TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 1 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Kevin TomaBerend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Olivier Tuinier in Het zakmes. Beeld
Olivier Tuinier in Het zakmes.

Het zakmes

NPO 3, 13.00 uur

(Ben Sombogaart, 1991) Olivier Tuinier, tegenwoordig dj, stond na zijn memorabele vertolking van Mees in Het zakmes in één klap op de kaart als veelbelovend kindacteur. Maar film was niet zijn roeping, realiseerde hij zich al snel. Zijn rol in Het zakmes is intussen onverminderd sterk gebleven. In deze tweede bioscoopfilm van Ben Sombogaart gaf Tuinier bijna hoogstpersoonlijk de Nederlandse kinderfilm een reusachtige boost. Prachtig speelt hij de 6-jarige knul die het zakmes van vriendje Tim (Verno Romney) per ongeluk mee naar huis neemt, terwijl Tim op dat moment met zijn ouders verhuist naar het verre Flevoland. Na een Cinekid Award en een Gouden Kalf tijdens het Nederlands filmfestival won Het zakmes in 1993 een prestigieuze Emmy Award.

Voor wie steek jij een kaarsje op?

NPO 2, 20.25 uur

Met een uitzending van Voor wie steek jij een kaarsje op? staat de omroepcombinatie KRONCRV jaarlijks op Allerzielen (2 november) stil bij de mensen die in het voorgaande jaar zijn overleden. Nu het door alle coronamaatregelen extra moeilijk is geworden om op een passende wijze afscheid te nemen van overleden dierbaren, presenteert Anita Witzier een speciale editie waarin een gezicht wordt gegeven aan de kille dagelijkse overlijdensstatistieken. Er is aandacht voor de mensen die plotseling zijn overleden en voor iedereen die in deze periode extra steun verdient.

New Kids Turbo

RTL 7, 20.30 uur

(Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2010) Het vernielen van privé-eigendom, het verstoren van de openbare orde, baldadigheid, openbare dronkenschap, het bezitten van meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid softdrugs, enzovoort, enzovoort: ongetwijfeld is het het langste vonnis uit de vaderlandse filmgeschiedenis, uitgesproken aan het einde van New Kids Turbo. Tegelijkertijd geeft de rechter zo een adequate samenvatting van de plot van dit eerste, ontiegelijk lompe en daarom zo vermakelijke filmvervolg op de New Kids-televisieserie, rond de Brabantse uitvreters Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie. Een film die je het beste in trainingsbroek kunt kijken.

Steffen Haars, Wesley van Gaalen, Huub Smit, Tim Haars en Flip van der Kuil in New Kids Turbo. Beeld Kevin Toma
Steffen Haars, Wesley van Gaalen, Huub Smit, Tim Haars en Flip van der Kuil in New Kids Turbo.Beeld Kevin Toma

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Net 5, 20.30 uur

(Gore Verbinski, 2003) Het blijft een aangename zit, deze eerste Pirates of the Caribbean, en een filmische lofzang op de ongebondenheid. Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) heeft niet veel met zijn medemensen op. Liever duikt hij naar de bodem van de oceaan. Of hij zwerft langs bordelen, uitgedost als nuffige hippie, met kralen in het haar en een dikke laag mascara op de wimpers. Depps optreden is de grootste attractie van deze bruisende en geestige avonturenfilm, die de Disneystudio meer dan 650 miljoen dollar opleverde en een stapel vervolgen genereerde.

Johnny Depp en Orlando Bloom in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Beeld
Johnny Depp en Orlando Bloom in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.

Monkman and Seagull’s Genius Adventures

BBC 2, 22.00 uur

Eric Monkman en Bobby Seagull leerden elkaar kennen als rivalen bij de BBC-quiz University Challenge, maar werden goede vrienden en presenteren tegenwoordig wetenschapsprogramma’s voor de Britse omroep. In Monkman and Seagull’s Genius Adventures verkennen ze de grootste doorbraken uit het victoriaanse tijdperk. In London Zoo bekijken de heren een eerste uitgave van het boek waarmee Charles Darwin het fundament legde voor de evolutietheorie. In Crystal Palace Park bewonderen ze enkele vroege, merkwaardig uitziende standbeelden van dinosauriërs.

De monitor

NPO 2, 22.15 uur

Half mei presenteerde de Inspectie van het Onderwijs de resultaten van het eerste onderzoek naar onderwijs op afstand. Er blijkt de afgelopen periode veel te zijn bereikt, maar er zijn ook grote beperkingen. Er is verlies aan leertijd en binnen een grote groep komt het afstandsonderwijs moeilijk tot stand, bijvoorbeeld door problemen thuis of omdat er geen laptop beschikbaar is. In De monitor uit de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman haar zorgen. Ze ziet dat verschillen tussen leerlingen tijdens de coronacrisis worden versterkt.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Na elf jaar neemt presentator Wilfred Kemp afscheid van Kruispunt, het magazine van KRONCRV met inspirerende reportages uit de samenleving. Met zijn jaren als redacteur en verslaggever erbij was Kemp 25 jaar betrokken bij het programma. In zijn laatste uitzending blikt hij terug op de mooiste Kruispunt-fragmenten uit zijn loopbaan. Daarbij komen onder meer zijn verslagen van de pelgrimstocht naar Santiago en de laatste pausverkiezing in Vaticaanstad voorbij, en de uitzending over de nabestaanden van de slachtoffers van vliegramp MH17.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden