RubriekTelevisie- en filmptips

De Volkskrant film en tv-tips voor maandag 11 juni

Jaws.  Beeld
Jaws.

Jurassic Park / Jaws (Steven Spielberg, 1993 / 1975)

Veronica, 20.30-23.05 / 23.05-01.34 uur.

Ter gelegenheid van de release van Jurassic World: Fallen Kingdom, het vijfde deel in de Jurassic Park-reeks, haalt Veronica twee beroemde monsterfilms van Steven Spielberg van stal. De avond begint met de allereerste en nog altijd beste Jurassic Park (1993), destijds door Spielberg zelf geclassificeerd als ‘Jaws op het droge’ en wordt vervolgd met, jawel, de legendarische haaienhorror Jaws.

Die laatste film zit zozeer in het collectieve geheugen gebeiteld dat het waarschijnlijk overbodig is om hier het verhaal na te vertellen; maar vooruit. Een slaperige Amerikaanse kustplaats wordt opgeschrikt door gruwelijke sterfgevallen: een gigantische witte haai houdt bloederig huis in de normaal zo gezellige zee. De ploertige burgemeester (Murray Hamilton) van het stadje doet alsof er niks aan de hand is; het is sheriff en gezinsvader Brody (Roy Scheider) die met enkele andere mannen achter het moorddadige beest aangaat. Spielberg volgde trouw de horrorwet dat een monster vooral eng is als je het niet laat zien. Tegen de tijd dat de haai daadwerkelijk in beeld komt, is de spanning zo groot dat je je ook door de niet altijd geweldige trucages laat meeslepen.

Bijna spannender dan de film zelf zijn de verhalen van de makers over de moeizame totstandkoming ervan, in een twintig jaar later gemaakte documentaire. Het zijn de gebruikelijke anekdotes, bijvoorbeeld over de mislukte modelhaaien en het budget dat mede daardoor 300 procent hoger uitviel dan begroot, maar ook enge verhalen over de stalen kooi voor de onderwateropnamen waaraan de echte haai geen kind had. Het mooist zijn de herinneringen aan die derde hoofdrolspeler naast Roy Scheider en Richard Dreyfuss: de drinkende Engelsman Robert Shaw, die drie jaar na Jaws zou overlijden aan een hartaanval. Niet alleen zijn personage, ook de acteur haalde het bloed onder ieders nagels vandaan. Met zijn kwade dronk intimideerde hij zijn medespelers. Kijk met die wetenschap naar de scènes tussen hem en Dreyfuss op de kleine boot en huiver nog meer dan voorheen.

Flashdance

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

(Adrian Lyne, 1983) De geboren Engelsman Adrian Lyne (77 alweer) werd gevormd in de reclamewereld voordat hij op bijna 40-jarige leeftijd debuteerde met het dik aangezette tienermeisjesdrama Foxes (met Jodie Foster). Drie jaar later volgde zijn doorbraak met de musicalfilm Flashdance (1983), vanavond te zien op RTL 8. Het zoete verhaal over het meisje Alex dat in Pittsburgh lasser is maar niets liever doet dan dansen, zou zonder één ster van naam uiteindelijk 100 miljoen dollar opbrengen– en hoofdrolspeelster Jennifer Beals voor enige tijd onsterfelijk maken. Dat succes was mede, of voor een groot deel, te danken aan Lyne’s vermogen de dansscènes lekker gelikt (denk waterspetters in tegenlicht) vorm te geven. De muziek van Giorgio Moroder maakt het jarentachtiggevoel compleet.

The Last Fight

NPO 2, 20.35 UUR

Portret van de Nederlandse vechtsporter Marloes Coenen (1981). ­Jarenlang stond ze aan de top en voor ze met pensioen gaat (en moeder wil worden), maakt ze zich nog één keer op voor het wereldkampioenschap.

Broodje gezond

NPO 3, 21.00 UUR

Zoetstoffen: een mooie vervanging voor suiker of kleven er toch risico’s aan voor je gezondheid? Presentator Marlijn Weerdenburg gaat op onderzoek uit en doet mee aan een experiment waarin ze ontdekt wat zoetstof met haar lichaam doet.

Grenfell

BBC 1, 21.30 UUR

Filmmaker Ben Anthony volgde een jaar lang slachtoffers, getuigen, buurtbewoners en hulpverleners rond de afgebrande Grenfell-flat in Londen. Vorig jaar kwamen bij de brand meer dan zeventig mensen om het leven.

Fed Up

NPO 3, 21.35 UUR

Activistische documentaire over de (Amerikaanse) voedselindustrie en de kilo’s suiker die vooral mensen met een lager inkomen dagelijks krijgen voorgeschoteld. Wordt het niet eens tijd dat de overheid in actie komt?

The Getaway

Arte, 21.45-23.45 uur.

(Sam Peckinpah, 1972) Knappe achtervolgingsfilm met Steve McQueen en Ali MacGraw die na een bankoverval worden opgejaagd richting Mexico. McQueen is weer eens ultracool, het script van Walter Hill, naar een roman van de Amerikaanse pulpschrijver Jim Thompson (1906-1977), zit prima in elkaar en Peckinpah maakt er een stilistisch festijn van dat heimwee naar de zeventiger jaren opwekt. Veel beter dan de gladde remake die Roger Donaldson maakte, met Alec Baldwin en Kim Basinger in de hoofdrollen.

VI Oranje blijft thuis

RTL 4, 21.50 UUR

Iedere avond bij RTL: napraten over het WK voetbal met het team van VI. Dinsdag en donderdag zijn ­Johan Derksen en René van der Gijp vrij en is er plek voor gasten als Beau van Erven ­Dorens en Paul de Leeuw.

The Kevin case

CANVAS, 23.05 UUR

Eerste van drie documentaires over twee Zweedse broertjes die beschuldigd worden van de moord op hun 4-jarige vriendje. De zaak loopt in 1998 met een sisser af, tot journalisten in 2017 met nieuwe feiten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden