film- en tv-tipsdonderdag 18 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 18 oktober

Daniel Craig in Cowboys & Aliens Beeld
Daniel Craig in Cowboys & Aliens

Vrouw op Mars
NPO 2, 20.25 uur

In ‘Met kop en schouders’, aflevering twee van haar serie over een eeuw vrouwenemancipatie, praat Fidan Ekiz met cardioloog Hester den Ruijter en oud-Eurocommissaris Neelie Kroes over de verschillen tussen mannen- en vrouwenlichamen.

Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.25 uur

In de aflevering ‘Het haasje’ zoekt de keuringsdienst uit wat een haasje precies is. Naast varkenshaas en ossenhaas duiken er steeds meer haasjes, oftewel exclusieve, malse stukjes vlees, op in de supermarkt. Nu ook van kip, zalm, forel, kalkoen en kabeljauw.

Cowboys & Aliens (Jon Favreau, 2011)

RTL 7, 20.30-23.00 uur

Daar staat hij weer, de lonesome stranger die het hulpeloze wildweststadje van het gespuis moet redden. Maar hoe archetypisch hij zich ook mag gedragen met zijn grote hoed, stoere blik en zwijgzame inborst, de zaken liggen in deze western toch wat anders. Want Daniel Craig heeft als voortvluchtige revolverheld Lonergan geen indianen of rednecks tegenover zich, maar slijmerige aliens, opererend vanuit insectachtige straaljagers. En in plaats van met een revolver, schiet Lonergan met een soort hightech armband die hij overhield aan de keer dat hij zelf door de aliens werd ontvoerd. In Cowboys & Aliens vliegen geen kogels maar laserstralen om je oren en kleurt het bloed van de vijand niet rood, maar groen.

‘Waarom heeft niemand dit eerder gedaan?’
Mark Fergus, een van de vele scenaristen die bij Cowboys & Aliens betrokken waren, in de persmap van de film.

Cowboys & Aliens, de titel verklapt het al. Het blijft een vervreemdende ervaring twee genres, de western en de alien-invasiefilm, zo frontaal op elkaar te zien botsen. Maar zo uniek is de film – met naast Craig ook nog Harrison Ford, Olivia Wilde, Paul Dano en Sam Rockwell in de belangrijkste rollen – nu ook weer niet. Cowboys & Aliens staat in een kleurrijke traditie van films die de western opkalefaterden door er iets onvoorspelbaars, ongepasts of ronduit onsmakelijks mee uit te halen. Rare, mislukte maar fascinerende pulpfilms zijn het vaak, waarin vreemde elementen voor verrassing en verwarring zorgen, terwijl de wetten en conventies van het Wilde Westen stevig overeind blijven. En wie cowboys al met vampiers (Billy the Kid vs Dracula, 1966) en zandwormen (Tremors 4: The Legend Begins, 2004) heeft zien vechten zoals alleen cowboys dat kunnen, kijkt van een alien op de prairie ook niet meer echt op. Willis O’Brien (een van de mensen achter King Kong) bedacht met The Beast of Hollow Mountain (1956) een spannend verhaal over een tyrannosaurus die de veestapel van Mexicaanse boeren verorbert, tot een heldhaftige Amerikaan korte metten maakt met het reusachtige reptiel. Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter (William Beaudine, 1966) doet precies wat de titel belooft. Aan zulke kruisbestuivingen tussen genres zie je ook goed welke ingrediënten echt verplicht zijn, wil een film nog als western, monster-, alienfilm of als alles tegelijk herkend kunnen worden. Zo komt Cowboys & Aliens niet onder de klapperende saloondeur uit. Tegelijkertijd wordt de overgang van western naar alienfilm vaak vrij precies aangekondigd, doordat Lonergans armband begint te bliepen als de marsmannetjes in aantocht zijn. Bijna een waarschuwing aan echte westernliefhebbers, die dan hun ogen kunnen sluiten om van indianen en buffels te dromen.

Voor de vorm
NPO 2, 21.25 uur

Nieuwe serie waarin ontwerper Christien Meindertsma zich afvraagt waarom alledaagse voorwerpen de vorm hebben die ze hebben. Zoals in aflevering 1: het wijnglas. Waar komt die steel vandaan? Meindertsma leert het op het Italiaanse eiland Murano.

Maid in hell
Canvas, 21.20 uur

Deense documentaire waarin wordt getoond hoe de omgang met huispersoneel in het Midden-Oosten doorgaans veel weg heeft van slavenhandel. Centraal staat een kantoortje in Libanon vanwaar Afrikaanse en Filipijnse vrouwen worden uitgezonden als huishoudhulp.

Helden van de wildernis
NPO 1, 21.30 uur

Art Rooijakkers reist af naar Koh Seh, een klein, afgelegen eiland voor de zuidkust van Cambodja, aan de grens met Vietnam. Hier woont de Engelsman Paul Ferber met zijn gezin. Ferber stelt alles in het werk om bedreigde zeedieren te beschermen.

Bad Neighbours 2 (Nicholas Stoller, 2016)

Net 5, 22.40-00.35 uur

Twee keer Zac Efron op Net 5, hoe mooi is dat? Eerst kunnen we het acteer-icoon bewonderen in de lichaamsverwisselingskomedie 17 Again (2009), en daarna in dit best aardige vervolg op Bad Neighbours (2014). In die film kregen Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne) het aan de stok met het naburige herendispuut van bink Teddy (Efron). In Bad Neighbours 2 wordt de verkoop van hun huis bedreigd doordat studentes naast hen hun eigen semifeministische vereniging oprichten, met de pittige Shelby (Chloë Grace Moretz) als voorzitter en Teddy als mentor. Oorlog dus. Wanneer Kelly in de beginscène Mac onderkotst tijdens het vrijen, word je op het juiste spoor gezet wat betreft de talloze, geslaagde en minder geslaagde grappen rond vibrator knuffelende peuters, bedwantsen, zakken wiet en – natuurlijk –Efrons torso.

Leonard Bernstein: Larger than life

Canvas, 23.15 uur

Een portret van de invloedrijke Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein (1918-1990), bekend van o.a. West Side Story. Aan het woord komen zijn kinderen, vrienden, en collega’s als componist Stephen Sondheim en pianist Christoph Eschenbach.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden