tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 26 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

High-Rise (2015) van Ben Wheatley.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Het donkerbruine Waldkorn is een populaire broodsoort in Nederland, maar waar komt het vandaan? Klinkt Duits, komt vast uit  Duitsland, zou je denken. Maar in Duitsland blijkt niemand Waldkornbrood te kennen.

Brave

SBS 9, 20.30 uur.

(Mark Andrews, Brenda Chapman en Steve Purcell, 2012) Liever dan trouwen, zoals een klassieke sprookjesprinses betaamt, wil de heldin van Brave single blijven en haar haar ‘laten golven in de wind, terwijl ik door de vallei rijd en pijlen afschiet naar de zonsondergang’. Sprankelend geanimeerd, liefdevol gemaakt sprookje, met zang, dans en krachtige boodschap.

Earth from Space

NPO 1, 20.40 uur

Nieuwe documentaireserie waarin grote gebeurtenissen in de natuur worden gevolgd door camera’s in de ruimte. In de eerste aflevering volgen we een olifantenfamilie die te kampen heeft met droogte.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

In bagger zitten soms veel meer vervuilende stoffen dan is toegestaan. In de aflevering ‘Gokken met bagger’ onderzoekt Zembla de prut die al meer dan tien jaar in voormalige zandwinputten in Nederland wordt gestort.

Life as We Know It

Net 5, 22.40 uur.

(Greg Berlanti, 2010) Stel dat elkaar haat krijgt de voogdij over de baby van overleden vrienden: de tragedie in deze film rijmt moeilijk met de oppervlakkige liefdesverwikkelingen die erop volgen. Dat de filmmakers daarmee wegkomen, komt door het slimme, geestige scenario en het goede spel van Heigl en Duhamel.

Close up: Wim Crouwel

NPO 2, 22.55 uur

Portret van Wim Crouwel, de ‘godfather’ van de Nederlandse grafische vormgeving, die vorige week op 90-jarige leeftijd overleed. Maker Lex Reitsma volgde Crouwel, die de laatste jaren  leed aan de ziekte van Parkinson.

High-Rise

WDR, 23.25 uur.

(Ben Wheatley, 2015) Met zijn onmogelijk geachte J.G. Ballard-verfilming High-Rise maakte de Britse veelfilmer Ben Wheatley (Kill List, Sightseers, Free Fire) zijn meest ambitieuze werk tot nu toe, over een woontoren waarin het dagelijks leven ontspoort in anarchie. Trouw aan Ballards koele, afstandelijke stijl geeft Wheatley geen blijk van morele verontwaardiging over zijn losgeslagen  personages. Hij lijkt er eerder van te genieten, met het duivelse, een tikje sadistische plezier dat ook zijn eerdere films kenmerkte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden