FILM- EN TV-TIPSDONDERDAG 23 APRIL

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 23 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Peter Sellers in The Return of the Pink Panther. Beeld
Peter Sellers in The Return of the Pink Panther.

The Return of the Pink Panther

NPO 2, 14.40 uur

(Komedie, Blake Edwards, 1975) Het personage van de Franse inspecteur Clouseau is en blijft verbonden aan de naam van Peter Sellers, die in de eerste Pink Panther-film nog genoegen moest nemen met een ondergeschikte rol. Dat was vanaf A Shot in the Dark (1964) anders: vanaf toen pompten Edwards en Sellers het Clouseau-personage tot groteske proporties op, waarbij Sellers goed keek naar de lichaamstaal van de door hem bewonderde Stan Laurel. In het smakelijk kolderieke The Return of the Pink Panther – de vierde film in de reeks, maar de derde met Sellers – gaat Clouseau in het fictieve land Lugash opnieuw achter de gestolen Roze panter-diamant aan.

Samurai Headhunters

Arte, 20.15 uur

John Wate is een Britse filmmaker die nu twintig jaar in Tokio woont. Hij is verzot op de Japanse cultuur(geschiedenis) en maakte al vier films over samoerai. Samurai Headhunters is een documentaire met drama-elementen over een arme Japanse jongen die in de 16de eeuw vastbesloten is oorlogsheld te worden. Daartoe moest een samoerai aan zijn vorst het hoofd van een verslagene aanbieden. Met een hedendaagse meester wordt getoond hoe zulks in zijn werk ging. Niet geschikt voor tere zielen dus, want naspelen met plastic zwaarden wilden de meewerkende zwaardmeesters niet.

Bastille Day

RTL 7, 20.29 uur

(Actie, James Watkins, 2016) Zakkenroller Mason (Richard Madden) steelt in hartje Parijs een tas met een bom. Wanneer de bom ontploft, raakt Mason dankzij CIA-agent Briar (Idris Elba) betrokken bij het oprollen van een terroristisch netwerk. Of is de terreur slechts een dekmantel? Naarmate de puzzelstukjes met veel gejaag en geknal op hun plek vallen, wordt de plot van Bastille Day steeds idioter. Dat geeft niet zolang regisseur en scenarist Watkins de vaart erin houdt. En al speelt hij op de automatische piloot, Elba blijft fijn om naar te kijken.

Idris Elba in Bastille Day. Beeld
Idris Elba in Bastille Day.

Stand van Nederland

NPO 2, 20.30 uur

Maandelijks rapporteert omroep WNL over de verhalen achter de economische cijfers van Nederland. Vandaag gaat Stand van Nederland over de dreun die de coronacrisis heeft uitgedeeld aan kleine en grote ondernemers. In sommige gevallen wordt de crisis hier net zo gevoeld als in de rest van de wereld, maar er zijn ook sectoren die extra worden getroffen. Stand van Nederland nam een kijkje in de sierteelt. Veel partijen Nederlandse tulpen worden op de veiling niet verkocht en belanden in de shredder. En wat betekent corona voor de huizenmarkt, de horeca en de uitvaartbranche?

Hollow Man

RTL 7, 22.10 uur

(Sciencefiction, Paul Verhoeven, 2000) Bepaald niet Verhoevens droomproject, zoals hij zelf ook toegaf. Toch biedt Hollow Man, zijn vooralsnog laatste Hollywood-productie, een aardig inzicht in de filmmaker Verhoeven, met zijn vrouwenobsessie en mistroostige mensbeeld. De leider van een groep wetenschappers die erin is geslaagd een aap onzichtbaar te maken, de ambitieuze, narcistische, geniale Sebastian Caine (Kevin Bacon), wil de ontdekking geheimhouden tot het werkzame serum ook succesvol op mensen is toe te passen. Hijzelf wordt het proefkonijn. Zijn experiment slaagt slechts deels, met misantropische frustraties tot gevolg.

Kevin Bacon in Hollow Man. Beeld
Kevin Bacon in Hollow Man.

Man en kunst

NPO 2, 22.40 uur

De Nederlandse musea blijven tijdens de Museumweek gesloten, maar Lucas De Man staat elke avond stil bij een pronkstuk uit een van de vaste collecties. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bewondert hij het werk van vader en zoon Willem van de Velde. In de 17de eeuw, toen er nog geen oorlogsfotografen waren, deden de Van de Veldes schetsend in een bootje verslag van grote zeeslagen. Veel taferelen werden later uitgevoerd op doek. Voor komend najaar heeft het Scheepvaartmuseum een grote overzichtstentoonstelling van Van de Velde senior en junior gepland.

Suburban Steps to Rockland: The Story of the Ealing Club

Canvas, 23.10 uur

In 1962 opende de eerste Britse rhythm & blues-club zijn deuren. De Ealing Club in Londen trok publiek uit heel het land en veel van deze muziekliefhebbers, onder wie Mick Jagger en Keith Richards, zouden er inspiratie vinden om zelf de muziek in te gaan. Via archiefbeelden en interviews vertelt de documentaire Suburban Steps to Rockland – The Story of the Ealing Club welke rol de club speelde in de geboorte van de Britse rockscene. Onder anderen Jack Bruce, Ginger Baker en Pete Townshend vertellen komische en interessante anekdoten over de periode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden