TIPSFILM EN TELEVISIE

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 16 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting
Amy Schumer en Bill Hader in Trainwreck van Judd Apatow. Beeld
Amy Schumer en Bill Hader in Trainwreck van Judd Apatow.

The Pink Panther

NPO 2, 14.25 uur

(Komedie, Blake Edwards, 1963) Het eerste optreden van het iconische personage Clouseau, de klungeligste der politie-inspecteurs. Regisseur Edwards en acteur Peter Sellers gaven Clouseau samen vorm: iets van Stan Laurel moest hij hebben, en mimiek en stemgeluid waren vaak belangrijker dan de grappen op zich. Terwijl The Pink Panther niet eens de beste film uit de serie is – hij komt nogal traag op gang – blijft het fantastisch om Sellers fris en geïnspireerd als Clouseau te zien stuntelen, nadat het juweel uit de titel is gestolen.

Peter Sellers en Germaine ‘Capucine’ Lefebvre in The Pink Panther van Blake Edwards. Beeld
Peter Sellers en Germaine ‘Capucine’ Lefebvre in The Pink Panther van Blake Edwards.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Eind vorig jaar kwam Keuringsdienst van waarde onfrisse zaken in de Italiaanse tomatenteelt op het spoor. De ingeblikte tomaten in onze supermarkten blijken in Italië door immigranten onder erbarmelijke omstandigheden te worden geplukt. De uitzending leidde tot Kamervragen en spoorde de verslaggevers van het programma aan nog dieper te graven in de duistere kanten van de groente- en fruitteelt in Europa. Vandaag de eerste helft van een onderzoek naar de herkomst van supermarktproducten die we zonder nadenken in ons winkelwagentje leggen.

Gladiator

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Ridley Scott, 2000) Met Gladiator blies regisseur Ridley Scott de historische spektakelfilm, een doodgewaand filmgenre, nieuw leven in. De grootste troefkaart is hoofdrolspeler Russell Crowe als de Romeinse generaal Maximus. Hij wordt in het Rome van 180 voor Christus gedwongen als gladiator te vechten op leven en dood. Deze verhaallijn heeft vertakkingen naar thema’s als liefde, vriendschap, trouw, verraad en familiebanden. Dergelijk drama moet uitblinken in alle aspecten van het totaalspektakel, en dat doet Gladiator. De beloning bestond uit vijf Oscars.

Russell Crowe en Djimon Hounsou in Gladiator van Ridley Scott. Beeld
Russell Crowe en Djimon Hounsou in Gladiator van Ridley Scott.

100 dagen voor de klas

NPO 3, 20.55 uur

Hoge werkdruk en een laag salaris maken een carrière in het onderwijs voor veel mensen onaantrekkelijk. Over vijf jaar zal het lerarentekort zijn opgelopen tot achtduizend docenten. In de documentaireserie 100 dagen voor de klas onderzoeken Nicolaas Veul en Tim den Besten of het vak van docent echt zo lastig is als het lijkt. Als buitengewoon stagiairs gaan ze aan de slag op een scholengemeenschap in Lelystad. Vinden ze hun roeping of rennen ze gillend weg? In de eerste aflevering kijken Veul en Den Besten de kunst van het lesgeven af bij hun begeleiders.

Sinatra: All or Nothing at All

NPO 2 Extra, 21.35 uur

Integrale uitzending van de lange HBO-documentaire (240 minuten, oorspronkelijk uitgesmeerd over twee delen) over het leven van zanger, acteur en idool Frank Sinatra. Leidraad zijn de elf liedjes die hij zong bij zijn ‘afscheidsconcert’ in 1971: van openingsnummer You Make Me Feel So Young tot de grote finale, My Way. De film is volledig uit archiefmateriaal gecomponeerd, waarbij Sinatra zelf vrijwel voortdurend te zien en te horen is, vaak in nooit eerder vertoonde beelden. Daarnaast zijn er anekdoten van tal van grootheden die met hem hebben gewerkt of door hem zijn geïnspireerd: Bruce Springsteen, Sammy Davis Jr., Harry Belafonte en Quincy Jones.

Duran Duran: There’s Something You Should Know

Canvas, 22.35 uur

Duran Duran was in de jaren tachtig immens populair en maakte tien jaar later nog eens een succesvolle comeback. De geschiedenis van de Britse band wordt uit de doeken gedaan in Zoe Dobsons documentaire Duran Duran: There’s Something You Should Know. De bandleden vertellen over hun hoogte- en dieptepunten, frontman Simon Le Bon bezoekt de koorleider die aan de wieg stond van zijn zangcarrière en toetsenist Nick Rhodes toont enkele van de talloze mode-items die de band verzamelde. Verder is er commentaar van onder anderen Boy George en Mark Ronson.

Trainwreck

Net 5, 22.45 uur

(Komedie, Judd Apatow, 2015) ‘Monogamie is niet realistisch.’ De vader van Amy en Kim verlaat in de openingsscène van Trainwreck huis en haard, maar niet voor hij zijn nieuwverworven mantra aan zijn dochters dicteert. In het hoofd van journalist Amy (Amy Schumer) galmen die woorden 23 jaar later nog steeds na. Maar wanneer ze op pad wordt gestuurd voor een artikel over sportdokter Aaron – categorie: niet direct knap of sexy, wel aardig, humoristisch en intelligent – valt ze voor hem, per ongeluk. Klinkt knap afgezaagd, maar blijkt in handen van regisseur Apatow en scenarist en hoofdrolspeler Schumer de premisse van een innemende film vol echte, weerbarstige personages.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden