TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 14 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Montgomery Clift en Donna Reed in From Here to Eternity van Fred Zinnemann. Beeld
Montgomery Clift en Donna Reed in From Here to Eternity van Fred Zinnemann.

From Here to Eternity

Arte, 13.45 uur

(Drama, Fred Zinnemann, 1953) Klassiek oorlogs- en liefdesdrama uit de hoogtijdagen van Fred Zinnemann (die een jaar eerder de westernklassieker High Noon regisseerde) over een legerkamp op Hawaï, kort voor de Japanse aanval op Pearl Harbor. From Here to Eternity doorstond de tand des tijds omdat het niet louter WOII-romantiek betreft: de film valt onder meer op dankzij zijn onverbloemde schets van militaire bureaucratie. Daarnaast is het aangenaam fiftiesfilmsterrenkijken: voormalig bokser Montgomery Clift verwerkt een trauma, valt voor Donna Reed en raakt bevriend met Frank Sinatra, die door Zinnemann uit de goot was getrokken en voor zijn vertolking pardoes een Oscar won.

The Party

NPO 2, 14.50 uur

(Komedie, Blake Edwards, 1968) Peter Sellers speelt de klunzige Indiase acteur Hrundi V. Bakshi die per toeval op de gastenlijst van een chic dinerfeestje belandt, en daarover valt veel meer te zeggen dan de ruimte hier toelaat. Dat deze losjes opgezette film (net als The Pink Panther onder regie van Blake Edwards) zich volledig lijkt te schikken naar Sellers’ improvisatietalent, bijvoorbeeld. En dat Rowan Atkinson zich door deze rol liet inspireren bij de totstandkoming van Mr. Bean. Maar ook dat Sellers’ bruingeverfde gezicht meer dan ooit oogt als relikwie uit een ver verleden.

Peter Sellers en Claudine Longet in The Party van Blake Edwards. Beeld
Peter Sellers en Claudine Longet in The Party van Blake Edwards.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

‘Een gênante voorkeursbehandeling’, zo omschreven betrokken ambtenaren de omstreden miljoenendeal die de erfgenamen van prinses Juliana sloten met het Rijk. Een deel van de overdrachtsbelasting werd betaald in de vorm van kunstwerken, die vervolgens doodleuk in de paleizen bleven staan en hangen. Zembla bracht de zaak aan het licht en besloot na ontwijkende antwoorden van premier Rutte op Kamervragen verder te graven. Vandaag onthult het onderzoeksmagazine onder meer hoe koning Willem-Alexander tonnen aan subsidie binnen harkt voor een natuurgebied.

De weg naar de winst

NPO 1, 21.40 uur

Er was een tijd dat het Eurovisie Songfestival maar een paar uur in beslag nam in plaats van drie hele avonden. Een tijd dat er maar een stuk of twintig landen deelnamen aan de liedjeswedstrijd, en Nederland regelmatig wist te winnen. Voor de documentaire De weg naar de winst nam Cornald Maas een duik in de Eurovisie-archieven om een beeld te schetsen van de Nederlandse relatie met het Songfestival. De festivalkenner sprak onder anderen met oud-deelnemers Ilse de Lange, Ruth Jacott, Duncan Laurence en Getty ­Kaspers, leadzangeres van Teach-In (winnaar in 1975).

Charlie Brooker’s Anti-Viral Wipe

BBC 2, 22.00 uur

In het BBC-programma Screenwipe gaf de Engelse columnist en presentator Charlie Brooker zijn kritische en humoristische visie op uiteenlopende tv-programma’s. De serie kreeg een vervolg met Newswipe en Weekly Wipe, maar de laatste ­jaren is Brooker vooral actief als drijvende kracht achter de successerie Black Mirror. Vanavond keert hij echter een­malig terug met zijn oude formule: in Charlie Brooker’s Anti-Viral Wipe neemt hij ons leven tijdens de lockdown onder de loep. Ook staat hij stil bij de tv-programma’s die we tijdens de coronacrisis verslinden.

Rumble: The Indians Who Rocked the World

NPO 2, 22.55 uur

Een onderbelicht aspect in de ­recente muziekgeschiedenis is de invloed van Amerikaanse indianen op de rockmuziek. De leden van Redbone maakten er geen geheim van, maar bij veel sterren zijn de indiaanse wortels minder evident. In de documentaire Rumble: The Indians Who Rocked the World staan Catherine Bainbridge en Alfonso Maiorana stil bij enkele rockiconen met indiaans bloed, zoals Link Wray, Robbie Robertson en Jimi Hendrix. Daarnaast vertellen onder anderen Quincy Jones, George Clinton en Iggy Pop hoe indiaanse musici hun werk hebben beïnvloed.

Sin City: a Dame to Kill For

RTL 7, 23.15 uur

(Actie, Robert Rodriguez en Frank Miller, 2014) Regisseur Robert Rodriguez biedt hetzelfde als in de eerste Sin City (2005), van hypergeweld tot cynische voice-overs, maar doet dat in afgeslankte vorm, met minder variatie, minder detail en minder aansprekende personages. De drie pulpachtige wraakverhaaltjes, waarvan die rond Eva Green als über-femme-fatale het meest fascineert (ze baddert niet naakt om te badderen, het is een vorm van theater, aldus een personage in de film, waarmee de kern van Sin City wordt blootgelegd), vervelen nooit, daarvoor is dit op zichzelf staande universum wel degelijk bijzonder genoeg.

Eva Green in Sin City: A Dame to Kill For van Robert Rodriguez en Frank Miller. Beeld
Eva Green in Sin City: A Dame to Kill For van Robert Rodriguez en Frank Miller.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden