Film- en tv-tipsDonderdag 23 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 23 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Kevin Toma

Vuurrode krullenbol

Prinses Merida in Brave. Beeld
Prinses Merida in Brave.

Prinsessen staan vroeg op, zijn schoon en geduldig, en streven naar perfectie. En dat is slechts een fractie van de strenge eisen die de Schotse koningin Elinor aan haar dochter Merida stelt. Het roodharige meisje ziet dat keurslijf helemaal niet zitten; zeker niet wanneer ze in een knellend korset en krappe jurk moet stappen en de hoofdprijs van een uithuwelijking wordt.

Wie goed oplet, kan ergens in Brave een directe verwijzing naar de Pixar-hit Monsters, Inc. (2001) spotten, terwijl ook de pizza-bezorgauto uit Toy Story (1995) te zien is, net als in elke andere Pixar-productie na Toy Story.

Liever dan te trouwen wil de heldin van Brave ‘single blijven en mijn haar laten golven in de wind, terwijl ik door de vallei rijd en pijlen afschiet naar de zonsondergang’. Zo waagt Brave, de eerste film van animatiestudio Pixar met een meisje in de hoofdrol, zich op het terrein van moederbedrijf Disney. Een sprankelend geanimeerd en liefdevol gemaakt sprookje met zang en dans is het, met een stevige moraal die net als Merida’s vurige krullenbol in vrijwel elke scène de kop opsteekt.

Dat is dan wel een eigentijdse moraal: iedereen, ook een prinses als Merida, heeft haar lot in eigen handen. Dus zetten regisseurs-scenaristen Mark Andrews, Brenda Chapman en Steve Purcell Merida stevig af tegen brave Disney-prinsessen als Sneeuwwitje en Doornroosje. Dat het meisje veel te eigengereid is voor haar voorbestemde rol, geeft de film iets ongedurigs en puberaals. Brave heeft bij lange na niet de zeggingskracht van Pixar-meesterwerken als Up (2009), Toy Story 3 (2010) en Inside Out (2015), maar is op zijn best wanneer het verhaal focust op Merida’s emancipatiedrift en daar vooral beelden en weinig woorden aan worden besteed.

Brave (Mark Andrews, Brenda Chapman en Steve Purcell, 2012)

SBS 9, 20.30-22.15 uur

De (h)eerlijke jaren 50

NPO 2, 20.25 uur

Hoe vergaat het gezinnen in de Zaanstreek, het oude industriegebied, in de jaren 50? De economie bloeit op als Albert Heijn supermarkten opent naar Amerikaans voorbeeld. Ook de munitiefabriek draait op volle toeren.

Van der Vorst ziet sterren

RTL 4, 20.30 uur

Peter van der Vorst bezoekt de populaire rapper en vlogger Famke Louise. Zij vertelt over haar relatie met rapper Ronnie Flex, het onverwachte overlijden van haar vader en de keerzijde van de roem, zoals de hatelijke reacties op sociale media.

Nederland kiest: het stemmen

NPO 1, 20.35 uur

De NOS biedt een uitzending over de Europese Parlementsverkiezingen zonder de echte uitslag, want die is zondag pas bekend. Wel is er in deze door Simone Weimans gepresenteerde avond een exitpoll met een indicatie van het stemgedrag van Nederland.

Jeune femme (Léonor Seraille, 2017)

TV 5, 21.00-22.34 uur

De 31-jarige Paula (Laetitia Dosch) is een wandelend rampgebied waar je in het echte leven liever afstand van houdt. Toch is het helemaal geen straf om haar anderhalf uur lang te volgen in Jeune femme, Serraille’s speelfilmdebuut. Er zijn verzachtende omstandigheden voor Paula’s gedrag. Ze is terecht boos op haar ex, die haar na een relatie van tien jaar ineens aan de kant heeft gezet. Ze woonde met hem in Mexico en nu is ze noodgedwongen terug in Parijs, een stad die ze zegt te haten en waar ze het moet zien te redden zonder dak boven haar hoofd. Schrijver-regisseur Serraille zegt het niet met zoveel woorden, maar laat in haar prettig onvoorspelbare portret wel doorschemeren dat Paula niet op alle vlakken even capabel is. Het maakt haar als hoofdpersoon interessanter dan veel andere dolende jonge vrouwen in de cinema. Dosch geeft haar personage prachtig vorm: de felheid en de zwakte van een vrouw die alles ongewild net even anders doet dan anderen. Zo tastend en zoekend als Paula is, zo beheerst toont Serraille zich in haar soepel vertelde debuut. Soms is Jeune femme te vrijblijvend, het drama te particulier – maar steeds blijft Paula een boeiende, onuitstaanbare, vertederende heldin. Helaas niet Nederlands ondertiteld.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

De afgelopen vijf jaar hebben meer dan vijftig jonge Nederlandse militairen hitteletsel opgelopen. In deze aflevering doet de familie van leerling-marechaussee Kelvin Bosman haar verhaal. Bosman kwam in 2016 om het leven als gevolg van een hitteberoerte.

War Crimes Dealers

Canvas, 21.30 uur

Documentaire over de oorlogsmisdaden in Jemen en de voertuig- en wapenleveranties door Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk aan Saoedi-Arabië. Bewindslieden en fabrikanten worden hiermee geconfronteerd.

Dragonheart

SBS 9, 22.15-00.15 uur

(Rob Cohen, 1996) Mooie special effects en goede hoofdrollen maken van Dragonheart een leuke film. Drakendoder Bowen (Dennis Quaid) en zijn draak Draco (een digitale animatie met de stem van Sean Connery) reizen in de 10-de eeuw over het Engelse platteland en lichten de bevolking op; overal zetten ze de dood van Draco in scène en haalt Bowen de beloning voor het doden van een draak op.

Het Uur van de Wolf: Sylvia Plath

NPO 2, 22.55 uur

Vier weken na de publicatie van haar baanbrekende roman The Bell Jar in 1963 maakte de 30-jarige Amerikaanse schrijver Sylvia Plath een einde aan haar leven. In deze Britse documentaire wordt het semi-autobiografische verhaal achter The Bell Jar ontrafeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden