Film- en tv-tipsDonderdag 14 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 14 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

José Coronado in Tu hijo. Beeld
José Coronado in Tu hijo.

Tu hijo (Miguel Ángel Vivas, 2018)

Te zien via Netflix

Het blijft bijzonder, wanneer getalenteerde filmmakers iets interessants doen met genres die allang uitgekauwd lijken. Neem de Spaanse cineast Miguel Ángel Vivas en zijn Netflix-productie Tu hijo: een zeer precies geregisseerde variant op de klassieke wraakthriller, die je behoorlijk op het verkeerde been weet te zetten.

Vijftiger Jaime (José Coronado), chirurg in Sevilla, heeft aan het redden van mensen een dagtaak. Hij doet zijn werk zeer beheerst en ook zijn gezinsleven is geordend en kalm. Hij zou wel wat vaker met zijn zoon Marcos (Pol Monen) kunnen joggen – grotere familiestrubbelingen lijkt Jaime niet te hebben. Totdat Marcos op een ochtend op de intensive care van Jaimes ziekenhuis belandt, in coma getrapt voor de deur van de club waar hij uitging met zijn vrienden. Hoe kan Jaime de mensen vinden die zijn zoon dit hebben aangedaan? En als het zover is, wat doet hij dan?

Acteur Jose Coronado vertolkte het hoofdpersonage van Tu hijo terwijl hij een gebroken rib had.

In een Hollywoodfilm zou Jaime rap transformeren van levensredder tot wraakengel. Tu hijo (‘Je zoon’) lijkt ook die kant op te gaan, maar Vivas en coscenarist Alberto Marini morrelen al snel aan de grens tussen goed en kwaad. Is hij de daders eenmaal op het spoor, dan blijkt de door verdriet verblinde Jaime niet te beroerd om de vader van een van zijn patiëntjes te chanteren. En nog voor hij precies weet wat er die noodlottige nacht is gebeurd – waarom werd Marcos in elkaar geslagen? – gaat hij in de club achter een van de vermeende daders aan. Tijdens die scène kun je ook goed zien hoe virtuoos én functioneel Vivas’ mise-en-scène is. Wanneer Jaime (met scalpel!) de jongen belaagt in het toilet, blijft de camera eerst buiten de wc-deur staan, om zich na de aanval weer bij Jaime te voegen en vervolgens van geen wijken te weten. Letterlijk en figuurlijk zit je vast aan Jaimes standpunt, zelfs wanneer hij onder de afgesloten deur door kruipt. Zulke lange, onafgebroken shots bieden alle gelegenheid om je af te vragen waar Jaime in hemelsnaam mee bezig is.

Een man alleen, dat is hij. En zo hoort het ook, in dit genre. Toch zijn weinig wraakhelden zo eenzaam als Jaime, die gaandeweg niet alleen zijn vrouw en dochter van zich vervreemdt, maar ook de toeschouwer. Vivas en cameraman Pedro J. Márquez benadrukken die van begin af aan sluimerende eenzaamheid door Jaime volop te isoleren in de kaders, al is het maar tijdens de lange, moedeloze autoritten die hij door nachtelijk Sevilla maakt. En dan het getergde gezicht van de voortreffelijk spelende Jose Coronado: gaandeweg trekt alle warmte en vriendelijkheid daaruit weg, tot niets dan kilte overblijft. Dat alles, en méér, maakt Tu hijo tot een wraakfilm die je beduusd achterlaat.

We Bought a Zoo (Cameron Crowe, 2011)

Net 5, 20.30-23.05 uur

Sinds zijn grote successen Jerry Maguire (1996) en Almost Famous (2000) heeft Cameron Crowe de juiste toon niet meer weten te vinden. Ook met We Bought a Zoo is veel mis. Het drama over de kersverse weduwnaar Benjamin Mee (Matt Damon), die in een opwelling besluit een vervallen dierentuin te kopen, is onevenwichtig en zoetsappig. Goed acteerwerk (vooral van Damon), een fijne soundtrack (met een voorname rol voor Sigur Rós-zanger Jónsi) en een paar geestige dialogen maken dit extreem lieve drama net iets beter te verteren. We Bought a Zoo is een draak van een film, maar wel een vertederende draak.

Food CIA

NPO 3, 19.55 uur

Engelse journalisten gaan op zoek naar de geheimen achter voeding. Hoe komt clotted cream bijvoorbeeld aan zijn specifieke gele kleur? En is het wel echt nuttig om dagelijks multivitaminen te slikken?

Verborgen verleden

NPO 2, 20.25 uur

Cabaretier, zanger en acteur Alex Klaasen is een multitalent; met zijn voorstelling Showponies bewees hij ook een revueartiest te zijn. Heeft hij dit talent aan zijn voorouders te danken? Hij spit in het artistieke verleden van zijn opa van vaders kant.

Alex Klaasen Beeld ANP Kippa
Alex KlaasenBeeld ANP Kippa

Break Free

NPO 3, 21.00 uur

Reeks over jonge slachtoffers van de MH17. De 24-jarige Sascha ging met haar grote liefde Tim naar Indonesië. Ze werd twee keer afgewezen voor de toneelschool en koos toen voor de journalistiek, met als doel documentaires over maatschappelijke onderwerpen te maken.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Bijna 800 miljoen euro moest ING betalen, omdat de bank jarenlang niets had gedaan tegen witwaspraktijken. Toch hoefden ING en de bankiers niet voor de rechter te verschijnen. Waarom worden zij uit de wind gehouden?

Shadow Commander: Iran’s Military Mastermind

BBC 2, 22.00 uur

De Iraanse generaal Qassem Suleimani vertelt over de deals tijdens zijn militaire dienst. Tijdens de oorlog in Irak smokkelde hij bommen het land in, waarmee Britse en Amerikaanse troepen werden gedood. Jaren later strijdt de westerse coalitie aan de zijde van Suleimani tegen IS.

Het uur van de wolf: David Bowie – Finding Fame

NPO 2, 23.10 uur

Documentaire over de periode waarin David Bowie zichzelf nog moest uitvinden. Dat levert confronterende beelden op: hij probeert het als mimespeler, zingt met een piepstem over kabouters en maakt een nogal vreemde versie van een lied uit Mary Poppins.

David Bowie tijdens een optreden in het Wembley Stadium in Londen. Beeld REUTERS
David Bowie tijdens een optreden in het Wembley Stadium in Londen.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden