TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 7 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Pepijn van der Sman in ‘Taiki’. Beeld
Pepijn van der Sman in ‘Taiki’.

Revenge of the Pink Panther

NPO 2, 14.50 uur

(Komedie, Blake Edwards, 1978) Peter Sellers is voor de laatste keer in vorm als inspecteur Clouseau. Schurk Philippe Douvier (Robert Webber) probeert Clouseau om te leggen, maar de bomaanslag mislukt en Clouseau en zijn hulp Cato (Burt Kwouk) gaan op zoek naar de dader. Oorspronkelijk wilde regisseur Edwards de film maken rondom materiaal dat na de eerdere Pink Panther-films was blijven liggen. Dat zag Sellers niet zitten. Na diens dood in 1980 zou Edwards alsnog aan de slag gaan met Clouseau-kliekjes, in het geflopte Trail of the Pink Panther (1982).

Peter Sellers als inspecteur Clouseau in Revenge of the Pink Panther. Beeld
Peter Sellers als inspecteur Clouseau in Revenge of the Pink Panther.

Taiki

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugdfilm, Mirjam de With, 2019) Hoofdpersoon van deze prima Telefilm is de 9-jarige Bruno (Pepijn van der Sman): gameverslaafd, kind van ouders die voornamelijk met zichzelf bezig zijn. Hij heeft absoluut geen zin in een vakantie naar Zweden, en onderweg hamert moeder godbetert ook nog de hele tijd op een smartphoneverbod. Als Bruno na het zoveelste potje klieren met zijn zusje uit de auto wordt gezet, verstopt hij zich in het bos, waar hij zich vlot ontpopt tot wolvenfluisteraar – waarmee de film een survivalavontuur wordt. Bruno’s ervaring als gamer komt zowaar van pas. Zijn ouders (Jennifer Hoffman en Tibor Lukács) staan ondertussen voor een dilemma: wat zeg je tegen de politie als je zelf je kind uit de auto hebt gezet?

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Na het uitbreken van de Koreaanse Oorlog in 1950 besloot de internationale gemeenschap niet dezelfde fout te maken als ruim tien jaar ervoor, maar direct in te grijpen. Onder de vlag van de VN stuurden de VS en vijftien andere landen troepen naar het bedreigde Zuid-Korea. De Nederlandse bijdrage bestond uit ruim 4.700 militairen, van wie er 127 sneuvelden. Vijf van hen werden nooit teruggevonden. Zeventig jaar na de oorlog doen Nederland en Zuid-Korea een ultieme poging om de lichamen te vinden, maar het onderzoek gaat traag. Zembla onderzoekt waarom.

Dame Vera Lynn: We’ll Meet Again

BBC 1, 20.30 uur

De Engelse zangeres Vera Lynn is 103 jaar oud en zal altijd worden herinnerd door haar enorm populaire liedjes van tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Met hits als We’ll Meet Again en The White Cliffs of Dover trad ze vaak op voor de troepen. In een portret van de BBC vertellen oorlogsveteranen wat Lynn destijds voor hen heeft betekend. De geridderde zangeres heeft een aantal opmerkelijke records op haar naam. Zo werd ze in 2009 de oudste nog levende artiest in de Britse hitlijsten en is ze de eerste 100-plusser met een plaat in de albumlijst.

Daredevil

SBS 9, 22.05 uur

(Superheldenfilm, Mark Steven Johnson, 2003) Overdag werkt Matt Murdock (Ben Affleck) als pro-deoadvocaat in Hell’s Kitchen, New York. Als het rechtssysteem in zijn ogen tekortschiet, hult de wreker zich in kinky rood leder. ’s Nachts leert hij het gespuis hardhandig een lesje. Deze superheldenfilm haalt het niet bij voorbeelden zoals Sam Raimi’s Spider-Man. Een zeer zijige Ben Affleck kan Daredevil amper dragen, maar de enorme Michael Clarke Duncan (als slechterik Kingpin) en een grotesk boosaardige Colin Farrell (als huurmoordenaar Bullseye) zijn op dreef – Farrell zelfs ná de aftiteling.

Ben Affleck in Daredevil. Beeld
Ben Affleck in Daredevil.

Dominee of koopman

NPO 2, 22.20 uur

Al zeventig jaar probeert Nederland via ontwikkelingshulp wat goeds te bereiken in Afrika. Er wordt geld gepompt in armoedebestrijding, economische ontwikkeling, onderwijs en gezondheid, maar het is de vraag of de doelen worden bereikt. In de 6-delige serie Dominee of koopman neemt Patrick Lodiers poolshoogte in Afrika zelf. In de eerste aflevering is hij in Senegal, van waaruit veel migranten naar Europa reizen. Met ontwikkelingsgeld moeten de migranten daar worden gehouden, maar ondertussen maken Europese vissersboten de lokale vissers brodeloos.

Suede: The Insatiable Ones

Canvas, 23.25 uur

Nog voordat hun eerste album was verschenen, werd rockband Suede door de muziekpers al tot beste nieuwe Britse band gebombardeerd. Samen met Oasis, Blur en Pulp zou de formatie een voorname rol spelen in de Britpop van de jaren negentig. De documentaire The Insatiable Ones geeft een komisch en ongefilterd overzicht van de geschiedenis van de band, die wordt gekenmerkt door hoge pieken, diepe dalen en de nodige ruzies tussen de bandleden. Naast frontman Brett Anderson en de rest van de band levert ook komiek en voormalig bandmanager Ricky Gervais een bijdrage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden