TipsFilm en TV

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 10 september

Willem Dafoe in The Hunter. Beeld
Willem Dafoe in The Hunter.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Nieuwe reeks waarin Fons de Poel bekendheden portretteert door te spreken met collega’s, vrienden en familieleden. Zoals voetballer ­Wesley Sneijder, die wordt verklaard door zijn vrouw Yolanthe Sneijder-Cabau en ex-perschef Kees Jansma.

The Hunter (Daniel Nettheim, 2011)

Viceland, 20.30-22.25 uur

Sinds de laatste Tasmaanse tijger, beter bekend als de buidelwolf, in 1936 het loodje legde, is het nooit helemaal stil geweest rondom dit uitgestorven dier. Met regelmaat menen Australiërs de buidelwolf te spotten. Er zijn vage filmpjes in omloop die moeten aantonen dat het beest, een vleesetend buideldier met een hondachtige kop, een lange dunne staart en strepen op de flanken, in Tasmanië nog altijd rondloopt.

Jager Martin (Willem Dafoe) weet in The Hunter honderd procent zeker dat het beest bestaat. Flink bepakt trekt hij naar Tasmanië, ingehuurd door een schimmig biotechbedrijf dat hem overtuigend bewijs heeft voorgelegd. De opdracht: vind die allerlaatste buidelwolf en kom terug met monsters, haar, organen, wat dan ook – zo lang het bedrijf maar iets tastbaars in handen krijgt. Dat het een bloedserieuze missie is waarbij Martin gevaar loopt, merk je als kijker al snel. Regisseur Daniel Nettheim zet een duister sfeertje neer zodra Martin op het eiland is gearriveerd en zijn kamertje in het huis van local Lucy (Frances O’Connor) heeft betrokken. In de eerste de beste pub heeft Martin binnen een minuut een aanvaring met de aanwezige mannen, die hem aanzien voor milieuactivist; zo iemand die zorgt dat bossen niet meer mogen worden gekapt en daarmee de plaatselijke bevolking van haar brood berooft. Ook Lucy’s echtgenoot Jarrah is zo’n milieuhippie en hij is al meer dan een jaar vermist. Terwijl Martin de uitgestrekte vlakten, bossen en bergen van Tasmanië afspeurt naar de tijger, suggereren beverige shots door de ogen van iemand anders dat hij ook zelf in de gaten wordt gehouden. Het is bovendien de vraag wat hij in dat niemandsland als eerste gaat aantreffen: sporen van een buidelwolf, of Jarrah’s lijk.

The Hunter, naar Julia Leighs gelijknamige roman uit 1999, is een eerder sfeervolle dan echt spannende thriller, waarin in de ene zoektocht gelijk oploopt met de andere: terwijl Martin op de buidelwolf jaagt, probeer je als toeschouwer uit te vogelen wie de man zelf is. Wanneer hij midden in die exotische wildernis vallen zet of bij een kampvuur aantekeningen maakt, lijkt hij minstens zo eenzaam als het dier dat hij achterna zit. Het zijn prachtig gefotografeerde soloscènes, die scherp contrasteren met de warme momenten die Martin met Lucy en haar twee jonge kinderen beleeft, en waarin hij steeds meer als surrogaat voor de afwezige Jarrah gaat functioneren. Willem Dafoe overtuigt in die rol volkomen: zonder overdrijving vertolkt hij Martin als een melancholieke einzelgänger, die even durft te geloven dat ook voor hem een normaal leven is weggelegd.

World War Z (Marc Forster, 2013)

RTL 7, 20.30-22.45 uur.

Onevenwichtig maar commercieel zeer succesvol actie-epos, waarmee Hollywood definitief de toen al dik tien jaar woekerende zombierage omarmde. Uitstekend getroffen is de blinde paniek die wereldwijd toeslaat zodra iedereen hondsdol om zich heen begint te bijten. VN-medewerker Gerry Lane (Brad Pitt, die de film ook produceerde) zit met zijn gezin vast in de file als het virus Philadelphia bereikt. Binnen de kortste keren verandert de verkeersopstopping in een pandemonium van bloed, razernij en geweld, met honderden mensen die elkaar aanvallen en uit de dood verrijzen. Op zo’n moment betaalt het budget van miljoenen dollars zich uit: een scène die al voorbijkwam in vele kleinere zombieproducties kon nu eens werkelijk groots en apocalyptisch worden aangepakt. Jammer dat de film niet zo geïnspireerd en effectief blijft.

2Doc: Man in de knoop

NPO 2, 20.55 uur

Frans Bromet praat met drie weduwen die werden geconfronteerd met de zelfdoding van hun man. Samen gaan zij op zoek naar de beweegredenen achter die wanhoopsdaad. Hoe kan het dat zo veel mannen somberen en geen hulp vragen?

Trippers

NPO 3, 21.15 uur

Reportage uit het Engelse dorp ­Appleby, waar Linda Hakeboom een evenement bezoekt waar 5 duizend zigeuners bijeen komen. Familievetes worden uitgevochten met de vuist en mannen versieren vrouwen door op hun paard te paraderen.

Buurman, wat doet u nu?

Één, 21.30 uur

De Vlaamse Cath Luyten loopt mee met zangeres Willeke Alberti. ­Luyten ontmoet Alberti in haar villa in Laren, en volgt haar tijdens optredens op de Amsterdamse Gay Pride en – samen met zoon Johnny de Mol – in een psychiatrische instelling.

Nadia Comaneci

Canvas, 22.10 uur

De docu The girl who wanted to fly vertelt het verhaal van de Roemeense turnlegende Nadia Comaneci. Op de Spelen van Montréal in 1976 leverde zij op 14-jarige leeftijd een unieke prestatie: ze behaalde de perfecte score van 10 punten.

Greyzone

NPO 2, 22.55 uur

In aflevering twee van deze thriller­serie moet de gegijzelde drone-­expert Victoria (Birgitte Hjort Sørensen) van terrorist Iyat in Stockholm een opdracht uitvoeren bij een dronebedrijf. Als ze weigert, loopt haar zoon Oskar groot gevaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden