Film- en tv-tipsMaandag 11 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 11 maart

David Attenborough. Beeld RV

David Attenborough’s Natural Curiosities

BBC 2, 20.00 uur

David Attenborough stort zich op dieren die zijn ontstaan door menselijk ingrijpen. Zoals de ‘ijsgrizzly’ (kruising van een ijsbeer en een grizzly) en de ‘geafrikaniseerde ­honingbij (‘killer bee’).

Madame de... 

Arte, 20.15-21.50 uur

(Max Ophüls, 1953) Klassieke verfilming van de roman Madame de... van Louise de Vilmorin. Danielle Darrieux is rond 1900 een vrouw verstrikt in een verstandshuwelijk. Beide echtelieden vermaken zich bovenal met anderen. Dat gaat goed zolang ze voor de buitenwereld de schijn kunnen ophouden. Regisseur Ophüls maakte naam met ingenieus camerawerk, ook terug te zien in deze film. Let alleen al op de briljante openingsscène, waarin het cameraperspectief eerst volledig samenvalt met dat van gravin Louise (Darrieux), die door haar juwelen snuffelt, om vervolgens geleidelijk van haar weg te schuiven. Hierdoor identificeert de toeschouwer zich eerst met de heldin, om haar daarna te beschouwen met sympathie én afstand.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Een portret van Geert-Jan Knoops, advocaat in roemruchte zaken, van de Hells Angels tot aan Julio Poch. Aan het woord komen echtgenote Carry Knoops, journalist Saskia Belleman en generaal majoor Willem Prins, Knoops’ baas bij de mariniers.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2

Net 5, 20.30-23.10 uur

Het laatste deel van de vier films over de strijd van rebellenleider Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) tegen het totalitaire kwaad komt wat langzaam op stoom. De film ontpopt zich gaandeweg als oorlogsfilm-light, waarin mensen worden opgeblazen of verslonden zonder dat er bloed vloeit. Zo doe je dat, als je wilt dat ook jonge tieners in de VS naar de film mogen. Het gevaar dient zich immer spectaculair aan en de regie van Francis Lawrence is effectief als het op spanning aankomt.

Nederland kiest: de provincies 

NPO 2, 20.55 uur

Wat valt er te kiezen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Presentator Annechien Steenhuizen en Winfried Baijens praten vanuit grand café Khotinsky in het Energiehuis in ­Dordrecht met de lijsttrekkers. Ook de kiezers komen aan het woord.

Nikita Chroesjtsjov: The Red Tsar 

Canvas, 21.20 uur

Documentaire over Nikita Chroesjtsjov, die de Sovjet-Unie leidde van 1953 tot 1964. Hij was een hervormer en beëindigde de terreur die Stalin had ontketend, maar bracht de wereld bij de Cubacrisis van 1962 ook op de rand van een kernoorlog.

Mary Berry’s quick cooking 

BBC 2, 21.30 uur

Mary Berry (83) begint haar nieuwe culinaire rondreis met haar allereerste bezoek aan Rome. Ze ontmoet chef Cristina Bowerman van restaurant Glass Hostaria (met Michelinster). Daarna gaat Berry aan de slag met bruschetta, pasta en tiramisu.

Pauw & Jinek: de verkiezingen 

NPO 1, 23.05 uur

Eva Jinek en Jeroen Pauw slaan de handen opnieuw ineen voor een talkshow, nu in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Ze presenteren vanuit verschillende plaatsen in Nederland. Te beginnen in de Eerste Kamer in Den Haag.

Timbuktu

 TV 5, 23.05-00.37 uur

Timbuktu

(Abderrahmane Sissako, 2014), Het bijzonderste van deze speelfilm over de Malinese stad Timboektoe is dat Abderrahmane Sissako, zelf afkomstig uit buurland Mauritanië, erin slaagt zonder oordelen een gemeenschap te tonen waar een fundamentalistisch regime is neergestreken. Hij schetst wat dat betekent voor individuen, ongeacht aan welke kant ze staan.        

Timboektoe viel in 2012 in handen van moslim-extremisten. Scherp, maar met een open blik beschouwt de regisseur de gevolgen van een bezetting. ‘Hier zijn mijn handen, hak ze maar af’, zegt de visverkoper ten einde raad op straat tegen de Malinese religieuze politie, die vindt dat ze handschoenen moet dragen. Want hoe kun je werken met handschoenen aan? Haar verzet is even dapper als roekeloos. Sissako toont een vrouw die zich verzet tegen de uithuwelijking van haar dochter, een man die ondanks verboden musiceert en de jihadisten die gewapend op patrouille zijn. Het gaat van institutionele dwaasheden naar individueel geluk en drama. Dat levert een prachtige, met zeven Césars bekroonde mozaïekfilm op, overtuigend in zijn woede en overweldigend in zijn schoonheid. Nederlands ondertiteld.

The Twilight Saga: New Moon 

Net 5, 23.10-01.45 uur

(Chris Weitz, 2009) New Moon, net als voorganger Twilight (2008) gebaseerd op de bestsellers van Stephenie Meyer, borduurt enthousiast voort op dat wat Twilight ook al zo interessant maakte: de versmelting van de vampiermythe met adolescentenbeslommeringen in een ingeslapen Amerikaans kuststadje. Nadat Bella (Kirsten Stewart) met haar ouders is verhuisd, spookt haar grote liefde, vampier Edward (Robert Pattinson), alleen nog als hersenschim door Bella’s leven. Na een lange rouwperiode legt ze het aan met indianenjongen Jake (Taylor Lautner), en die gedraagt zich een stuk normaler. Maar schijn bedriegt: ruggelings grist hij een stuk pizza uit de lucht dat Bella van 5 meter ver naar hem gooit. In die afwisseling van gewone en bizarre momenten is New Moon veel beter dan Twilight; regisseur Weitz (American Pie, About a Boy) heeft de touwtjes strakker in handen dan voorganger Catherine Hardwicke, meer gevoel voor fantastiek en een betere timing. Zalig romantische slotscène ook – als je er gevoelig voor bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden