TipsFilm en televisie

De Volkskrant film-en-tv-tips voor donderdag 9 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Giuseppe Sanfelice en Nanni Moretti in La stanza del figlio van Nanni Moretti. Beeld
Giuseppe Sanfelice en Nanni Moretti in La stanza del figlio van Nanni Moretti.

De wereld spoelt terug

NPO 1, 19.00 uur

Een beetje troost voor de fans van het afgelaste Songfestival: De wereld spoelt terug toont vandaag muzikale fragmenten uit de geschiedenis van het gestopte praatprogramma De wereld draait door die te maken hebben met de liedjeswedstrijd. Zo is er het allereerste tv-optreden van Duncan Laurence en een akoestische versie van Arcade, waarmee de zanger in 2019 het festival won. Verder speelt Waylon (deelnemer met The Common Linnets in 2018) vijf songfestivalnummers en zingt Jeangu Macrooy het lied Grow, waarmee hij Nederland dit jaar had willen vertegenwoordigen.

Spying on the Scammers

Canvas, 20.25 uur

Britse bedrijven en consumenten ontvangen jaarlijks 21 miljoen telefoontjes van oplichters die zich voordoen als een bank of softwarebedrijf om slachtoffers geld afhandig te maken. Vorig jaar besloot een Britse man die zich Jim Browning noemt terug te vechten. Hij wist een van de malafide callcenters in India te hacken en kon maandenlang meekijken en -luisteren met de oplichters. Omdat de hack illegaal was en hij anoniem wil blijven, gaf Browning zijn bewijsmateriaal aan de BBC. De reportage die de omroep ermee maakte is vanavond te zien op Canvas.

Notting Hill

Net 5, 20.30 uur

(Romkom, Roger Michell, 1999) Wat zouden je vrienden opkijken als je nieuwe geliefde een wereldberoemde filmster was! Met deze wat naïeve droom als uitgangspunt gingen de Engelse makers van de succesvolle komedie Four Weddings and a Funeral (vanavond direct na afloop van deze film uitgezonden) aan de slag. Notting Hill moest net zo romantisch, grappig en geruststellend worden, dus mocht Hugh Grant weer de charmante sul spelen die maar geen vriendin kan krijgen. Julia Roberts is de filmster die hij ontmoet als ze zijn boekwinkeltje bezoekt.

Julia Roberts en Hugh Grant in Notting Hill van Roger Michell Beeld
Julia Roberts en Hugh Grant in Notting Hill van Roger Michell

Opstandelingen

NPO 2, 20.35 uur

In de laatste aflevering van Opstandelingen van dit seizoen stort Sophie Hilbrand zich op een slepend dossier in gemeente Zaanstad. Achter op een evenemententerrein op de Hemkade staat het woonhuis met praktijk van Elvira Guiliazova. Samen met haar moeder is ze eigenaar van de woning, maar de uitbater van het evenemententerrein NSV, die van de gemeente ruim baan krijgt, plaatste een hek bij de ingang. De bewoners voelen zich geïntimideerd en vechten terug. Tot ergernis van de gemeente, want de door Guiliazova begonnen procedures kosten veel geld.

Tygo in de psychiatrie

NPO 3, 20.55 uur

De afgelopen weken herhaalde de EO de serie Tygo in de psychiatrie, waarin acteur Tygo Gernandt de wereld van de geestelijke gezondheidszorg verkent en constateert dat er heel wat misgaat. Vanavond blikt Gernandt in een nieuwe, eenmalige aflevering terug op zijn bevindingen en onderzoekt hij of er het afgelopen jaar iets is verbeterd. Hij gaat opnieuw op bezoek bij de mensen die hij eerder portretteerde en praat met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Ook onderzoekt Gernandt de invloed van de coronamaatregelen op mensen met een label.

La stanza del figlio

Canvas, 21.00 uur

(Drama, Nanni Moretti, 2001) Een gelukkig gezin valt uit elkaar nadat een zoon plotseling is overleden. Regisseur Nanni Moretti, die zelf man des huizes Giovanni speelt, legt de emotionele onttakeling vast in subtiele maar veelzeggende scènes. ‘Alles hier in huis is stuk’, barst hij op een dag uit tegen niemand in het bijzonder, wijzend op de barsten in zijn favoriete theepot, een kopje en een asbak. De kracht van La stanza del figlio, bekroond met de Gouden Palm in Cannes, schuilt in de haast terloopse wijze waarop Moretti de kijker betrekt in Giovanni’s beleving. Langzaam maar zeker blijkt het leven ook troost te kunnen bieden.

Four Weddings and a Funeral

Net 5, 23.05 uur

(Romkom, Mike Newell, 1994) In deze zeer succesvolle komedie valt een stuntelaar (Hugh Grant) voor een wereldwijze Amerikaanse (Andie MacDowell). Wanneer hij haar in het begin van de film op een feestje ziet staan, vraagt hij zijn gezelschap wie zij is: ‘Enig idee wie het meisje met die zwarte hoed is?’ ‘Haar naam is Carrie’ ‘Knap.’ ‘Amerikaans.’ ‘Interessant.’ ‘Slet.’ ‘Echt?’ ‘Heeft bij Vogue gewerkt. Woont nu in Amerika. Gaat alleen om met heel chique mensen. Buiten jouw bereik.’ ‘Wat een opluchting. Dank je.’ En zo gaat het door, bijna twee heerlijke uren lang.

Andie MacDowell en Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral van Mike Newell Beeld
Andie MacDowell en Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral van Mike Newell
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden