FILM- EN TV-TIPSDonderdag 27 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 27 september

Casey Affleck en Kate Hudson in The Killer Inside Me. Beeld
Casey Affleck en Kate Hudson in The Killer Inside Me.

The Killer Inside Me (Michael Winterbottom, 2010)
Viceland, 22.00-00.00 uur.

De productieve Engelse regisseur Michael Winterbottom zoekt al zijn hele filmcarrière naar de grenzen van het medium en beweegt zich daarbij soepel tussen bevlogen engagement en speels amusement. Het is lastig een genre te noemen waaraan de man zich niet heeft gewaagd. Hij maakte onder meer intelligente en sfeervolle sciencefiction (Code 46), smaakvolle porno (9 Songs), een belangwekkende, nagespeelde documentaire (The Road to Guantánamo) en het vanavond vertoonde, zeer gewelddadige psychodrama The Killer Inside Me.

Die laatste is zo’n film die acteur Casey Affleck op het lijf is geschreven. Als hulpsheriff in een stoffig plaatsje in het Texas van de jaren vijftig ritselt hij zich in het dagelijks contact vriendelijk en voorkomend door de gemeenschap, terwijl binnen in hem demonen huizen. Het typisch Amerikaanse stadje, waar iedereen omfloerst converseert, blijkt een plek waar een gestoorde moordenaar zich lang staande kan houden. Het gaat pas mis wanneer de hulpsheriff een destructieve relatie aangaat met een knappe prostituee (Jessica Alba) en zichzelf dieper in de problemen werkt.

De pulproman uit 1952 van Jim Thompson (ook scenarist voor Stanley Kubrick) waarop Winterbottom zijn film baseerde, ging veel verder dan gebruikelijk binnen het misdaadgenre, en met zijn verfilming lijkt de regisseur commentaar te willen leveren op het vaak makkelijk te consumeren geweld in de cinema. Affleck, met zachte stem en babyface, is perfect voor de rol, en slaagt er knap in zijn horrorpersonage niet zozeer menselijk als wel geloofwaardig te houden.

Coco

(Adrian Molina en Lee Unkrich, 2017) Hoe ziet het dodenrijk eruit? Een grimmige, trieste schaduwwereld? Niet volgens de Amerikaanse animatiestudio Pixar, specialist in het ontwerpen van fantasiewerelden: in Coco is het een metropool met zuurstokkleurige lichtjes, bevolkt door vrolijk versierde skeletten en fabeldieren in neonkleuren. Het praatgrage jochie Miguel belandt er per ongeluk. Hij ontmoet er overleden familieleden en leert dat niemand werkelijk dood is, totdat hij of zij vergeten wordt. Bedenker Lee Unkrich, tevens de regisseur en een van de scenaristen, liet zich inspireren door het Mexicaanse Día de muertos, een uitbundig feest waarbij families bij elkaar komen om samen de herinnering aan de doden levend te houden. Zijn Coco is even vrolijk als troostgevend en gaat laconiek met het thema om. Daarbij: Coco gaat over veel meer dan de dood. De film zit vol met fijne, niet al te eenduidige boodschappen: over je dromen volgen, maar ook over de mogelijke kosten daarvan. Over het belang van familiebanden, maar ook over hoe die kunnen knellen. Daarbij is het een zorgvuldige ode aan Mexico’s culturele rijkdom, zichtbaar tot in de kleinste details. Nu te zien op Netflix.

Uit coma
NPO 2, 20.25 uur

Jaarlijks raken duizend tot drieduizend Nederlanders in een coma. In dit tweeluik onderzoekt Paul Witteman wat er de laatste jaren is veranderd aan ons begrip van wat coma is – en in het verlengde daarvan wat bewustzijn is. Hoe behandel je een comapatiënt?

Paul Witteman. Beeld ANP
Paul Witteman.Beeld ANP

Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.25 uur

Er ligt ‘gerijpt vlees’ in de schappen van de supermarkt, oftewel vlees dat wekenlang in speciale rijpkamers is bewaard en daardoor smaakvoller en malser zou zijn. Teun van de Keuken en collega’s onderzoeken dit nieuwe vlees en bezoeken een rijpkamer.

Filemon buiten Westen
NPO 3, 20.55 uur

Filemon Wesselink reist af naar het dunbevolkte Mongolië, om daar te ervaren hoe het leven van de kamelenherders in de Gobiwoestijn eruitziet. Zij leven een nomadisch en teruggetrokken bestaan, waarin ze volledig afhankelijk zijn van hun kamelen.

Filemon Wesselink.  Beeld ANP Kippa
Filemon Wesselink.Beeld ANP Kippa

Helden van de wildernis
NPO 1, 21.30 uur

In Costa Rica bezoekt Art Rooijakkers het Sloth Institute, een opvanghuis voor luiaards. Oprichter Sam Trull probeert er luiaards die hun moeder hebben verloren voor te bereiden op een terugkeer naar de jungle. Zij leert de jonge luiaards klimmen en voedsel zoeken.

Het is gezien
NPO 2, 23.00 uur

Documentaire over het vrije woord, vijftig jaar nadat Gerard Reve werd vrijgesproken van godslastering. Filmmakers Erik van Lieshout en Tom Rooduijn spreken met kunstenaars als Hans Teeuwen en Kristien Hemmerechts over de bedreiging van hun vrijheid.

Jan Jaap van der Wal: Schoon
Canvas, 23.10 uur

Registratie van de tweede cabaretshow die Jan Jaap van der Wal maakte in zijn tweede thuisland België en enkel opvoerde in Vlaamse theaters. In Schoon gaat Van der Wal in op alles wat er mooi is aan Vlaanderen en ontdekt hij ook wat scherpe randjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden