Film- en tv-tipsMaandag 13 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 13 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting
Arnold Schwarzenegger in Predator van John McTiernan. Beeld
Arnold Schwarzenegger in Predator van John McTiernan.

Lepel

NPO 3, 13.00 uur

(Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005) Prima jeugdfilm van de in 2005 overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen. Wanneer hij beseft dat zijn ouders niet terugkeren van hun luchtballonreis, besluit de jonge Lepel op zoek te gaan naar een lieve moeder, want de heks bij wie hij nu woont, zijn oma (Loes Luca), laat hem schoenenpoetsen, de gootsteen ontstoppen en het vuilnis buitenzetten, terwijl ze zelf voor de televisie hangt. Innemend sprookje, dat wel wat weg heeft van de verfilmingen van Annie M.G. Schmidts Minoes en Roald Dahls Matilda.

Loes Luca en Joep Truijen in Lepel van Willem van de Sande Bakhuyzen. Beeld
Loes Luca en Joep Truijen in Lepel van Willem van de Sande Bakhuyzen.

Ja zuster, nee zuster

NPO 3, 15.30 uur

(Musical, Pieter Kramer, 2002) Regisseur Pieter Kramer (Theo en Thea) borduurde voort op de toneelvariant die hij drie jaar eerder maakte; deze uitbundige Ja zuster, nee zuster is een zorgvuldig gestileerde musical die zowel nostalgisch als eigentijds is. De film staat bol van de verwijzingen naar onder meer Singin’ in the Rain en Les Parapluies de Cherbourg, en werd misschien wel daardoor – tot Kramers eigen verbazing – aardig opgepakt in het buitenland. Zo noemde de Amerikaanse filmblogger Harry Knowles Ja zuster, nee zuster een van de beste films van het jaar.

Paul de Leeuw in Ja zuster, nee zuster van Pieter Kramer. Beeld
Paul de Leeuw in Ja zuster, nee zuster van Pieter Kramer.

2Doc: Ons bier

NPO 2, 20.30 uur

Lang voordat de hippe craft-bieren in de mode raakten, maakten Ruud van de Gevel en Johan Nijhof al ambachtelijk bier in hun eigen brouwerij in Twente. Hun biermerk Huttenkloas was echter geen vetpot, zodat de mannen besloten hun ketels te verhuren aan trendy biermerken uit de Randstad. De eigen droom dreigt daarmee uit het zicht te raken. In Ons bier volgt regisseur Anneroos Evertzen de Tukkers tijdens een laatste poging om commercieel succesvol te worden. Er wordt een hip reclamebureau ingeschakeld en Ruud en Johan beginnen een sociale mediacampagne.

At Frida Kahlo’s

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Documentaire uit 2011 van Xavier Villetard over de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo (1907-1954). In het bijzonder gaat de film over Het Blauwe Huis in Mexico-Stad, waar Kahlo werd geboren en waar ze stierf. Dat is dus ook het huis waar beroemdheden als Leon Trotsky, André Breton, Sergei Eisenstein, Pablo Neruda, Pablo Picasso, Marcel Duchamp en Vassily Kandinsky korte of langere tijd vertoefden. Filmmaker Villetard vraagt zich af: wat gebeurde er allemaal in dat huis naast het werk van Kahlo dat er ontstond? Feesten, relaties, manifestaties en wat al niet meer passeren de revue.

Predator

Veronica, 21.30 uur

(Actie, John McTiernan, 1987) Onderhoudend spektakel uit de hoogtijdagen van Arnold Schwarzenegger, onder regie van de man die een jaar later de actieklassieker Die Hard zou maken. De spierbundel duikt als leider van een ietwat dubieus groepje commando’s diep de Zuid-Amerikaanse jungle in om, geheel des jaren tachtigs, een groepje communistische rebellen uit te schakelen. Daarop krijgt hij te maken met een buitenaardse tegenstander van formaat: een soort hightechpanter met reptielenkop, rastavlechten, laserwapen en infraroodvizier. Een voor een leggen de soldaten het loodje, in fraaie, spannende scènes die vanuit het perspectief van het monster zijn gedraaid, tot alleen Schwarzenegger overblijft. Arnies befaamde kreet ‘Get to zee choppa!’ komt uit deze film.

Belsen

Canvas, 22.00 uur

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Auschwitz was het Duitse concentratiekamp Belsen niet ontworpen voor de vernietiging van Joden en andere ‘ongewenste’ groepen. Toch kwamen er tijdens de oorlog meer dan vijftigduizend mensen om het leven, voornamelijk door verwaarlozing, ziekte, honger en dodenmarsen. In de documentaire Belsen vertellen de laatste overlevenden op waardige wijze over hun ervaringen in het kamp, dat deze week 75 jaar geleden werd bevrijd. Britse troepen troffen in Belsen zestigduizend ondervoede en zieke gevangenen en dertienduizend onbegraven lichamen aan.

De monitor

NPO 2, 22.40 uur

Vooral ouderen ondervinden ernstige gevolgen van het coronavirus, terwijl de meeste kinderen na besmetting milde symptomen vertonen. De situatie is echter anders voor patiëntjes die gewoonlijk al intensieve dagelijkse verzorging nodig hebben, zoals kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). De monitor vertelt dat ouders van deze kinderen problemen ondervinden nu kinderdagcentra zijn gesloten. Bovendien kan het virus voor sommige kinderen al snel leiden tot een IC-opname, maar de beschikbaarheid van een plek is momenteel niet gegarandeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden