film- en tv-tips1 april 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 1 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
Tom Cruise in Jerry Maguire van Cameron Crowe. Beeld
Tom Cruise in Jerry Maguire van Cameron Crowe.

M

NPO 1, 19.00 uur

Margriet van der Linden is de komende drie maanden terug met haar dagelijkse talkshow op de plek van De Wereld Draait Door. Met nieuwe items en ook bekende ­rubrieken als M’s Boekenclub, het M-Panel en Zeg ’t M.

First dates hotel

NPO 3, 19.30 uur

Nieuw seizoen van de Britse oerversie van het datingprogramma. Alleenstaande moeder Kaylee (29) neemt haar intrek in het hotel op zoek naar een nieuwe man. Ze heeft een date met een metselaar, maar komt ook Charlie tegen.

Jerry Maguire

RTL 8, 20.30-23.20 uur.

(Cameron Crowe, 1996) Liedjes die de gemoedstoestand of ontwikkeling van de personages benadrukken. Reclameslogans die schijnbaar toevallig hetzelfde doen. Details in het decor die subtiel commentaar leveren op de held. Natuurlijk laat de feelgoodkomedie Jerry Maguire zich gemakkelijk aan de kant schuiven als dik aangezet hollywoodsentiment, maar regisseur en scenarist Cameron Crowe heeft er stiekem toch een film van gemaakt waarin je keer op keer iets nieuws ontdekt.

Tom Cruise speelt in Jerry Maguire een gewiekste, op geld beluste sportagent, die van het ene moment op het andere tot inkeer komt en daarmee zijn luxe bestaan op spel zet. Wie goed oplet, merkt dat Maguires snel inkrimpende wereld bijna letterlijk in beeld wordt gebracht: terwijl de film opent met een buitenaardse blik op de aarde, is de wereldbol in Maguires bijna opgedoekte kantoor al een stuk kleiner. Wanneer Maguire later verslagen op de bank zit van assistent Dorothy (Renée Zellweger), kun je nog net wat minuscule aardbolletjes zien liggen op Dorothy’s koffietafel. Ook het superieure camerawerk van Janusz Kaminski en de magnifieke acteerprestaties van Cruise (‘Show me the moneeeey!’), Zellweger en Cuba Gooding jr. als Maguires enig overgebleven klant, maken er een buitengewoon geslaagde komedie van, die zijn happy end ruimschoots verdient.

Durante la tormenta

Nu te zien op Netflix.

(Oriol Paulo, 2018) Tijdens een stormachtige onweersnacht – het stormt en onweert eigenlijk voortdurend in de Spaanse sciencefictionthriller Durante la tormenta, dat ‘tijdens de storm’ betekent – blijkt zuster Vera door een bovennatuurlijke speling van het lot via haar tv te kunnen communiceren met een jongetje dat 25 jaar geleden leeft. Ze waarschuwt hem voor een dramatisch ongeluk dat hem te wachten staat, maar zoals dat gaat in tijdreisverhalen, zet ze met haar goedbedoelde advies een onnavolgbare keten van gebeurtenissen in werking. In dit nieuwe leven (of beter gezegd: haar nieuwe tijdlijn) weet vrijwel niemand meer wie ze is, heeft ze zomaar een andere functie op haar werk en blijkt tot overmaat van ramp haar dochtertje niet geboren. Durante la tormenta, sinds kort te zien op Netflix (evenals Contratiempo, de vorige, succesvolle film van Oriol Paulo, ook al met een complex plot) is onderhoudende, zij het enigszins kolderieke sciencefiction. De film put volop inspiratie uit de betere klassiekers. Een stevige schep Back to the Future (let naast het voor de hand liggende tijdreisthema ook op de klok!), een beetje Hitchcock (we zijn à la Rear Window getuige van een moord bij de buren aan de overkant) en een snuf Poltergeist (de tv als portaal naar een andere wereld) – zonder zelf veel aan het genre toe te voegen. Met een verfrissende dosis maling aan aardse logica mengt Paulo de boel behendig door elkaar.

The Patriot

RTL 7, 20.30-00.00 uur.

(Roland Emmerich, 2000) De regisseur van rampenfilms als The Day After Tomorrow, Independance Day en 2012 buigt zich in The Patriot over de Amerikaanse Onafhankelijksheidsoorlog (1775-1783). Historici zetten hun vraagtekens bij de feitelijke correctheid van het verhaal, en regisseur Spike Lee verweet Emmerich dat hij de slavenhandel bagatelliseerde. De Britten waren evenmin blij: zij worden afgeschilderd als nazistische zwijnen die vrouwen en kinderen levend verbranden. Mel Gibson – binnenkort weer eens in een hoofdrol in de bios als foute agent in Dragged Across Concrete – is een pacifistische weduwnaar die zich ontpopt tot een furieuze wreker nadat zijn zoon is vermoord door een Engelse kolonel.

2Doc: De vrouwen van Velserpolder

NPO 2, 21.00 uur

Filmmaker Eva de Breed volgt vier seizoenen lang hoe bewoonsters van de wijk Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost moestuintjes aanleggen in hun verlaten binnentuin. ­Jarenlang gold die tuin als gevaarlijk wegens criminele activiteiten.

Dream School

NPO 3, 21.25 uur

PvdA-partijleider Lodewijk Asscher komt langs in de Dream School van kickbokser Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde om een gastles te geven. Asscher laat de leerlingen hun eigen verkiezingsprogramma schrijven.

The Brexit Storm

BBC 2, 22.00 uur

In deze documentaire biedt Laura Kuenssberg, politiek redacteur bij de BBC, een blik achter de schermen bij de Brexit-ontwikkelingen. Wie zijn bijvoorbeeld de parlementariërs met de meeste invloed op de gang van zaken?

Sinan zoekt de klas van Elias

NPO 1, 22.15 uur

Het slotdeel van het tweeluik waarin Sinan Can op zoek gaat naar de oud-klasgenootjes van Elias, een Syrische jongen die op zijn 10de vanuit Aleppo naar Nederland vluchtte. De klassenfoto van Elias brengt Can in Syrië, Libanon en Australië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden