tipsfilm en tv

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 13 augustus

Berend Jan Bockting
Robin Williams (links) en Forest Whitaker in The Butler. Beeld
Robin Williams (links) en Forest Whitaker in The Butler.

The Butler (Lee Daniels, 2013)

RTL 8, 20.30-23.10 uur.

Een butler moet altijd op de juiste plek staan, maar niemand mag zijn aanwezigheid opmerken. Hij moet er wel en niet zijn, geruisloos dienend. Dat is de les die Cecil Gaines (Forest Whitaker) leert wanneer hij zich opwerkt van hotelmedewerker tot butler in het Witte Huis. Hij werkt onder zeven Amerikaanse presidenten, van 1957 tot 1986. Hoewel er echt een butler was die tientallen jaren in het Witte Huis werkte (hij heette Eugene Allen), is vrijwel alles aan de film verzonnen. Scenarioschrijver Danny Strong plaatst het serviele karakter van Cecil, onzichtbare getuige van de wereldgeschiedenis, in contrast met de militante overtuigingen van zijn oudste zoon Louis (David Oyelowo).

Op Forrest Gump-achtige wijze zijn Cecil en zijn zoon op belangrijke historische momenten aanwezig. Zo zit Louis in 1961 in de beruchte Freedom Bus die door Ku Klux Klan-leden wordt aangevallen en in brand gestoken. Later is hij in de buurt wanneer Martin Luther King wordt vermoord en sluit hij zich aan bij de Black Panthers. Ondertussen maakt Cecil in Washington mee hoe Nixon naar de Watergate-tapes luistert en hoe Reagan weigert het apartheidsregime in Zuid-Afrika te boycotten. Wie zich niet te veel stoort aan die scenariotruc, krijgt een interessant lesje Amerikaanse geschiedenis. The Butler legt bovendien scherp bloot hoe de zwarte bevolking door de Amerikaanse wet werd achtergesteld en hoeveel ervoor nodig was om dat te veranderen. Regisseur Lee Daniels (Precious, The Paperboy) slaagt er aardig in de grote maatschappelijke verschuivingen te verweven met een intiem portret van Cecil, zijn twee zoons en zijn alcoholistische vrouw, prima gespeeld door Oprah Winfrey.

The Equalizer (Antoine Fuqua, 2014)

RTL 7, 20.30-23.10 uur.

Als Denzel Washington in een film een werknemer is van een soort Amerikaanse Gamma, weet je direct: hier klopt iets niet. The Equalizer, losjes gebaseerd op een televisieserie uit de jaren tachtig, doet er vervolgens een eeuwigheid over om te laten zien dat hij inderdaad een moordmachine-in-ruste is. Regisseur Antoine Fuqua probeert met loden ernst diepgang aan zijn verhaal te geven, maar dat maakt de film onnodig log. Het is dat Washington gemaakt lijkt voor dit soort rollen. Daarbij neemt Fuqua ook zijn actiescènes serieus, waardoor ze groots en over de top zijn. Vooral een geinige finale in de bouwmarkt, waarbij Washington slim gebruikmaakt van alles wat hij in zijn handen krijgt. Deel twee draait vanaf donderdag in de bioscopen.

Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991)

Net 5, 20.30-23.20 uur.

Kevin Costner is de dief met het gouden hart in deze ouderwetse verfilming. De Engelse volksheld heeft daardoor wel een Amerikaans accent gekregen. Pluspunten: Morgan Freeman speel zijn Moorse vriend Azeem en Alan Rickman mag heerlijk schmieren als de boze sheriff van Nottingham.

Wild South Africa

Canvas, 20.50 uur

In dit drieluik over de natuur van Zuid-Afrika is te zien hoe in Kaapstad Afrika en Antarctica samenkomen: pinguïns leven er samen met woestijninwoners zoals de struisvogel. En het is de thuishaven zowel de zeeslak als de kameleon.

Feuten

NPO 3, 21.55 uur

Herhaling van seizoen één van de dramaserie uit 2010 over de corpsstudenten van H.S.C. Mercurius. Met Manuel Broekman als de ambitieuze slagerszoon Bram Wagtmans, die zich als nieuwkomer niet laat afbluffen door de ouderejaars.

Bollywood: The World’s Biggest Film Industry

BBC 2, 22.00 uur

Presentator Anita Rani reist af naar Bollywood. In Mumbai wordt ze toegelaten tot de filmset van een van de grootste Indiase filmsterren: acteur Anil Kapoor. En hoe worden die massale dansscènes opgenomen?

TV Show op reis

NPO 1, 22.20 uur

Een terugblik op de diverse ontmoetingen van Ivo Niehe met de Vlaamse schrijver Hugo Claus

(1929-2008). In 1996 sprak Niehe Claus in zijn buitenhuis in het Zuid-Franse Caromb. Later volgde nog een gesprek in Antwerpen.

The World’s End (Edgar Wright, 2013)

Veronica, 22.30-00.40 uur.

Dit derde deel van de zogenoemde Cornetto-trilogie van de Engelse lolbroeken Edgar Wright en Simon Pegg, na zombieparodie Shaun of the Dead (2004) en politieparodie Hot Fuzz (2007), heeft een fantastische verhaaltwist. Wat begint met een gestaag ontsporende kroegentocht in een slaperig Engels plattelandsdorp, kantelt na ongeveer een half uur volledig. Veertiger Gary (Pegg) probeert zijn stug verburgerde vriendengroep weer bij elkaar te brengen. Dan komt de scène waarin het stelletje harken ontdekt dat niets in hun geboortedorpje is zoals het lijkt. Wat volgt, is een niet helemaal geslaagde apocalypskomedie, maar Wright (regie) en scenarioschrijver Pegg beschikken over een jaloersmakend arsenaal komedieacteurs.

Klassiek viert de zomer

NPO 2, 22.35 uur

Floris Kortie ontmoet cellist Karel Bredenhorst, die een reputatie heeft in de klassieke muziek maar ook houdt van Latijns-Amerikaanse ritmes. Hij gaat daarom in de leer bij de Cubaanse zangeres Estrella Acosta.

Sign of the Times

NPO 2, 22.55 uur

Zal religie er in de loop van deze eeuw anders gaan uitzien? In aflevering drie van deze serie over actuele vraagstukken vertelt theoloog Chung Hyun Kyung uit New York wat er nodig is voor toekomstbestendige religies.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden