Film- en tv-tipsMaandag 13 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 13 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
Buddy van Heddy Honigmann. Beeld
Buddy van Heddy Honigmann.

Buddy, (Heddy Honigmann, 2018)

NPO 2, 20.25-22.00 uur. 20.25-22.00 uur.

Ze lijken werkelijk alles te kunnen, de hulphonden die in de documentaire Buddy centraal staan. Cineast Heddy Honigmann (Crazy, Forever, Om de wereld in 50 concerten) volgt zes baasjes en hun honden, van de blinde psycholoog Hans en zijn maatje Missy tot de aan een rolstoel gekluisterde Annebel en haar viervoetige metalliefhebber Kay. Steeds toont Honigmann de dagelijkse routine van de verzorging, ook met nachtcamera’s, die bijvoorbeeld vastleggen hoe golden doodle Kaiko zijn bazin Erna helpt bij het omdraaien in bed. Intussen is Honigmann vooral benieuwd naar de band tussen mens en dier.

Het is makkelijk om tijdens het kijken zelf ook verliefd te worden op de honden, bijvoorbeeld op Mister, die dag en nacht waakt over oorlogs­veteraan Trevor. Ook met zijn vriendin praat Trevor nauwelijks over de ­verschrikkingen die hij heeft meegemaakt. Aan Mister heeft hij het wél verteld, zo blijkt wanneer Honigmann – even respectvol en kalm als doelgericht – vanachter de camera blijft doorvragen. Op zulke ­momenten merk je goed dat Honigmann de tijd neemt voor haar protagonisten, dat ze steeds weer het geduld opbrengt om hen naar de juiste woorden te laten zoeken. Of anders wel voor lange close-ups van een aaiende hand of van de honden zelf, die daardoor ook echte hoofdpersonages ­worden.

Tegelijk sluimert de weemoed van het onvermijdelijke moment waarop de baasjes afscheid moeten nemen van hun honden voortdurend door de film, zoals wanneer Hans het beekje bezoekt waar hij de as van zijn vorige honden heeft uitgestrooid. En toch gaat Buddy vooral over het diepe geluk dat deze dieren brengen. Aan het eind van de film voel je je bevoorrecht dat je deelgenoot mocht worden van zo veel bijzondere (honden)levens.

‘Honden troosten de pijn die niemand ziet. Zij voelen die. Ik weet het van vroeger. Het was een van de redenen om ‘Buddy’ te maken.’

Heddy Honigmann over haar documentaire in Volkskrant Magazine

RoboCop (José Padilha, 2014)

Een remake? Die term gebruikte de Braziliaanse succesfilmer José Padilha (bekend van de politieactiefilm Tropa de Elite en Netflixserie O Mecanismo) liever niet, toen hem werd gevraagd naar zijn plannen om Paul Verhoevens satirische sciencefictionklassieker RoboCop (1987) ­opnieuw te maken. Riekt te veel naar ideeëloosheid en een ordinaire poging tot makkelijk cashen, tenslotte. De premisse van de nieuwe RoboCop is min of meer dezelfde: in het corrupte en gewelddadige Detroit van de toekomst wordt een agent na een zwaar ongeluk verbouwd tot veredelde robot.

In ­tegenstelling tot Verhoeven neemt hij zijn hoofdpersonage volstrekt ­serieus. Over de relatie tussen lichaam en geest gaat het. En over de illusie van vrije wil. De actie, in schokkerige guerrillastijl gefilmd, komt veelal op het tweede plan. Die aanpak resulteert in hier en daar pompeus en topzwaar, doch voornamelijk opvallend slim entertainment, temeer omdat de film zich afspeelt in een wereld die niet ver is verwijderd van de onze, met haar omvangrijke cameratoezicht, ophitserige 24-uursmedia en immer groeiende afhankelijkheid van technologie.

RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Sleepy Hollow

(Tim Burton, 1999) Voornamelijk Nederlanders wonen er, zegt de New Yorkse rechter tegen de jonge ambitieuze politie-inspecteur Ichabod Crane (Johnny Depp). Het gaat om het dorpje Sleepy Hollow, waar kort daarvoor drie mysterieuze moorden zijn gepleegd. Daar mag Crane zijn moderniteiten gaan beproeven, waarvan men in het 19de-eeuwse New York voorshands niet gecharmeerd is. Allengs wordt de film één grote, zeer onderhoudende, Burtonwervelstorm, waarin horror, humor, actie en avontuur moeiteloos samengaan, en waarin de acteurs een en al spelplezier uitstralen. Let op de glorieuze bijrol van Christopher ­Walken als de ruiter zonder hoofd.

Net 5, 23.15-01.20 uur.

Het Ramadangevecht

NPO 2, 19.50 uur

Tijdens de Ramadan staat het vasten centraal, maar na zonsondergang wordt het vasten doorbroken tijdens de iftar, de avondmaaltijd met familie en vrienden. In deze serie volgt culinair schrijver Nadia Zerouali diverse moslims en hun families bij de iftar.

De grote Songfestivaltest

NPO 3, 20.25 uur

Met de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in het vooruitzicht wordt de Grote Songfestivaltest nogmaals uitgezonden. Hierin testen Jan Smit en Romy Monteiro de Songfestivalkennis van het publiek en van een panel van Bekende Nederlanders.

Dossier van den Heuvel

RTL 4, 20.30 uur

Misdaadjournalist John van den Heuvel duikt in de zaak rond vrouwenhandelaar Hans M., die al jaren op de vlucht is voor de Spaanse autoriteiten. Volgens justitie in Spanje is M. onvindbaar, maar Van den Heuvel spoort hem op in de buurt van Alicante.

Duncan Laurence, op weg naar het Songfestival

NPO 3, 21.50 uur

Een portret van de tot voor kort nog onbekende zanger Duncan Laurence (25) uit Hellevoetsluis, die namens Nederland deelneemt aan het Songfestival met zijn lied ‘ Arcade’ . Laurence wordt gevolgd tijdens zijn voorbereidingen op het festival in Tel Aviv.

Nieuwsuur

NPO 2, 22.00 uur

In de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen een debat tussen twaalf lijsttrekkers uit de Tweede Kamer van partijen die meedoen aan deze verkiezingen. Het debat in de Prinsenhof in Delft wordt geleid door Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars.

Je geld of mijn leven

NPO 1, 22.10 uur

In december vorig jaar startte de EO een crowdfundingsactie voor patiënten die een behandeling in het buitenland nodig hadden. In dit vervolg loopt Bert van Leeuwen mee patiënten Geuko, Evert, Samantha en Eefje bij hun buitenlandse behandeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden