Film- en Tv-tipsDonderdag 13 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 13 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Brdiget Jones' Baby Beeld
Brdiget Jones' Baby

Outside In (Lynn Shelton, 2017)

Te zien via Netflix

Schrijver en regisseur Lynn Shelton mag mensen graag onverwacht dicht bij elkaar brengen. In Hump Day (2009), bijvoorbeeld, huiveren twee macho boezemvrienden bij de gedachte dat ze met elkaar naar bed zouden kunnen gaan, maar willen ze het tóch proberen. In Your Sister’s Sister (2011) ontstaat er iets onverwacht moois (en daardoor ook moeilijks) tussen het hoofdpersonage en de lesbische zus van zijn beste vriendin.

Het valt allemaal in het niet bij de worsteling van de helden uit Sheltons meest recente film, Outside In. In dit prachtige, schurende drama kampt ex-gedetineerde Chris (Jay Duplass) met zijn gevoelens voor de vrouw die hem na twintig jaar gevangenis voorwaardelijk vrij heeft gekregen, en die hem al die tijd is blijven steunen: zijn voormalige middelbare school-lerares Carol (Edie Falco). Chris beschouwt haar, ondanks het leeftijdsverschil en ondanks het feit dat ze elkaar nauwelijks kennen buiten de gevangenis, als de liefde van zijn leven. Carol lijkt echter enkel vriendschap voor Chris te koesteren en wil zich op haar (bepaald slecht functionerende) gezin concentreren. Een situatie waarmee Chris zich, maatschappelijk geïsoleerd als hij is, nauwelijks raad weet. Om het allemaal nog moeilijker te maken, raakt Carols tienerdochter Hildy (Kaitlyn Dever) zeer gehecht aan Chris.

Zo voorspelbaar rampzalig of melodramatisch als alles zou kunnen uitpakken, zo subtiel en oprecht is gelukkig Sheltons uitwerking van het gegeven. Outside In barst van de sterke, uitwaaierende scènes waarin de personages respect, warmte, liefde of erkenning bij elkaar zoeken, terwijl Nathan M. Millers camera hen vol mededogen gadeslaat. De film is bovenal een subliem staaltje casting. Nadat Shelton eerdere hoofdrollen gaf aan acteur, schrijver, regisseur en producer Mark Duplass, was het in Outside In eindelijk de beurt aan diens broer Jay. Duplass, die ook meeschreef aan het scenario, vertolkt Chris aangrijpend kwetsbaar en gehavend, zodat je zelfs met hem te doen hebt wanneer je hem eindelijk eens rustig ziet slapen, voor heel even ongemoeid door zorgen en ellende. Zo mogelijk nog sterker is Edie Falco (Carmela Soprano in The Sopranos) als Carol. Je weet nooit helemaal zeker of Carol zich vooral uit zelfbevestiging voor Chris heeft ingezet, of misschien toch een diepere affectie voor hem voelt; Carol lijkt dat zelf nauwelijks te weten, en die fundamentele onzekerheid wordt door Falco waanzinnig goed uitgespeeld. Outside In, met een mooie soundtrack door singer-songwriter Andrew Bird, is zowel in Amerika als daarbuiten niet of nauwelijks in de bioscoop te zien geweest; des te fijner dat Netflix dit ruwe pareltje nu prijsgeeft.

‘Ik voel me ontzettend aangetrokken door – niet-seksuele – relaties die door de maatschappij als ongepast worden beschouwd’, zei Lynn Shelton naar aanleiding van haar film Outside In, in een gesprek met moveablefest.com.

Bridget Jones’s Baby (Sharon Maguire, 2016) / New in Town (Jonas Elmer, 2009)

Net 5, 20.30-23.00 uur / 23.00-01.00 uur

Twee films met Renée Zellweger achter elkaar: voor de een puur genot, voor de ander een verzoeking. In Bridget Jones’s Baby, het derde deel in de filmreeks naar de columns van co-scenarist Helen Fielding, is de iconische titelheld (Zellweger) zwanger. Maar van wie? Is het die spannende anonieme Amerikaan (Patrick Dempsey)? Of de oude vertrouwde en stijve Mr. Darcy (Colin Firth)? Haar eeuwige andere minnaar Daniel Cleaver (Hugh Grant) doet niet mee; de reden waarom levert een ontzettend geestige scène op. Daar zijn er veel van, vooral in de eerste helft van de film. Bovendien is Zellweger in vorm. Daarentegen blijkt ze in New in Town consequent ondraaglijk, als koelbloedige bedrijfsbobo die naar een provinciestadje reist om een fabriek te saneren.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.25 uur

Als je van gin houdt, heb je behoorlijk wat te kiezen: er komen steeds meer ginmerken bij. Maar waarom is de ene fles goedkoop en de andere zo veel duurder? De Keuringsdienst van Waarde doet zich tegoed aan gin-tonics en zoekt het uit.

Expeditie Robinson

RTL 5, 20.30 uur

De overgebleven leden kunnen de overwinning bijna ruiken, nu Expeditie Robinson toewerkt naar de grote finale. In het spel strijden BN’ers en ‘gewone burgers’ tegen elkaar. Die laatsten lijken een stuk sterker, de kans is dus groot dat de winnaar een onbekende Nederlander is.

Simply Nigella Christmas Special

24Kitchen, 21.00 uur

In een anderhalf uur durende kerstspecial laat Nigella Lawson zien hoe je tijdens de feestdagen een indrukwekkend doch makkelijk menu op tafel zet. Geheel in Nigellastijl serveert ze niet één dessert, maar drie verschillende taarten.

Op weg met Jan

Eén, 21.10 uur

Jan Van Looveren gaat elke week op roadtrip met een persoon die hem intrigeert of die hij bewondert. Vandaag trekt hij met vlogger en actrice Nora Gharib (25) naar Albanië. Met haar heeft hij het over haar geloof, carrière en huwelijk. Dat laatste zorgde voor familieproblemen.

Het uur van de waarheid

NPO 1, 21.30 uur

Twaalf nieuwe kandidaten testen hun kennis, nadat ze 24 uur niet hebben geslapen. Wat doet dit met het brein? De presentatie is in handen van Frank Evenblij, Rob Urgert en Joep van Deudekom stellen de vragen in grappige filmpjes.

Close up: Mijn leven is van mij

NPO 2, 23.05 uur

Musicalster Pia Douwes staat al dertig jaar aan de top, maar het rennen van repetitie naar repetitie, touren door het buitenland en de mantelzorg voor haar ouders leverde haar een burn-out op. Documentairemaker Emma Westermann volgde haar een jaar lang op de voet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden