Film- en tv-tipsDonderdag 30 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 30 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Neve Campbell en Denise Richards in Wild Things Beeld
Neve Campbell en Denise Richards in Wild Things

Dna onbekend

NPO 1, 20.40 uur

Eind vorig jaar maakte Dionne Stax de overstap van NOS naar AvroTros, waar ze vanavond Caroline Tensen opvolgt als presentator van Dna onbekend. In het programma kunnen mensen voor eens en altijd antwoord krijgen op vragen over hun familiebanden dankzij onderzoek van hun dna. Vanavond wil Lynda graag weten of Henk, de man die ze als haar vader ziet, ook werkelijk haar biologische vader is. Ook Jannet wil weten wie haar vader is. Er zijn twee kandidaten: Albert - met wie haar moeder een relatie had - en Jan, met wie ze een affaire beleefde.

Rambam

NPO 3, 21.50 uur

Een van de leukere consumentenprogramma's van de NPO is Rambam, waarin de tamelijk jonge redactie op vaak olijke wijze instituties de maat neemt. In deze aflevering duikt het programma in de wereld van coaching. De afgelopen vijf jaar verdubbelde het aantal mensen dat zich coach noemt tot 65 duizend. En dat gaat niet alleen om professionele bezigheden: ook wandelen en opruimen kennen coaches. Luid klinken inmiddels de waarschuwingen van deskundigen dat de wildgroei niet zelden leidt tot ongelukken. Rambam gaat hulp zoeken en testen.

Stand van Nederland

NPO 2, 22.10 uur

De gemiddelde Nederlander leeft steeds langer, en het liefst blijven we ook zo lang mogelijk mooi en gezond. De eeuwige jeugd is een droom die wetenschappers, cosmeticabedrijven en charlatans bezighoudt. ‘Stand van Nederland’ portretteert vanavond vijf mensen die een langer leven werkelijkheid willen maken. Bioloog Peter de Keizer slaagde erin het verouderingsproces bij muizen te vertragen. Hij hoopt dat het resultaat ook op mensen toepasbaar blijkt. René Gorris zocht zijn heil bij Chinese monniken en gelooft in de kracht van de Chinese geneeskunst.

Big

SBS 9, 22.35 uur

(Komedie, Penny Marshall, 1988) Josh (12) laat zich tegen een wensmachine op de kermis ontvallen dat hij graag ‘big’ wil worden en ontwaakt de volgende ochtend in het lichaam van niemand minder dan de dertiger Tom Hanks. Dat is even schrikken, ook voor de kijkers, maar Big is allesbehalve flauw. De destijds onervaren actrice en regisseur Penny Marshall (ze leende de ploeg van Woody Allen) speelt een subtiel spel met het verlangen naar eeuwige jeugd en de angst voor ouderdom. Hanks balanceert voortdurend op de grens tussen subliem acteren en schmieren.

Robert Loggia (links) en Tom Hanks in Big van Penny Marshall. Beeld
Robert Loggia (links) en Tom Hanks in Big van Penny Marshall.

Wild Things

Net 5, 23.00 uur

(Thriller, John McNaughton, 1998) Fijne, dik aangezette moderne film noir. Het mannelijke slachtoffer is Matt Dillon, leraar op de Blue Bay High School. De femmes fatales: Neve Campbell als de white trash-leerling, Denise Richards als het rijkeluismeisje en Theresa Russell als de hitsige moeder van de laatste. Het draait allemaal om de gekrenkte trots van Richards wanneer haar leraar niet ingaat op haar avances. Ze doet aangifte van een (verzonnen) aanranding, waarna de handige advocaat (Bill Murray) van de leraar de leugens van Richards en Campbell blootlegt. Wat volgt, wordt met elke scène ongeloofwaardiger, maar McNaughton slaagt er wel in de lekker weg kijkende broeierigheid te handhaven.

Jacques Brel, fou de vivre

Canvas, 23.20 uur

Jacques Brel werd geboren in Brussel en werd na een bewogen leven begraven op het Frans-Polynesische eiland Hiva Oa. In de documentaire Fou de vivre van Philippe Kohly komt uitsluitend Brel zelf aan het woord, door gebruik van oude interviews en archiefopnamen. Het vooruitzicht van een leven in de papierfabriek benauwde Brel zo, dat hij op zijn 24ste - hij was toen al getrouwd en had twee dochters - alles achterliet en naar Parijs vertrok om het te maken als chansonnier. Het zou drie jaar duren voordat zijn doorbraak kwam met ‘Ne me quitte pas’.

A Touch of Sin

WDR, 23.40 uur

(Drama, Jia Zhang-ke, 2013) Modern maatschappelijk drama, verpakt als Tarantinoëske wraakfantasie. Niemand kan zo mooi en subtiel inzoomen als Jia Zhang-ke op alles wat misgaat wanneer een land (lees: China) een ontzagwekkende groeispurt doormaakt. Ditmaal hanteert-ie een opvallend botte bijl, met een vierluik over machtsmisbruik en het sociaal-economische onrecht dat daaruit voortvloeit. En dat in een land dat zijn waarden en tradities in hoog tempo is kwijt geraakt aan het vermorzelende dictaat van grote bedrijven. De film maakt ook duidelijk wat er gebeurt als er kortsluiting ontstaat in een aantal onbezonnen voortjakkerende levens.

Wu Jiang als Dahai in A Touch of Sin.  Beeld
Wu Jiang als Dahai in A Touch of Sin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden