TipsFilm en televisie
De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 20 augustus
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.
Verborgen verleden van Nederland
NPO 2, 19.40 uur
De fans van André Rieu die zijn concerten op het Vrijthof bezoeken, beseffen waarschijnlijk niet dat hier vroeger mensen op de brandstapel zijn gezet. Nederland kent veel plaatsen die een bijzondere plek innemen in de geschiedenis. In de NTR-serie Verborgen verleden van Nederland, die de komende avonden wordt herhaald, ontrafelt Waldemar Torenstra die geschiedenis, waarbij historische feiten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen. Vanavond legt Torenstra op het Vrijthof uit waarom zowel bier als wijwater hier een belangrijke rol hebben gespeeld.
The Silence of the Lambs
RTL 7, 20.30 uur
(Horror, Jonathan Demme, 1991) Beroemd is vooral Hannibal Lecter, in de gedaante van Anthony Hopkins. Maar de seriemoordenaar, die verlekkerd laat weten hoe hij de ingewanden van zijn slachtoffers verorbert, is eigenlijk maar een bijfiguur in The Silence of the Lambs. Op zeker moment verdwijnt de sadistische psychiater Lecter ook uit de film. Maar niet nadat hij de ambitieuze FBI-agent Clarice Sterling (Jodie Foster) op het spoor heeft gezet van een andere seriemoordenaar. Dankzij het samenspel van Hopkins en Foster, beiden bekroond met een Oscar, blijven hun scènes zo nagalmen.
Sergio & Axel: Van de kaart
NPO 3, 21.00 uur
Een reis naar Japan is voor topkok Sergio Herman een droom die uitkomt. In weinig landen worden de culinaire tradities zo in ere gehouden en met zoveel perfectie uitgevoerd. Samen met de Vlaamse acteur Axel Daeseleire bezoekt Herman een nachtelijke tonijnveiling, waar vissen soms voor miljoenenbedragen worden verkocht aan exclusieve sushirestaurants. Ook dineren ze met een van de laatste geisha’s van het land en zien ze de verborgen kanten van de Japanse eetcultuur. Komende week wordt Van de kaart afgesloten met een bijzondere aflevering in Zeeland.
Anomalisa
Canvas, 21.30 uur
(Animatie, Charlie Kaufman, 2015) Zelden is animatie zo uitzonderlijk creatief en tegelijk zo gewoontjes toegepast als in Anomalisa van sterscenarist en regisseur Charlie Kaufman. De personages zijn poppen en zo ogen ze ook: huid van stof, lichaam niet in verhouding, een naad in het gezicht. Alles neutraal, alles hetzelfde; precies zoals het hoofdpersonage zijn omgeving ervaart. Tot zijn ontmoeting met ene Lisa alles verandert. Dat het nergens zo mooi uitbundig uit de bocht vliegt als je misschien verwacht van Kaufman (zijn nieuwste film I’m Thinking of Ending Things verschijnt 4 september op Netflix), mag je geen teleurstelling noemen. Anomalisa is een klein, origineel en persoonlijk depressiedrama.
3Doc: De schuldmachine
NPO 3, 22.00 uur
Wie een schuld maakt, moet die terugbetalen. Dat is echter niet voor iedereen zo gemakkelijk. In zijn documentaire De schuldmachine laat Camiel Zwart zien hoe jongeren met een schuld gevangen komen te zitten in een systeem waarbij hoge boetes en rentetarieven het onmogelijk maken om schuldenvrij te worden. Veel oninbare schulden worden verhandeld aan particuliere incassobureaus, die hard optreden als er niet betaald wordt. De documentaire laat zien hoe jongeren die op zich best willen betalen door het systeem steeds dieper in de ellende belanden.
Bring It to the People
Canvas, 23.00 uur
Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) ontstond 25 jaar geleden in een bescheiden jazzclub. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldberoemd gezelschap van musici dat optreedt op alle jazzfestivals en samenwerkt met de grootste namen uit het genre. In Bring It to the People wordt het BJO gevolgd tijdens trips naar New York, Frankrijk en Italië en repetities met onder anderen pianist Enrico Pieranunzi, trompettist Bert Joris en componist/bandleider Maria Schneider. Ook is er aandacht voor artistieke dilemma’s en de zoektocht naar het perfecte samenspel.
The Ghost and the Darkness
RTL 7, 23.00 uur
(Thriller, Stephen Hopkins, 1996) In 1898 maken twee bloeddorstige leeuwen het werk aan een spoorbrug in Kenia onmogelijk. De Britse ingenieur Patterson besluit met hulp van een jager de leeuwen te doden, maar de beesten zijn slim en snel, waardoor de jacht uitmondt in een zenuwslopende strijd. Dit veelbelovende verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen, resulteerde in een interessante flop. Scenarioschrijver William Goldman zette later in zijn memoires uiteen hoe misverstanden en vergissingen tot een matige film leidden. Verkeerde acteurs (Val Kilmer en Michael Douglas) en slappe scenariocompromissen vormden de boosdoeners.