Film- en tv-tipsDonderdag 16 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 16 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Berend Jan Bockting en Madelon Meester
Zac Efron in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile van Joe Berlinger. Beeld
Zac Efron in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile van Joe Berlinger.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Nu te zien op Netflix
(Joe Berlinger, 2019)

Als de alleenstaande moeder Liz na een avondje stappen in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile de charmante Ted Bundy mee naar huis neemt en de volgende ochtend haar dochtertje even onvindbaar lijkt, is het de bedoeling dat de schrik de kijker om het hart slaat. Bundy, weten we, zal de geschiedenis ingaan als de beruchte en mediagenieke moordenaar van tientallen jonge vrouwen, maar daar is Liz zich op dit moment in de film nog niet van bewust. De opluchting volgt snel: Ted is vroeg opgestaan en staat vrolijk een eitje te bakken, terwijl Liz’ dochtertje opgewekt aan de ontbijttafel wacht. Het debat dat woedt naar aanleiding van deze film is interessant en een tikje sleets tegelijk: wordt de seriemoordenaar in film, op tv of zelfs in documentaires te romantisch, charmant, geestig of sexy verbeeld?

‘Ted Bundy werd lange tijd niet gepakt omdat iedereen hem geloofde. Daar gaat mijn film over: valse geloofwaardigheid en misleiding’ (Joe Berlinger tegen Indiewire over zijn Bundy-film.)

Regisseur Joe Berlinger is verantwoordelijk voor een opmerkelijk Ted Bundy-totaalpakket. Hij maakte ook de eerder dit jaar op Netflix verschenen vierdelige documentaireserie Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes maakte. Berlinger neemt juist die aantrekkingskracht tot onderwerp van zijn speelfilm. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile – de titel verwijst naar de omschrijving van Bundy’s misdaden door de rechter die hem veroordeelde – volgt het perspectief van Liz en andere vrouwen die tot Bundy’s bekentenis in zijn onschuld geloofden. Berlinger filmt lange tijd geen enkele moord, maar slechts het spel dat Bundy met zijn omgeving en in zijn vele rechtszaken speelde. De regisseur maakt zijn publiek daarmee deelgenoot van de twijfel die Bundy met verbijsterend succes wist te zaaien. Ja, hij wordt geportretteerd als charmeur met sterachtige allure, en de casting van de knappe Zac Efron als Bundy draagt daaraan bij, maar Extremely Wicked... laat juist zien dat je geen naïeveling hoeft te zijn om in een web van manipulatie verstrikt te raken.

The Man from U.N.C.L.E.

Net 5, 20.30-22.45 uur.
(Guy Ritchie, 2015)

Al dreigt de aarde weggevaagd te worden, grimmig wordt het nooit in The Man From U.N.C.L.E., gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse televisieserie uit de jaren zestig. De Koude Oorlog-spionnen om wie de film draait lijken zich drukker te maken om hun kapsels en de onderlinge concurrentie dan om de wereldvrede. Dat de Amerikaanse geheim agent Napoleon Solo (Henry Cavill) moet samenwerken met zijn Russische tegenhanger Ilya Kuryakin (Armie Hammer) is natuurlijk ook best lastig. Regisseur Guy Ritchie maakte met zichtbaar plezier een ode aan de jaren zestig. De kostuums en aankleding zijn een lust voor het oog. Ook in de actiescènes blinkt de film uit. Aan het scenario is minder zorg besteed. Toch is het moeilijk daar zwaar aan te tillen: bij Ritchie draait het nu eenmaal voornamelijk om de buitenkant, en die heeft in The Man From U.N.C.L.E. een uitnodigende glans.

Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant

SBS 9, 20.30-22.35 uur.
(Paul Weitz, 2009)

Een gewone jongen is het, de 16-jarige Darren. Hij houdt alleen wel erg veel van spinnen. Zijn beste vriend Steve is geobsedeerd door vampiers. Samen bezoeken ze een illegale freakshow in een vervallen theater aan de rand van de stad. Ze hebben geluk; naast een agressief dwergje, een vrouw met een baard en een man met twee buiken treffen ze een prachtige reuzenspin en een heuse vampier. Het heeft zo moeten zijn: Darren en Steve blijken de uitverkoren hoofdrolspelers in een oorlog tussen de vampiers en hun bloeddorstige tegenhangers. De kwaliteiten van de film schuilen in de bescheiden ambities van de regisseur en in de opzettelijke knulligheid waarmee de wereld van Darren Shan wordt neergezet.

Fiskepark

Canvas, 19.25 uur

Zanger en presentator Bent Van Looy wordt dood aangetroffen in de vijver van zijn vriend Tomas De Soete. Zo begint de fictiereeks ­Fiskepark: een parodie op het truecrimegenre. De politie verdenkt De Soete van de moord.

De (h)eerlijke jaren 50

NPO 2, 20.25 uur

Documentaireserie over de jaren vijftig in Nederland. Na Rotterdam is Den Haag het meest gehavend. Jonge gezinnen vinden er onmogelijk een woning. Ze moeten bij anderen in huis wonen en delen dikwijls keuken en badkamer met vreemden.

Eurovisie Songfestival

NPO 1, 21.00 uur

In de tweede halve finale van het Songfestival is de Nederlandse ­inzending te zien: Duncan Laurence. Volgens kenners en wedkantoren geldt zijn nummer Arcade als een absolute kanshebber tijdens de ­finale.

Xi, Xi wat jij niet ziet

Canvas, 21.30 uur

Dertig jaar na het studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking zijn in China veel economische hervormingen doorgevoerd, maar vrijheid is er nog steeds een relatief begrip. Hoe probeert China ons beeld van het land te beïnvloeden?

David Harewood: Psychosis and me

BBC 2, 22.00 uur

David Harewood, die 23 jaar geleden zelf in een psychose belandde, ontmoet jonge mensen die ook moeten leven met deze stoornis. Ook spreekt Harewood de mensen die zijn psychose van dichtbij zagen, zoals zijn moeder.

Ambulance

BBC 1, 22.00 uur

Documentaireserie over het wel en wee op de ambulancedienst in Noordwest-Engelanden de uitdagingen, dilemma’s en stress waarmee ambulancebroeders te maken krijgen. Tijdens de Bank Holiday in mei hebben ze het extra druk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden