Film- en tv-tips Donderdag 29 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 29 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag 29 november zien.

Davie Franco en Abbi Jacobson in 6 Balloons Beeld rechtenvrij (?)

Taart en heroïne

Netflix brengt voortdurend films uit eigen huis uit. Helaas krijgt lang niet elke productie daarbij de publicitaire aandacht die ze verdient. Sommige films worden door het streamingkanaal constant gepromoot terwijl ze amper het kijken waard zijn, andere zijn pareltjes die dreigen te verdwijnen in het oeverloze aanbod. Het verpletterende, poëtische en tegelijkertijd extreem directe 6 Balloons valt in de laatste categorie. Ongelooflijk, wat schrijver en regisseur Marja-Lewis Ryan op het bord van de toeschouwer durft te leggen, en ze komt er nog mee weg ook. De film begint vrij opgeruimd, met dertiger Katie (Abbi Jacobson) die druk bezig is het verrassingsfeestje voor vriend Jack (Dawan Owens) voor te bereiden. Onderweg naar de taartenwinkel pikt ze broer Seth (Dave Franco) en diens 2-jarige dochtertje Ella (afwisselend gespeeld door Charlotte en Madeline Carel) op en ontdekt ze dat Seth voor de zoveelste keer heeft toegegeven aan zijn heroïneverslaving. In plaats van de taartenwinkel wordt de afkickkliniek nu de bestemming van de autorit. Desnoods met een tussenstop bij de crackdealer, terwijl Ella met haar knuffel op de achterbank zit.

6 Balloons is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van producer Samantha Housman.

6 Balloons gaat evenzeer over de onvoorwaardelijke liefde die Katie voor Seth voelt, als over de verschrikkelijke gevolgen van zijn verslaving. De film durft daarbij wegen in te slaan die bij een mainstreamstudioproductie absoluut zouden worden vermeden. Zoals zomers Los Angeles plaatsmaakt voor door drugszombies bevolkte achterbuurten, zo slaat de luchtig dromerige toon om in grimmig realisme. Schrijnend is de scène waarin Katie Ella’s luier verschoont in de toiletruimte van een apotheek, terwijl Seth op de wc ernaast een spuit zet. Ryan en cameravrouw Polly Morgan filmen het grotendeels van bovenaf, zodat je als toeschouwer zelf kunt kiezen of je naar de vrouw met de peuter kijkt of naar de ineenzijgende junk op de wc. En dat terwijl je het liefst helemaal niet zou willen kijken, maar door de intensiteit van het geheel wel móét. Dat diezelfde scène vervolgens een luchtige wending neemt en zelfs dan overtuigt, zegt genoeg over Ryans talent en dat van haar hoofdrolspelers. 6 Balloons doet je duizelen, 74 fascinerende minuten lang.

6 Balloons (Marja-Lewis Ryan, 2018)
Te zien op Netflix

The Devil Wears Prada (David Frankel, 2006)

Zo grappig, van Net 5. Gisteren toonde de zender The Intern, met Anne Hathaway als directrice van een onlinemodewinkel en Robert De Niro als haar bejaarde stagiaire. Vandaag is Hathaway zelf stagiaire in de modewereld. The Devil Wears Prada biedt een fictieve schets van het leven op de burelen van de Amerikaanse editie van modeblad Vogue, met Meryl Streep als de bitse, op de legendarische Anna Wintour geënte hoofdredacteur, en Hathaway als haar ondergeschikte. Wintour sneerde na de première dat de film het niet waard was in de bioscoop te draaien. Hij heeft inderdaad iets ongemakkelijks, al was het maar omdat Hathaways personage – door wier ogen we min of meer het verhaal volgen – de film niet de zo benodigde snedige toon weet te geven. Maar op tv is er, vooral dankzij Streeps spel, nog voldoende te genieten.

Net 5, 20.30-22.45 uur

Sonita (Rokhsareh Ghaem Maghami, 2015)

De 18-jarige, talentvolle Sonita wil hiphopartiest worden, maar voor een illegale Afghaanse vluchteling in Iran, die dreigt te worden uitgehuwelijkt, is dat nagenoeg onmogelijk. Regisseur Ghaem Maghami probeert haar onderwerp afstandelijk te benaderen, maar als Sonita’s problemen groter worden, moet ook zij haar verantwoordelijkheid nemen. Dat maakt de film, publieksprijswinnaar op het Idfa 2015, even complex als schrijnend.

NPO 2, 00.00-00.55 uur

The Art of Scandinavia
Canvas, 19.05 uur

Kunst speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Zweden. Schilders en schrijvers toonden aan het begin van de 20ste eeuw hun afschuw voor de moderniteit, terwijl Scandinavische ontwerpers en architecten deze omwenteling juist omarmden.

Mountains: Life above the Clouds
NPO 1, 20.35 uur

De Rocky Mountains lopen van New Mexico tot Canada en worden ook wel de ruggengraat van Noord-Amerika genoemd. Indianenstammen houden hier paardenraces, waaghalzen springen van kliffen en er leven grizzlyberen, kolibries en poema’s.

Brandpunt+
NPO 2, 21.00 uur

Na de vorige aflevering over seksuele intimidatie door dirigent Pieter Jan Leusink zijn er nieuwe slachtoffers naar voren getreden. Twee van hen doen in deze uitzending hun verhaal. Daarnaast aandacht voor de vraag: wat kan de culturele sector doen om seksuele intimidatie aan te pakken?

Voor de vorm
NPO 2, 21.30 uur

Vandaag aandacht voor de wc-pot. Waarom heeft die de vorm die we nu kennen? En wordt het niet eens tijd voor een aanpassing van het model? De huidige vorm zou namelijk helemaal niet zo bevorderlijk zijn voor de stoelgang.

Iris onderzoekt
NPO 3, 22.10 uur

Programmamaker Iris van Lunenburg onderzoekt in deze aflevering hoe vrij de partnerkeuze van Aziaten in Nederland is. Welke rol spelen ouders hierin? En hoe zit het met de vooroordelen die Aziaten dagelijks krijgen te verduren?

Floortje en de ambassadeurs
NPO 1, 22.25 uur

Floortje Dessing bezoekt in Iran de Nederlandse ambassadeur Susanna Terstal. Iran is geen gemakkelijk land om als ambassadeur te werken, zeker niet als vrouw. Hoe houdt Terstal zich staande in deze licht ontvlambare wereld?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden