Film- en tv-tipsDonderdag 18 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 18 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Berend Jan Bockting en Jesse Heijnis
Geena Davis en Matthew Modine in Cutthroat Island van Renny Harlin. Beeld
Geena Davis en Matthew Modine in Cutthroat Island van Renny Harlin.

Miscast

De in Finland geboren regisseur Renny Harlin (60) was eind jaren tachtig goed bezig. Als regisseur van Die Hard 2 (opbrengst: 212 miljoen euro) en Cliffhanger (226 miljoen) kon hij een potje breken. Hij koos voor een ouderwetse piratenfilm en kreeg 88 miljoen tot zijn beschikking. De hoofdrol gunde hij, tegen alle adviezen in, aan Geena Davis, die sinds de klassieke buddy-roadmovie Thelma & Louise (1991) geen knallers meer op haar naam had geschreven. Er moet liefde in het spel geweest zijn, want na de productie trouwden de twee. Maar Cutthroat Island was een financiële ramp (opbrengst: 8,8 miljoen) en Harlin stond voor even te boek als maker van de grootste flop aller tijden.

Cutthroat Island maakt deel uit van een handvol piratenfilms die stuk voor stuk faalden het genre te reanimeren. Denk aan Swashbuckler (1976), The Pirate Movie (1982), Yellowbeard (1983), Nate and Hayes (1983) en Pirates (1987). De tendens werd pas doorbroken met Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003).

Davis speelt in Cutthroat Island de dochter van een piratenhoofdman. Na diens dood moet ze hem opvolgen en gaat ze op zoek naar een ontbrekend deel van een schatkaart. Het gebrek aan kennis van het Latijn breekt de piraten daarbij op. Ja, sorry, zo gaat het verhaal echt. Het extreme geval van miscasting is vooral vermakelijk, nu je er geen bioscoopkaartje voor hoeft te kopen. Het huwelijk tussen Davis en Harlin zou overigens geen vijf jaar duren.

Cutthroat Island (Renny Harlin, 1995)

SBS 9, 22.15-00.45 uur.

Clockwise

(Christopher Morahan, 1986) Zelfs van een mindere film met John Cleese is nog best te genieten. In Clockwise speelt hij een manisch punctueel schoolhoofd dat op weg naar een belangrijke toespraak wordt geplaagd door zo veel tegenslagen dat hij te laat dreigt te komen. Een nachtmerrie die helaas nogal braaf in beeld is gebracht, maar Cleese is fantastisch als de gezagsdrager die onder de oplopende tijdsdruk steeds meer fatsoensregels aan zijn laars lapt. Ook met de geweldige Alison Steadman.

ONS, 05.00 uur.

Snatched

(Jonathan Levine, 2017) Het is Goldie Hawn-avond bij Net 5, want waarom ook niet. Eerst zien we de inmiddels 73-jarige actrice aan de zijde van comedian Amy Schumer in haar recente comebackfilm Snatched, die twee jaar geleden haar eerste speelfilmoptreden in vijftien jaar markeerde, vervolgens naast Mel Gibson in Bird on a Wire, een actiekomedie uit de jaren negentig waarin ze Gibson herkent als de slecht vermomde deelnemer aan een getuigenbeschermingsprogramma. In Snatched draaft Schumer op als vrijgezelle dooldertiger met zelfspot, net aan de kant gezet door een vriendje dat zich liever richt op zijn muziekcarrière, waardoor ze ten einde raad moeder Hawn (complimenten aan de castingregisseur voor dit koppel) uitnodigt voor die reeds geboekte avonturenvakantie naar het doodenge Ecuador. Daar valt het duo na een bezoek aan een illegale, aan een Bacardi-reclame herinnerende bosrave (en meer Zuid-Amerikaanse clichés) ten prooi aan een bende ontvoerders. Maar zoals het lollige openingstekstje van de film al had aangekondigd: dit zal het geboefte bezuren. Bijzonder spitsvondig is het allemaal niet. Snatched drijft vooral op lompe meligheid (borsten en vagina's als punchline van grappen), absurde situaties (een Alien-esque lintworm-extractiescène) en moddervette karikaturen (een terminaal zieke wannabe-Indiana Jones).

Net 5, 20.30-22.15 uur.

The Passion

NPO 1, 20.35 uur

Live vanuit Dordrecht de jaarlijkse muzikale paasvertelling van de EO en KRO-NCRV. Edwin Jonker en Edsilia Rombley spelen Jezus en Maria en zingen toepasselijke muziek van eigen bodem. Ron Boszhard is een van de discipelen en Martijn Krabbé kruipt in de rol van verteller.

De Outsiders

NPO 3, 21.00 uur

Begin van en nieuwe reeks waarin Tim den Besten (Tims ^ tent) mensen ontmoet die leven buiten de gebaande paden. Aflevering 1 gaat over voedsel: Den Besten spreekt een vrouw die alleen fruit eet en gaat jagen met een veganist.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Zembla bericht over de administratieve chaos bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Beroepschauffeurs zaten werkloos thuis omdat ze hun rijbewijs niet op tijd kregen verlengd en het verkrijgen van een gezondheidsverklaring kon onbedoeld maanden duren.

Ersin in Wonderland

NPO 3, 21.50 uur

In vier nieuwe afleveringen onderzoekt programmamaker Ersin Kiris (De keuringsdienst) de schaduwkanten van populaire vakantiebestemmingen. In Vietnam ziet hij hoe tussen alle toeristen de oorlog tussen Noord en Zuid nog altijd nadreunt en zelfs nieuwe slachtoffers maakt.

Climate Change - The Facts

BBC 1, 22.00 uur

Sir David Attenborough gaat voor in een eenmalig programma over klimaatverandering. De befaamde natuurfilmer spreekt met wetenschappers over de extreme weersituaties van het afgelopen jaar en wat we kunnen doen om de opwarming van de aarde te stoppen.

Boyz N the Hood

(John Singleton, 1991) Rauwe, harde en sterke film over de onmetelijke ellende die bendeoorlogen teweegbrengen in een samenleving. In dit geval, niet toevallig, in Los Angeles, waar regisseur en scenarist John Singleton werd geboren en opgroeide, zij het in beduidend grotere welstand dan die van het getto Crenshaw, waarin zijn debuutfilm zich afspeelt. Boyz N the Hood, dat hij op 24-jarige leeftijd maakte, overtuigt door zijn documentaire waarachtigheid. De continue spanning van een wereld waarin elk incident kan ontaarden in een veldslag weet Singleton ingetogen en daardoor overtuigend te verbeelden. Het zou zijn beste film blijven.

Arte, 22.30-00.15 uur.

Close Up

NPO 2, 23.05 uur

Kleinzoon Joan Punyet Miró portretteert zijn beroemde grootvader: de Spaanse kunstenaar Joan Miró. Er is veel aandacht voor onbekendere werken en voor Miró als privépersoon. Volgens deze documentaire was hij ‘overdag een schat en ’s avonds een monster’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden