Film- en tv-tipsDonderdag 7 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 7 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Berend Jan Bockting
Beeld uit De kleine prins van Mark Osborne. Beeld
Beeld uit De kleine prins van Mark Osborne.

Wie onlangs Marjoleine Boonstra’s documentaire over de vertaling en betekenis van Antoine de Saint-Exupéry’s sprookje Le petit prince (1943) zag en er geen genoeg van kreeg, of wie zich wil laten verwonderen door een frisse herinterpretatie van de klassieker, is nu De kleine prins van Mark Osborne (Kung Fu Panda) op Netflix te zien. De Amerikaanse animatieregisseur besloot het verhaal over een vliegenier die in de Sahara de status van de mensheid doorneemt met een kleine, buitenaardse prins niet een-op-een te verfilmen. Het boek is te klein, te delicaat en te eenvoudig om op te rekken tot speelfilmlengte, vond de filmmaker.

Zijn De kleine prins is een film over de magie van het lezen. Een meisje dat door haar moeder in een strak keurslijf wordt ingeregen, ontdekt het boek bij haar buurman en leert haar hart te volgen. Wat Osborne, overduidelijk een groot liefhebber van het bronmateriaal, wil laten zien, is het effect dat De kleine prins kan hebben. Hoe het boek je even anders naar de wereld kan laten kijken. Daarvoor bouwt hij een nieuw verhaal om het oude heen: de piloot uit het boek sluit hier als bejaarde man vriendschap met het meisje, vertelt haar het verhaal over de prins en breekt zo haar rechtlijnige wereld open.

Door handig gebruik te maken van twee totaal verschillende animatiestijlen – computeranimatie om de zogenaamde realiteit van de film vorm te geven, tweedimensionale stop-motiontechniek ter verbeelding van de fantasiewereld uit het boek – onderscheidt Osborne op speelse wijze beide verhaallagen. Vooral de traditionele stop-motionscènes zijn sprookjesachtig mooi en overmet oneindig veel liefde gemaakt.

De kleine prins (Mark Osborne, 2015)

Nu te zien op Netflix.

Le boucher

(Claude Chabrol, 1970) Claude Chabrol, een van de grondleggers van de Franse filmstroming nouvelle vague, neemt uitgebreid de tijd het lieflijke leven in een dorpje ergens in Midden-Frankrijk te tekenen. Het dorp viert de bruiloft van de onderwijzer, schoonvader houdt een ontroerend knullige toespraak, de slager snijdt het vlees, iedereen danst. Na afloop slentert de hoofdonderwijzer (Stéphane Audran) met de slager (Jean Yanne) in warm nazomerlicht naar huis, in een schier eindeloos shot (bijna 4 minuten). De sigaret die de serene Audran in dat shot opsteekt en telkens provocerend lang tussen haar lippen houdt, is de voorbode van een paar akelige moorden. Die zullen het vredige leven verstoren en de toeschouwer onthutsende inzichten geven in wat er onder de oppervlakte van de lieflijkheid borrelt.

Arte, 13.50-15.20 uur.

Signs

(M. Night Shyamalan, 2002) Signs is een film over kijken. Voormalig priester Mel Gibson bestudeert met zijn kinderen verbaasd de patronen van platgewalst mais, die ’s nachts op hun akkers zijn ontstaan. Met zijn broer tuurt Gibson in de duisternis om iets op te vangen van de schimmen die rond het huis waren. En iedereen staart naar de televisie bij de eerste nieuwsberichten van buitenaards bezoek aan onze wereld. Maar de onthulling van wat zich voor hun ogen afspeelt, wordt tergend lang uitgesteld, waarmee regisseur M. Night Shyamalan (The Sixth Sense) bewijst dat hij als geen ander naar een climax weet op te bouwen. Hoe de tekens uit de titel echt moeten worden gezien, blijkt pas in de slotscènes.

SBS 9, 22.40-00.35 uur.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.25 uur

Actrice Olga Zuiderhoek wil weten waar de ongewone voornaam Bos van haar vader, overgrootvader en oudvader vandaan komt. Ook vraagt ze zich, op basis van haar uiterlijk, af of ze mediterrane voorouders heeft.

Break Free

NPO 3, 20.55 uur

Een speciale vijfdelige reeks over de jonge slachtoffers van de MH17-ramp. De 22-jarige Tallander Niewold uit Brummen was een laatbloeier. Hij vond zijn roeping bij het leger en was net benoemd tot soldaat eerste klas. Dat wilde hij vieren met een vakantie op Bali.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.30 uur

Floortje Dessing doet Zuid-Georgia aan. Een onherbergzaam eiland in de buurt van Antarctica, waar slechts tientallen mensen wonen. De Britse biologe Sarah Lurcock woont er al twintig jaar en runt er een museum.

The Parkinson’s Drug Trial: A Miracle Cure?

BBC 2, 22.00 uur

Een groep Parkinsonpatiënten, die deelneemt aan een medische proef, is zes jaar gevolgd. De 51-jarige Darren Calder uit Wiltshire kan sinds hij het medicijn slikt voor het eerst in jaren weer zijn sokken aantrekken. De 58-jarige Kay Cotton voelt zich genezen.

Been there, done that

NPO 3, 22.30 uur

Vier BN’ers die een moeilijke periode hebben meegemaakt worden gekoppeld aan jongeren die hetzelfde doormaken. YouTuber Dionne Slagter staat de 21-jarige Romy met anorexia bij. Romy heeft op het randje van de dood gezeten en krijgt nu sondevoeding.

Het uur van de wolf: de rebellie van Vivienne Westwood

NPO 2, 22.55 uur

Het Engelse mode-icoon Vivienne Westwood is nog even flamboyant en eigenzinnig als 55 jaar geleden. Ze staat bekend om haar originele kijk op mode en maakte naam als dé ontwerper van het punktijdperk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden