Film- en tv-tipsmaandag 10 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 10 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

(v.l.n.r.) Robert De Niro, Stefania Casini en Gérard Depardieu in Novecento (1976), regie door Bernardo Bertolucci. Beeld
(v.l.n.r.) Robert De Niro, Stefania Casini en Gérard Depardieu in Novecento (1976), regie door Bernardo Bertolucci.

Ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Italiaanse grootmeester Bernardo Bertolucci vertoont Arte diens epos Novecento. Aan u de keuze of u dan nu juist wel of niet (vanwege de Duitse nasynchronisatie) moet kijken. Nog altijd wordt Bertolucci’s monumentale film beschouwd als een van de grootste politieke en maatschappelijke kronieken over het Italië van de vorige eeuw.

Bertolucci vertelde zijn meeslepende verhaal aan de hand van twee jeugdvrienden. De een wordt later een communistische boerenknecht, de ander een antieke herenboer. Hoewel het tempo af en toe wat blijft steken, maken de rollen van Gérard Depardieu, Robert de Niro en Burt Lancaster de film onvergetelijk. Niet voor niets werd het relatief recente filmepos La meglio gioventù (2003) van Marco Tullio Giordano voortdurend met Novecento vergeleken. Waar Bertolucci eindigt met de Tweede Wereldoorlog, pakt Giordano de Italiaanse geschiedenis op vanaf de jaren zestig. Zelf had Bertolucci later gemengde gevoelens over zijn meesterwerk. ‘Al mijn films zijn geïnspireerd door de tijd waarin ze zijn gemaakt, ook de historische, zoals Novecento,’ zei hij in 1997. ‘De jaren zestig en zeventig zaten vol vuurwerk van ideologieën. Maar de woorden van die tijd zijn nu bijna geheel zonder betekenis.’

Novecento (Bernardo Bertolucci, 1976)

Arte, 21.50-03.00 uur

De slimste mens

Begin van een nieuw seizoen quizzen tegen het tikken van de klok. Philip Freriks stelt de vragen en Maarten van Rossem geeft vanaf de zijlijn commentaar; de eerste deelnemers zijn radio-dj Gijs Staverman, voormalig SBS-zenderbaas Tina Nijkamp en comedian Edson da Graça.

NPO 2, 20.25 uur

Transformers (Michael Bay, 2007)

Spin-off van de gelijknamige Japanse animatieserie, mikkend op jochies van een jaar of 10 en mannen die het liefst zo oud zouden blijven. De wagen van Sam Witwicky (Shia LaBeouf) blijkt zomaar te kunnen veranderen in een reusachtige robot. Deze zogeheten Transformer komt van de buitenaardse planeet Cybertron, waar de goedaardige Autobots een oorlog voeren tegen de gewetenloze Decepticons. Een oorlog die zich inmiddels heeft verplaatst naar onze wereld. Gelikt, oorverdovend en nog altijd goed voor sequels: er verschenen al vijf opvolgers en op 20 december is het tijd voor de prequel/spin-off Bumblebee.

RTL 7, 20.30-23.30 uur

Verdacht

Filmmaker Nan Rosens interviewt mensen die geregeld staande worden gehouden door de politie. Welke ervaring is ze het meest bijgebleven en hoe voelt het om bij voorbaat verdacht te zijn? De sprekers zijn van verschillende leeftijden en hebben uiteenlopende beroepen, van leraar tot militair.

NPO 2, 21.05 uur

Babies: Their Wonderful World

In de laatste aflevering uit deze reeks wordt getest hoe en wanneer baby’s zelfstandig leren denken. De kleintjes moeten een stukje kruipen en krijgen een optische illusie te zien, waarbij het net lijkt alsof ze voor een afgrond staan. Wie van de kinderen snapt al dat ze moeten stoppen?

BBC 2, 22.00 uur

Michael Palin In North Korea

Ex-Monty Python, nu reisjournalist Michael Palin krijgt een gekleurde rondleiding door het Noord-Korea van Kim Jong-un. Hij vergaapt zich aan de metrostations, bezoekt een middelbare school en viert de Dag van de Arbeid, samen met de miljoenen Koreanen die drinken en feesten in de parken.

National Geographic, 22.00 uur

Stacy Dooley

In de Verenigde Staten ontmoet BBC-journalist Stacey Dooley mensen die zich voorbereiden op het einde der tijden. Sommige bouwden bunkers om in te kunnen schuilen, anderen hebben zich alvast afgezonderd van de rest van de wereld. Waar zijn deze mensen precies bang voor?

NPO 3, 22.10 uur

On her Shoulders

Portret van de 25-jarige Nadia Murad uit Irak, die deze maandag de Nobelprijs voor de vrede ontvangt. Murad werd als jonge Jezidi gevangengenomen door ISIS. Nadat ze was bevrijd liet ze overal waar het kon haar stem horen en vertelde ze de wereld over het lot van haar volk.

NPO 2, 23.00 uur

The Iron Lady (Phyllida Lloyd, 2011)

De manier waarop Meryl Streep in het begin van de Margaret Tatcher-biopic The Iron Lady als de gewezen Engelse premier op hoge leeftijd door een buurtwinkel schuifelt, is even magnifiek als onbarmhartig. Kromgebogen, met trillende handen en een sjaaltje over het haar. Dat regisseur Lloyd (Mamma Mia!) en scenarioschrijver Abi Morgan ervoor kozen een hoogbejaarde, dementerende Thatcher te laten zien, werd niet alom gewaardeerd. Naar verluidt was Thatcher er werkelijk slecht aan toe, toen de film in 2011 werd uitgebracht. De makers zouden een nog levende legende hebben geschoffeerd. Twee jaar later overleed Thatcher. Maar The Iron Lady maakt al snel duidelijk dat de makers het best goed met Thatcher voor hebben. De film is respectloos noch kritisch en Meryl Streep levert een bewonderenswaardige prestatie. Ze imiteert niet alleen Thatchers voorkomen perfect, met dat geföhnde kapsel, en dat schelle, later meer plechtstatige stemgeluid, maar brengt ook humor en ontroering in haar rol. Ze was meteen een gedoodverfde Oscarwinnares — een verwachting die ze bij de uitreiking in 2012 keurig inloste.

NPO 2 Extra, 02.10-03.45 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden