RubriekTelevisie- en filmtips

De Volkskrant film en tv-tips voor donderdag 28 juni

Joris Henquet & Berend Jan Bockting
Natalie Portman in Jackie. Beeld
Natalie Portman in Jackie.

WK Voetbal

NPO 1, vanaf 16.00 uur

Op de laatste dag van de groepsfase wordt beslist wie er doorgaat in groep H: om 16.00 uur een verslag van Senegal-Colombia. In Groep G een ontmoeting tussen twee landen die sowieso de achtste finales bereikt hebben: Engeland-België (20.00 uur, NPO 1).

The Fourth Estate
Canvas, 21.15 uur

In het slotdeel van de documentaireserie over The New York Times-redactie in het eerste jaar van de regering-Trump zien we hoe verslaggever Michael Schmidt tijdens de feestdagen een interview met de president weet te regelen in diens resort in Palm Beach, Florida.

Japan’s secret shame

BBC 2, 22.00 uur

In mei 2017 kwam journalist Shiori Ito (29) met een publieke beschuldiging die Japan schokte: ze zou verkracht zijn door de tv-verslaggever Noriyuki Yamaguchi. Hoe reageerde de Japanse samenleving op deze #MeToo-aantijging?

Druk!

NPO 3, 22.05 uur

Rutger Castricum volgt in deze documentaire diverse Nederlanders die kampen met hoge werkdruk. Onder hen Mascha, die tijdens haar werk op de Amsterdamse Zuidas twee burn-outs kreeg. Inmiddels heeft ze een eigen bedrijf en helpt ze andere burn-outslachtoffers.

Eat well for Less?
BBC 1, 21.00 uur

Britse reportageserie die onderzoekt hoe je voor minder toch lekker en ­gezond kunt koken. Presentatoren Gregg Wallace en Chris Bavin bezoeken een familie in Middlesex, waar elk familielid er een eigen dieet op nahoudt.

David Bowie: The Last Five Years

Canvas, 22.10 uur

Francis Whately maakte een documentaire over de laatste vijf jaar uit het leven van zanger David Bowie (1947-2016). Hierin maakte hij o.a. de comebackplaat The Next Day (2013), de musical Lazarus (regie Ivo van Hove) en zijn laatste meesterwerk Blackstar.

Morisot – Moed, storm en liefde
NPO 2, 22.55 uur

Een portret van kunstenares Berthe Morisot (1841-1895), die als tijdgenoot van Monet, Dégas en Renoir tot de grondleggers van het impressionisme behoorde. Terwijl haar mannelijke collega’s wereldberoemd werden, raakte Morisot in de vergetelheid.

Jackie is te zien via de nieuwe streamingdienst van Film1, die momenteel een gratis proefabonnement van een week aanbiedt.

Jackie (Pablo Larraín, 2016)

Nu te zien op Film1

De eerste dagen na de moord op John F. Kennedy, op 22 november 1963, worden in de majestueuze film Jackie gevangen als een koortsdroom, vanuit het perspectief van de weduwe van de Amerikaanse president. In een overtuigende wirwar van korte flashbacks duikt de Chileense regisseur Pablo Larraín diep in de geest van de rouwende Jacqueline, die ondanks de chaos van het moment en ondanks haar gebroken ziel, standvastig regeert over imago en nalatenschap van haar echtgenoot.

De hoofdlijn van de film wordt gevormd door een interview dat Jackie geeft aan een journalist, waarin ze de werkelijkheid resoluut naar haar hand zet. We zien hoe ze de fundamenten legt voor de latere heiligverklaring van JFK, omringd door nerveuze veiligheidsmensen en adviseurs die haar onvoldoende serieus nemen. Jackie, in dat roze Chanelpakje vol bloedvlekken, ziet verdwaasd toe hoe de nieuwe president en first lady in de Air Force One worden ingezworen. De Johnsons, die pal naast de kist met haar echtgenoot toch iets van geluk beleven; een juweel van een filmscène.

Regisseur Larraín kreeg Jackie aangeboden van collega-regisseur en producent Darren Aronofsky. De Chileen bonjourde subiet alle scènes zonder Jackie uit het script van Noah Oppenheim, scenarist en tv-producent bij NBC. Dat levert een radicale, turbulente biopic op: springend in de tijd, opgedeeld in flarden. Het puntgave camerawerk van Stéphane Fontaine

(Un prophète, Elle) blijft weg van het vaak nostalgische en bevestigende biografische genre. De voor Jackie nagebootste beelden ogen getrouw, maar bezitten tegelijk iets dromerigs: onvergetelijk is de zwevende camera boven de wegscheurende open limousine in Dallas. Ook de muziek draagt sterk bij aan die roesachtige sfeer: een terugkerend, verwrongen akkoord van componist en experimenteel muzikant Mica Levi.

Pompeii

RTL 7, 20.30-22.35 uur

(Paul W.S. Anderson, 2014) Waar heeft Kiefer Sutherland die maffe tongval vandaan? In Pompeii, in de rol van de Romeinse veldheer Corvus, praat hij met een extreem opgevoerd Brits kakaccent, en doet dat ook nog eens zo binnensmonds dat er iets met zijn gebit aan de hand lijkt. En waarom ook niet, in een film die met geloofwaardigheid niets op heeft en vooral de sexy combinatie van ingevette gladiatoren en een grommende vulkaan wil uitventen. In die opzet is Paul W.S. Anderson (van het angstaanjagende Event Horizon, maar ook van vele bespottelijke verfilmingen van de horrorgame Resident Evil) geslaagd. De acteurs hebben lol, de gevechtsscènes steken prima in elkaar en als de Vesuvius Pompeii in puin legt, ziet dat er werkelijk overdonderend uit. Het verhaaltje krijg je er gratis bij.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden