Film- en tv-tipsDonderdag 24 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 24 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Brandon Lee in The Crow van Alex Proyas Beeld
Brandon Lee in The Crow van Alex Proyas

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In februari zond Zembla een reportage uit over de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas. Rijkswaterstaat zou toestaan dat deze afvalstof uit de asfaltindustrie wordt gedumpt, met onduidelijke gevolgen voor het milieu. Rijkswaterstaat classificeert granuliet niet als bouwstof maar als grond, en zegt dat de veiligheid niet in het geding is. Vanavond presenteert Zembla een nieuw hoofdstuk in het dossier, waarin wordt gewezen op een cruciale rekenfout van Rijkswaterstaat. Het gifgehalte door de stort zou hierdoor duizend keer hoger uitvallen.

The Crow

SBS 9, 20.55 uur

(Fantasy, Alex Proyas, 1994) Deze visueel boeiende bewerking van de gelijknamige strip van James O’Barr zou wellicht in de vergetelheid zijn geraakt als er niet iets bijzonders en lugubers omheen zou hangen. In actie-vecht-wraakfilm The Crow kwam hoofdrolspeler Brandon Lee (zoon van legende Bruce) tijdens de opnamen om het leven, toen op de set een pistool afging dat curieus genoeg naast losse flodders één echte kogel bevatte. Met digitale technieken wisten de makers hun duistere superheldenfilm toch nog tot een goed einde te brengen. Regisseur Alex Proyas maakte hierna met Dark City (1998) zijn beste film, om vervolgens zijn ziel aan Hollywood te verkopen.

The Heat

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Paul Feig, 2013) Sandra Bullock en Melissa McCarthy geven als politieduo een parodie ten beste van die typisch mannelijke bestemaatjes-politiefilm. Bullock speelt de serieuze, ambitieuze FBI-agent van gegoede komaf en McCarthy de grofgebekte politieagent uit de onderklasse. De twee moeten samen achter een drugsbaron aan. De vloeken zijn niet van de lucht en seksisme en andere ismen die minder en minder worden geaccepteerd al evenmin. Maar het aardige is dat The Heat tussen de regels door ook nog enkele serieuzere statements maakt, over datzelfde seksisme onder meer.

Sandra Bullock en Melissa McCarthy in The Heat van Paul Feig Beeld
Sandra Bullock en Melissa McCarthy in The Heat van Paul Feig

Le lieu du crime

TV 5, 21.07 uur

(Drama, André Téchiné, 1986) Prachtig drama van de man die sowieso zelden op een slechte film is te betrappen. In dit ruim dertig jaar oude Le lieu du crime schittert zijn muze Catherine Deneuve als de verbitterde gescheiden vrouw die net als haar zoontje in de ban raakt van een voortvluchtige gevangene. Met meesterhand dirigeert Téchiné (Les roseaux sauvages, Quand on a 17 ans) het gecompliceerde plot in een filmnoirsfeer richting een dramatisch einde, terwijl de film óók een hartstochtelijk verhaal over het verlangen naar liefde is.

Catherine Deneuve in Le lieu du crime van André Téchiné Beeld
Catherine Deneuve in Le lieu du crime van André Téchiné

Klem

NPO 1, 21.35 uur

Met een derde seizoen wordt de serie Klem van de NPO dit najaar afgesloten. De eerste twee seizoenen van het misdaaddrama waren geregeld goed voor meer dan een miljoen kijkers. Ambtenaar Hugo Warmond (Barry Atsma) kwam te dicht bij de wereld van crimineel Marius Milner (Jacob Derwig) en werd door de Belastingdienst de laan uitgestuurd. Van de Fiod krijgt hij een deal aangeboden, maar helemaal zonder gevaar is dat niet. Warmond ziet echter geen alternatief en raakt daardoor toch weer betrokken bij Milner en zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan).

Grote vragen

NPO 2, 22.20 uur

David Lentink is al tientallen jaren gefascineerd door vliegen. Als biomechanisch ingenieur onderzoekt hij de wetenschap van het vliegen in een laboratorium van de universiteit van Stanford. In Grote vragen leidt Lentink presentator Rob van Hattum rond in zijn lab, waar hij met windtunnels, lasers en andere geavanceerde apparatuur de vlucht van vogels analyseert. Ook bezoeken ze Turijn, waar Lentink een codex van Leonardo da Vinci uit de 16de eeuw bekijkt. Leonardo wilde de vlucht van vogels nabootsen met vliegende mechanismen, maar faalde daarin.

Simon and Garfunkel: The Harmony Game

Canvas, 23.15 uur

Het hoogtepunt in de carrière van Paul Simon en Art Garfunkel was het album Bridge over Troubled Water, dat vijftig jaar geleden werd uitgebracht. Via archiefbeelden geeft regisseur Jennifer Lebeau in The Harmony Game een blik op het ontstaan van hits als El Condor Pasa, The Boxer, Cecilia en de titelsong van de plaat. De singer-songwriters lichten hun nummers toe met verrassende anekdoten. Van het met zes Grammy’s bekroonde album werden 25 miljoen exemplaren verkocht. Direct na het succes kwam het tot een breuk tussen Simon en Garfunkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden