Film- en tv-tipsDonderdag 30 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 30 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Javier Bardem in Mar adentro. Beeld
Javier Bardem in Mar adentro.

Het Klokhuis

NPO 3, 18.40 uur

De afgelopen vijf jaar is 15 procent van de Nederlanders gebeten door een teek, een spinachtige die leeft van het bloed van anderen. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar jaarlijks lopen 27 duizend mensen op deze manier de ziekte van Lyme op. Zo’n duizend tot vijfentwintighonderd patiënten houden daar langdurige en soms ernstige klachten aan over. Het Klokhuis bekijkt vandaag de teek van dichtbij en vertelt waarom dit kleine dier voor zulke grote problemen zorgt. Waarom komen er elk jaar meer teken, en wat moet je doen als je wordt gebeten?

Verborgen verleden

NPO 2, 19.45 uur

Carry Slee heeft geen gemakkelijke jeugd gehad en weet van haar vader dat voor hem hetzelfde gold. Misschien zijn jongeren die allerhande problemen moeten overwinnen daarom een terugkerend thema in de kinder- en jeugdboeken van de schrijver. Als Slee in Verborgen verleden gaat graven in haar familiegeschiedenis, ontdekt ze dat zij en haar vader niet de enigen zijn die tijdens hun jeugd blootstonden aan ontberingen. Ellende in de vorm van ziekte, armoede en sterfgevallen lijkt aan de stamboom te kleven, maar er zijn ook troostrijke verhalen.

Die Anden - Natur am Limit

Arte, 20.15 uur

Duitse documentaire uit 2019 over de langste (7 duizend kilometer) bergketen ter wereld, met toppen van bijna 7 duizend meter, de Andes. Het gebergte in Zuid-Amerika loopt van het tropische noorden tot de ijswoestijnen in Patagonië, Zuid-Argentinië. Derhalve bevatten ze leefgebieden met een gigantische verscheidenheid aan dieren. En over die dieren gaat de anderhalf uur durende film van de gelauwerde natuurfilmer Christian Baumeister, die voor de opnamen drie jaar uittrok. In vijfhonderd draaidagen filmde hij in zes landen, waarin hij meer dan 30 duizend kilometer aflegde.

The Faculty

SBS 9, 20.30 uur

(Horror, Robert Rodriguez, 1999) Een mengsel van agressie en nihilisme domineert de stemming op school, totdat een groepje outcasts – lees: goed ogende kids met afwijkende eigenschappen – iets vreemds ontdekt. In het scenario van Kevin Williams (Scream) is de conclusie dan snel getrokken, en daarin spelen sf-klassiekers als Invasion of the Body Snatchers en Aliens een belangrijke rol. Zulke bedenksels maken The Faculty tot een aardig tussendoortje, leuk op een avond zonder pretenties. Regisseur Rodriquez balanceert vaardig tussen pastiche, horror en sciencefiction.

Alien in The Faculty. Beeld ..
Alien in The Faculty.Beeld ..

Mar adentro

Canvas, 21.10 uur

(Drama, Alejandro Amenábar, 2004) Uitgekiende en effectieve vertelling over een man die vecht voor zijn recht op euthanasie. Mar adentro begint dertig jaar na het ongeluk dat hoofdpersonage Ramón Sampedro (Javier Bardem) grotendeels verlamd achterliet. Hij slijt zijn dagen in bed, in het huis van zijn oudere, gelovige broer in Galicië. Vanuit die plek voert de man zijn strijd voor een waardige dood. Cineast Aménabar, teruggrijpend op het ware verhaal van euthanasie-activist Ramón Sampedro, mengt impressies uit een gelukkig leven met de wezenloosheid van Ramóns huidige situatie. De met een Oscar en veertien Goya’s bekroonde film steunt optimaal op het lichte, ironische spel van de toen 35-jarige Javier Bardem.

3Doc: Pisnicht - The Movie

NPO 3, 22.00 uur

Toen Youp van ’t Hek het woord ‘pisnicht’ gebruikte, vielen veel mensen daarover. Werd de ophef in lhbti-kringen ook zo gevoeld, of speelde die zich vooral af onder ‘woke’ twitteraars? In Pisnicht: The Movie vraagt Nicolaas Veul zich af hoe homo’s woorden als ‘nicht’ en ‘flikker’ ervaren, en hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit. Hij neemt een kijkje in voetbalkleedkamers, waar ‘homo’ meestal niet als compliment wordt gebruikt, en op scholen waar leerlingen de hashtag #nohomo gebruiken om zich van ‘echte’ homo’s te distantiëren.

Look Who’s Talking

Net 5, 22.35 uur

(Komedie, Amy Heckerling, 1989) Succesvolle komedie met Kirstey Alley als kersverse, alleenstaande moeder Mollie. Haar baby voert, met de stem van Bruce Willis, het hoogste woord. John Travolta is de vrijgezelle taxi-chauffeur die Mollie vlak voor haar bevalling naar het ziekenhuis rijdt en vanaf dat moment niet meer uit haar leven en dat van haar zoontje verdwijnt. In het vanavond eveneens uit te zenden, minder geslaagde vervolg Look Who’s Talking Too (1990) krijgt het kind een zusje met de stem van Roseanne Barr.

John Travolta in Look Who's Talking. Beeld TriStar/Photofest
John Travolta in Look Who's Talking.Beeld TriStar/Photofest
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden