Film- en tv-tipsDonderdag 28 maart 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 28 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Kevin Toma en Joris Henquet
Ming-Zhu Hii in Upgrade. Beeld
Ming-Zhu Hii in Upgrade.

In de recente Marvelstrip-verfilming Venom worstelt onderzoeksjournalist Eddie Brock (Tom Hardy) flink met een bloeddorstige alien die herhaaldelijk zijn lijf overneemt en hem van binnenuit toespreekt in de we-vorm. Iets zeer vergelijkbaars gebeurt in de uitstekende wraakthriller Upgrade, die enkele maanden vóór Venom verscheen, in tegenstelling tot Venom de Nederlandse bioscopen niet wist te halen maar nu gelukkig wel als video on demand is uitgebracht.

Niet alleen de speelfilms Venom en Upgrade lijken sterk op elkaar: hetzelfde geldt voor hoofdrolspelers Tom Hardy en Logan Marshall-Green.

Upgrade speelt zich af in de nabije toekomst en draait om Grey Trace (Logan Marshall-Green), een lekker in zijn vel zittende restaurateur van oude auto’s, die het erg goed heeft met zijn in de ICT werkende vriendin Asha (Asha Trace). Totdat iets of iemand het besturingssysteem van Asha’s zelfbesturende bolide kaapt, ze zodoende in een ongure uithoek van de stad terechtkomen en ze koelbloedig worden neergeknald door een sadistische roversbende. Asha komt om, Grey overleeft de overval - zij het tot aan zijn nek verlamd. Hij lijkt gedoemd tot een volkomen gevloerd leven, maar gelukkig is miljardair Eron Keen (Harrison Gilbertson) een van zijn klanten: deze Elon Musk-achtige uitvinder heeft zojuist de artificiële intelligentie-applicatie Stem ontwikkeld, die alleen maar in Grey’s hersens hoeft te worden geïmplanteerd om hem weer volledige controle over zijn lichaam te geven. Wat Keen niet weet (of lijkt te weten) is dat Stem stiekem een eigen leven leidt, zich verbaal tot Grey richt (met de stem van Simon Maiden) en hem van zielig hoopje mens tot super-flexibele, alles overziende wraakmachine transformeert. Eerst met Grey’s officiële toestemming, later ook zonder.

Melanie Vallejo en Logan Marshall-Green in Upgrade. Beeld
Melanie Vallejo en Logan Marshall-Green in Upgrade.

Schrijver-regisseur Leigh Whannell , die naam maakte als schrijver van de Saw - en Insidious-films, beweert dat hij de Venom-strips nauwelijks kende toen hij Upgrade schreef, en dat hij zich vooral door James Camerons The Terminator (1984) en de body horror-films van David Cronenberg liet inspireren . Dat laatste geloof je meteen wanneer je Upgrade ziet, want net als zoveel Cronenberg-personages is Grey eerder slachtoffer dan profiteur van de futuristische experimenten die met zijn lijf worden uitgehaald. Acteur Logan Marshall-Green speelt dat voortreffelijk uit: zodra Stem zijn lichaam overneemt, geeft Marshall-Green iets subtiel kunstmatigs aan zijn bewegingen en gebaren, zodat je voortdurend meent te zien hoe hij wordt bestuurd in plaats van zelf de regie over zijn lijf te voeren. Dat effect wordt verhevigd wanneer Grey op het spoor van de moordenaars van zijn vrouw komt en Upgrade in een futuristische wraakthriller verandert. Grey breekt kaken en verpulvert hoofden waar hij zelf bij staat - eerst tot zijn grote schok, later tot zijn genoegen. ‘Laat mij het werk maar doen, ontspan’, spreekt Stem hem kalmpjes toe, vlak voordat een van de bizarre en door Whannell adembenemend verbeelde vechtscènes losbarst.

Leuk om te weten: tijdens die flitsende actiemomenten is Grey steeds centraal in beeld, wat werd bewerkstelligd door een smartphone in Marshall-Greens kleren te verstoppen die als een soort sensor rechtstreeks met de camera in verbinding stond.

Upgrade (Leigh Whannell, 2018)

Te zien via iTunes

Gremlins 2: The New Batch (Joe Dante, 1990)

Absurdistisch vervolg op Gremlins, met opnieuw Zach Galligan en Phoebe Cates. Zij moeten New York bevrijden van een bende losgeslagen monstertjes. De kleine beestjes uit het eerste deel zijn hier nog gemener en anarchistischer, en daarom ook leuker. Ze slagen er zelfs in de film waarnaar u kijkt in rook op te laten gaan. En er is ook een potloodventende gremlin van de partij, naast een leuke rol voor horrorlegende Christopher Lee, als de gekke professor Dr. Catheter.

SBS 9, 22.10-00.25 uur

Van Atlas naar Arabië

NPO 2, 20.25 uur

In zijn derde EO-reisserie trekt presentator Kefah Allush langs de randen van het Midden-Oosten. Hij begint in het Marokkaanse Atlasgebergte bij de Berberstammen, en heeft een ontmoeting met de Aït Hdiddou-stam, die al sinds de elfde eeuw in de hoogste bergdorpjes leven.

Chantal komt werken

RTL 4, 20.30 uur20.30 uur

Chantal Janzen blijft in haar nieuwe serie niet slapen, maar ze gaat aan het werk. Janzen draait volwaardig mee in voor haar onbekende werkvelden, zoals de supermarkt, de dierentuin en op de vuilniswagen. In aflevering één beleeft ze een 24 uursdienst bij de brandweer.

Break Free

NPO 3, 20.55 uur

Een portret van de in Enschede opgegroeide Paul Goes, die op 33-jarige leeftijd omkwam bij de vliegramp met MH17. Pauls tweelingbroer Willem reist naar Maleisië, waar Paul naartoe was verhuisd om bij zijn vriendin Shuba te kunnen zijn. Hoe leefde Paul in Maleisië?

Iedereen had het erover

RTL 4, 21.30 uur

Nieuwe serie waarin Art Rooijakkers mensen bezoekt die ooit het middelpunt waren van een mediastorm. Hoe gaat het nu met ze? Rooijakkers gaat langs bij het zeilmeisje Laura Dekker en bij de Angolese Mauro Manuel, die in 2011 het land dreigde te worden uitgezet.

The Border Fence

NPO 2, 22.55 uur

Documentaire van de Oostenrijkse regisseur Nikolaus Geyrhalter over de Brennerpas. In 2016 vreesde Oostenrijk dat vluchtelingen massaal deze grens tussen Oostenrijk en Italië zouden oversteken. Er werden hekken geplaatst.

B.B. King, On the Road

Canvas, 23.10 uur

Muziekdocumentaire over de legendarische bluesmuzikant B.B. King (1925-2015), die een halve eeuw van podium naar podium reisde. In de toerbus halen Kings bandleden en vrienden herinneringen op, terwijl ze door het diepe zuiden van de VS reizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden