Film- en tv-tipsDonderdag 19 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 19 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Channing Tatum in The Eagle van Kevin Macdonald. Beeld
Channing Tatum in The Eagle van Kevin Macdonald.

Vivement dimanche!

Arte, 13.45 uur

(Misdaadkomedie, François Truffaut, 1983) De zwanenzang van François Truffaut (de kettingrokende Franse cineast stierf in 1984 op 52-jarige leeftijd) is een charmante ode aan de film noir, waarin makelaar Jean-Louis Trintignant wordt beschuldigd van moord en detective Fanny Ardant moet proberen zijn onschuld aan te tonen. Onderwijl draaien ze een film lang mysterieus om elkaar heen. Vivement dimanche! werkt uiteindelijk vooral als stijloefening: de schitterende zwart-witbeelden van de Spaanse cameraman Néstor Almendros (Oscar voor Days of Heaven) ademen precies de juiste klassieke misdaadfilmsfeer.

Jean-Louis Trintignant en Fanny Ardant  in Vivement dimanche! van François Truffaut. Beeld
Jean-Louis Trintignant en Fanny Ardant in Vivement dimanche! van François Truffaut.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Politieagenten hebben in Nederland een geweldsmonopolie, maar er zijn duidelijke regels over wanneer ze welk middel mogen gebruiken. Naast pepperspray, wapenstok en het dienstpistool kan er ook worden gekozen voor inzet van de politiehond. Vreemd genoeg zijn er voor het gebruik van de hond, in tegenstelling tot bij de andere geweldsmiddelen, nauwelijks richtlijnen. Zembla onderzocht de inzet van de hond bij de Nederlandse politie. De diensthond is een populair wapen: vrijwel dagelijks wordt er iemand door gebeten, vaak met blijvend letsel als gevolg.

Waarom werken vrouwen niet?

NPO 3, 20.55 uur

Hoewel ze vaak andere studies kiezen dan mannen, volgen vrouwen vaker met succes een hogere opleiding. Daarmee lijken ze een voordeel te hebben op de arbeidsmarkt, maar in de praktijk blijkt daar weinig van. Op het moment dat ze kinderen krijgen, zetten veel vrouwen hun carrière namelijk stil of op een laag pitje. In Waarom werken vrouwen niet? onderzoekt Liesbeth Staats waarom mannen nog steeds bijna altijd de voornaamste kostwinner zijn in het gezin. Is het een kwestie van seksistische verwachtingspatronen, of is er meer aan de hand?

Being the Queen + Diana: In Her Own Words

National Geographic, 22.00 uur

National Geographic presenteert vanavond twee documentaires over het Britse koningshuis. In Being the Queen combineert filmmaker Tom Jennings nooit eerder getoonde interviews en filmbeelden van koningin Elizabeth II met getuigenissen van mensen die haar persoonlijk kennen. Aansluitend wordt een eerdere documentaire van de regisseur uitgezonden, Diana: In Her Own Words uit 2017. Hiervoor gebruikte Jennings unieke, 26 jaar oude geluidsopnamen van prinses Diana. Daarin vertelt ze op openhartige wijze over haar huwelijk en haar leven in de schijnwerpers.

Medialogica

NPO 2, 22.20 uur

Het in twijfel trekken van andermans conclusies is een onmisbaar onderdeel van de wetenschappelijke methode. Zulke wetenschappelijke discussies worden gewoonlijk in academische kring gevoerd, waardoor het publiek er weinig van meekrijgt. Tijdens de coronacrisis vond de discussie echter ook plaats in de media, waardoor bij een deel van het publiek de indruk is ontstaan dat het RIVM en het OMT niet erg zeker zijn van hun zaak. Medialogica toont vanavond hoe de wetenschappelijke praktijk en de aanpak van de media niet altijd een goede combinatie vormen.

Maid in Manhattan

Net 5, 22.35 uur

(Romkom, Wayne Wang, 2002) Jennifer Lopez, kamermeisje in een chic hotel, wordt door een invloedrijke politicus (Ralph Fiennes) voor een gast aangezien. Er volgt een wilde liefdesnacht en, natuurlijk, het pijnlijke demasqué. Fiennes blikte jaren later in een interview met de Volkskrant nog eens terug op Maid in Manhattan: ‘Ik speelde een nogal stijf, rechtdoorzee type dat moeilijk omgaat met veranderingen. Ik hoefde niet eens grappig te zijn, de rol veronderstelde een soort Cary Grant-factor. Dat was een uitdaging, want tot de lichtheid die zoiets vereist, heb ik niet gemakkelijk toegang.’

Jennifer Lopez en Ralph Fiennes in Maid in Manhattan van Wayne Wang. Beeld
Jennifer Lopez en Ralph Fiennes in Maid in Manhattan van Wayne Wang.

The Eagle

SBS 9, 22.35 uur

(Avontuur, Kevin Macdonald, 2011) Lastig genre, de Romeinenfilm. Hoe breng je de antieke geschiedenis geloofwaardig tot leven? Hoe behouden acteurs hun waardigheid in een kostuum dat sinds Asterix en Obelix vooral op de lachspieren werkt? Regisseur Kevin Macdonald koos voor een bloedserieuze benadering bij zijn verfilming van een populair jeugdboek van Rosemary Sutcliff uit 1954. Hoofdrolspeler Channing Tatum is niet helemaal op zijn plek, maar het verhaal over de verbroedering tussen een Romein en zijn Britse slaaf die in de 2de eeuw na Christus samen op zoek gaan naar een in Schotland verdwenen legioensmascotte, bevat voldoende avontuur om dat te compenseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden