TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 23 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Erica Rivas in Wild Tales van Damián Szifron Beeld
Erica Rivas in Wild Tales van Damián Szifron

Verborgen verleden

NPO 2, 19.45 uur

Met de aflevering over Willie Wartaal stond Verborgen verleden voor een bijzondere uitdaging. De rapper (uit De jeugd van tegenwoordig) en presentator weet namelijk nagenoeg niets over zijn voorouders. Toch wil hij zijn jonge dochtertje iets kunnen vertellen over zijn en haar familiegeschiedenis. De moeder van Wartaal - werkelijke naam Olivier Locadia - was verslaafd aan drugs en is overleden, en zijn vader was een muzikant uit Curaçao met wie hij pas sinds kort contact heeft. Grootouders en nog verdere voorouders zijn echter een groot vraagteken.

Die Concorde - Absturz einer Legende

Arte, 20.15 uur

Oorspronkelijk voor het ZDF gemaakte documentaire over het meest bijzondere passagiersvliegtuig dat ooit werd gefabriceerd. Het technische meesterstuk zou uiteindelijk gedurende dertig jaar ‘met de snelheid van een afgevuurde kogel’ de Atlantische Oceaan oversteken, heen en weer tussen Parijs en New York in 3,5 uur. Aan die snelheid hing wel een prijskaartje - een kleine 10 duizend euro - wat een retourtje slechts beschikbaar maakte voor een kleine groep. Op 25 juli 2000 stortte in Parijs 133 seconden na de start een Concorde neer, waarbij de 113 inzittenden om het leven kwamen. Dat ongeval luidde het einde in van het toestel.

Overboard

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Garry Marshall, 1987) Komedieveteraan Goldie Hawn speelt de vervelende societydame Joanna, die haar geheugen verliest wanneer ze van haar jacht in zee valt en terechtkomt bij haar timmerman (Hawns levenspartner Kurt Russell – volgens recente geruchten zou het stel na 37 jaar samenzijn binnenkort willen trouwen), die haar wijsmaakt dat ze zijn echtgenote is. Hawn is een prettig middelpunt in een komedie die in feite drijft op één grap. Na afloop volgt direct actiekomedie Bird on a Wire (1990), waarin Hawn gekoppeld wordt aan Mel Gibson.

Goldie Hawn en Kurt Russell in Overboard van Garry Marshall. Beeld
Goldie Hawn en Kurt Russell in Overboard van Garry Marshall.

Sergio & Axel: Van de kaart

NPO 3, 20.55 uur

In de tweede aflevering van de culinaire reisserie ‘Van de kaart’ arriveren kok Sergio Herman en acteur Axel Daeseleire in Mexico. Volgens Herman wordt de Mexicaanse keuken in het Westen erg onderschat en hij wil zijn reisgenoot laten zien dat er veel mee te beleven valt dan guacamole, taco’s en fajita’s. In de binnenlanden gaan ze op zoek naar de traditionele tortilla’s en op drie kilometer hoogte vinden ze een andere lekkernij: de honingpotmier. Dit insect kan zijn achterlijf gebruiken om voedsel op te slaan. De oorspronkelijke bewoners kenden de mier al als zoete traktatie.

Wild Tales

Canvas, 21.00 uur

(Komedie, Damián Szifrón, 2014) Met sardonisch genoegen laat de Argentijnse scenarist en regisseur Damián Szifron in zes korte verhalen zien hoe dun het decorum is dat de mens onderscheidt van een beest. Neem bijvoorbeeld die chique man die na een inhaalmanoeuvre op een verlaten bergweg in conflict komt met een wat groezelige hillbilly, waarna de situatie vol-le-dig escaleert. Die ontsporingen hebben de episodes gemeen. Steeds opnieuw combineert Szifron een feilloos gevoel voor timing met een zwart gevoel voor humor. De lekker uitbundige film, destijds genomineerd voor een Oscar, gaat daarbij ook over alle maatschappelijke regeltjes en omgangsvormen die het beest in de mens trachten te kooien.

Salamander

VRT, 22.20 uur

De VRT herhaalt vanaf vanavond de succesvolle misdaadserie ‘Salamander’, waarvan twee seizoenen werden gemaakt. In de eerste aflevering wordt de exclusieve Brusselse bank Jonkhere beroofd. Inbrekers hebben de inhoud van tientallen kluizen meegenomen, en daarmee de geheimen van de machtigste mensen in België. Als rechercheur Paul Gerardi (Filip Peeters) zich op de zaak stort, wordt hij al snel op non-actief gesteld. De geheime organisatie Salamander doet er achter de schermen alles aan om te voorkomen dat de geheimen van haar leden aan het licht komen.

Fighting

SBS 9, 22.35 uur

(Actie, Dito Montiel, 2009) Met zijn sterke debuutfilm A Guide To Recognizing Your Saints (2006) verfilmde Dito Montiel zijn roman over zijn jeugd in de New Yorkse achterstandswijk Astoria. Ook in opvolger Fighting zoomt hij gretig in op het minder gepolijste leven in zijn geboortestad. Al is het verhaal over aan lager wal geraakte spierbundel Shawn (Channing Tatum) die 5.000 dollar krijgt aangeboden om een illegaal gevecht te winnen ditmaal ondergeschikt aan de fraaie wijze waarop hij de donkere kant van New York tot leven brengt.

Channing Tatum en Terrence Howard in Fighting van Dito Montiel. Beeld
Channing Tatum en Terrence Howard in Fighting van Dito Montiel.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden