalfabriek. Daar moeten ze grondstoffen bemachtigen en omsmelten tot de sleutel die de deur van de escaperoom opent. Onderling kunnen de kandidaten strategische verbonden smeden en breken om de finale te bereiken.

Goosebumps

Net 5, 22.15 uur

(Komedie, Rob Letterman, 2015) R.L. Stine, auteur van de kinderboekenserie Kippenvel, heeft een feilloos gevoel voor wat behapbaar eng is voor de doelgroep van pre-pubers. Clowns. Kwaadaardige tuinkabouters. Buikspreekpoppen en zombies. De Amerikaanse schrijver verkocht er meer dan 300 miljoen boeken mee. Al zijn monsters komen samen in de kinderhypergriezelfilm Goosebumps, vanavond gezien de doelgroep opmerkelijk laat uitgezonden, waarin zij wraak willen nemen op hun schepper. Volop digitale effecten, met een hoofdrol voor Jack Black. Het verhaal verloopt volgens de Kippenvel-formule, inclusief de verrassende twist, maar de grapjes zijn leuk, het snufje romantiek werkt dankzij de sympathieke jonge hoofdpersonen en het plezier spat ervan af.

The Getaway

RTL 7, 22.15 uur

(Actie, Roger Donaldson, 1994) Degelijke, gelikte remake van Sam Peckinpahs film uit 1972, gebaseerd op een vroege versie van het scenario van Walter Hill, die destijds toezag hoe Peckinpah zijn verhaal stevig veranderde. Toen waren het Steve McQueen en Ali MacGraw die vluchtten voor een bende gangsters, hier zijn het Alec Baldwin en Kim Basinger. Michael Madsen speelt een psychopathische achtervolger, James Woods is een gluiperige advocaat. De rauwe geweldsscènes en de kenmerkende Peckinpah-slowmotions worden in deze jarennegentiguitvoering gemist, maar de uitgekiende casting maakt de film desondanks de moeite waard.

Kim Basinger en Alec Baldwin in The Getaway van Roger Dolandson. Beeld null
Kim Basinger en Alec Baldwin in The Getaway van Roger Dolandson.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Wie zich geen dure advocaat kan veroorloven, kan in Nederland aanspraak maken op sociale rechtsbijstand. De vergoeding die sociaal advocaten van de overheid krijgen voor hun inspanningen is echter zo laag dat velen overwegen met het werk te stoppen. In De monitor vertelt sociaal advocaat Carrie Jansen hoe zij door het overheidsbeleid in financiële problemen kwam, cliënten moest weigeren en besloot te stoppen. Probeert de overheid, die vaak partij is in de rechtszaken waar Jansen en anderen zich over buigen, de sociale advocatuur uit te roken?

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Kinderhospice Binnenveld is een logeerhuis voor ernstig zieke kinderen in Barneveld. Kinderen worden er opgevangen omdat ze terminaal zijn, maar kunnen er ook terecht voor een korte periode, zodat hun ouders wat verlichting krijgen. Kruispunt volgt vanavond de ouders van de meervoudige handicapte Noud en Rachel, die een paar dagen per week naar Binnenveld gaan. Kinderen met een ernstige handicap krijgen in het hospice geborgenheid en aandacht, oftewel ‘koesterzorg’. De ouders vertellen hoe welkom het is om even niet volledig alert te hoeven zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden