Film- en tv-tipsDonderdag 2 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 2 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Het blinde bloemenmeisje in City Lights van Charles Chaplin. Beeld
Het blinde bloemenmeisje in City Lights van Charles Chaplin.

The 39 Steps

BBC 2, 12.35 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1935)

Een man stuit in vooroorlogs Londen toevallig op een pro-Britse spion, die hem vertelt over een duister complot om militaire staatsgeheimen te stelen. Wanneer deze dame in zíjn appartement wordt vermoord, slaat Richard Hannay (Robert Donat) op de vlucht, voor zowel de politie als de vijandige bende die het op de spion had gemunt. Hitchcocks favoriete thema, dat van de valselijk beschuldigde man, gebruikte hij voor het eerst, en misschien wel ook het allerbest, in deze klassieker, een staaltje filmisch hordelopen als geen ander.

Robert Donat in The 39 Steps van Alfred Hitchcock. Beeld
Robert Donat in The 39 Steps van Alfred Hitchcock.

Het nieuwe wonen

NPO 2, 19.35 uur

In een speciale uitzending neemt het magazine BinnensteBuiten vandaag het nieuwe wonen onder de loep. In grote steden en tegenwoordig ook daarbuiten is een tekort aan betaalbare woningen. Starters en mensen met een modaal inkomen lijden daar het meest onder. En vooral zij zoeken daarom naar alternatieven. BinnensteBuiten volgde de afgelopen jaren twee stellen die op eigen wijze in hun woonvoorziening voorzagen: een dat voor 5.000 euro in Culemborg een zelfvoorzienend huis wil bouwen en een dat in Den Bosch een zogeheten tiny house wil neerzetten.

The Circus / City lights

Arte, 20.15 uur / 21.25 uur

(Slapstick, Charles Chaplin, 1928 / 1931)

Twee heerlijke films van en met Charles Chaplin op Arte. In The Circus komt Charlie door een achtervolging in een circustent terecht, waar hij onverwacht werk vindt. Het productieproces werd geplaagd door rampen – van Chaplins echtscheiding tot de dood van zijn moeder – maar dat deed niets af aan het commerciële en kritische succes van de film. Vervolgens vertoont Arte City Lights, het afwisselend sentimentele en hilarische afscheid van de Tramp, Chaplins klassieke personage met de bolhoed, grote schoenen en wandelstok. Nadat hij een miljonair voor zelfmoord heeft behoed, belandt hij tussen de rijkaards en wordt vreselijk verliefd op een blind bloemenmeisje.

De nationale blaastest

NPO 3, 20.25 uur

Met een speciale quizshow geeft BNNVARA de aftrap voor #DryJanuary, het goede voornemen om de hele maand januari geen druppel alcohol te drinken. Sophie Hilbrand presenteert ‘De Nationale Blaastest’ waarin de kijker in twintig vragen alles aan de weet komt over alcohol en wat het middel doet met lichaam en geest. Verder worden in de show enkele bekende Nederlanders - onder wie Wolter Kroes, Tatum Dagelet en Midas Dekkers - aan de tand gevoeld over hun drankgebruik. De rest van de maand informeren en motiveren korte filmpjes de deelnemers aan #DryJanuary.

The Crown Prince

Canvas, 21.05 uur

Toen Mohammed bin Salman zijn plannen voor Saoedi-Arabië bekendmaakte, leek er een einde te komen aan het repressieve bewind in het land. De kroonprins beloofde meer vrijheden voor burgers en vrouwen in het bijzonder, een einde aan corruptie en een meer gematigde koers voor de islam. De brute moord op journalist Jamal Khashoggi plaatste de nieuwe machthebber echter in een ander daglicht. In de tweedelige documentaire ‘The Crown Prince’ onderzoekt verslaggever Martin Smith de moord op Khashoggi en de rol van Bin Salman in het schandaal.

Jane Fonda in Five Acts

Canvas, 22.00 uur

De schattige dochter van een beroemde acteur, een sekssymbool, een vredesactivist, een fitnessicoon en een Oscarwinnares: tijdens haar leven was Jane Fonda het allemaal. Voor de documentaire ‘Jane Fonda in Five Acts’ sprak Susan Lacy meer dan twintig uur met de inmiddels 82-jarige ster. Het resultaat is een intiem portret van Fonda, die openlijk spreekt over haar romances en relaties, haar drankgebruik en eetstoornis, haar afwezige vader en de zelfdoding van haar moeder. Daarnaast komen vrienden en familie van Fonda aan het woord.

Knocked Up

Net 5, 00.30 uur

(Komedie, Judd Apatow, 2007)

Deze onconventionele romkom van Judd Apatow markeerde het begin van een serie door Apatow geregisseerde, dan wel geproduceerde films (Superbad, Bridesmaids) waarin knap getimede, platte humor en levensechte personages hand in hand gaan. Na een onenightstand blijkt carrièrevrouw Alison (Katherine Heigl) zwanger van sukkel Ben (Seth Rogen) en beginnen de twee een ondanks alles opbloeiende relatie. Hij is ook een goedzak, zij smelt van een kloppend kinderhartje. Fijn, hoe Knocked Up zodoende uitpakt als parodie op moderne zeden én als ode aan het gezinsleven.

Katherine Heigl en Seth Rogen in Knocked Up van Judd Apatow. Beeld
Katherine Heigl en Seth Rogen in Knocked Up van Judd Apatow.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden