Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 12 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven
Karl Urban in Dredd. Beeld
Karl Urban in Dredd.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

De Amerikaanse tuinman Dewayne Johnson werkte dagelijks met Roundup, een onkruidverdelger van de firma Monsanto, tot hij een agressieve vorm van kanker kreeg. Volgens Johnson is zijn ziekte veroorzaakt door het bestrijdingsmiddel, en de rechter geeft hem daarin gelijk. De eigenaar van Monsanto, het Duitse chemieconcern Bayer, moet een miljoenenboete ophoesten en probeert momenteel soortgelijke rechtszaken te schikken. Zembla duikt in het doen en laten van Monsanto, dat meer dan eens is beschuldigd van misleidende claims over het product.

Dredd

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Pete Travis, 2012) In deze futuristische, door Alex Garland geschreven stripverfilming is Dredd een van de judges die in megasteden van 800 miljoen inwoners de orde moeten bewaken. Wanneer hij met een nieuwe collega achter een junkie aan jaagt, ontstaat een imponerend kat-en-muisspel. Het gigantische flatgebouw waarin de junk zijn toevlucht zoekt, blijkt de thuisbasis van de nieuwe hallucinerende drug Slo-Mo. Die drug levert oogstrelende mooifilmerij van het knapste én meest perverse soort. Zo bezorgt regisseur Travis zijn publiek op gracieuze wijze een bijna-doodervaring door de noodlottige val van een junk met een point of view-shot te filmen. Goed studiemateriaal, mocht er nog eens onderzoek komen naar geweld in de westerse beeldcultuur.

In Dredd zit een bijzonder slow motion sound effect: een liedje van Justin Bieber, achthonderd maal vertraagd.

Bodem in zicht

NPO 3, 20.55 uur

IJzer en staal zijn overal om ons heen. De metalen worden gebruikt in eindeloos veel objecten, van paperclips tot wolkenkrabbers. Staal wordt gemaakt van ijzer, en al het ijzer begon ooit als ijzererts. Na Australië is Brazilië de grootste producent van ijzererts ter wereld. In Bodem in zicht ziet Anna Gimbrère in Brazilië wat de honger naar ijzer betekent voor het landschap. Heuvels worden met explosieven opgeblazen en afgegraven, en het afval dat achterblijft wordt opgeslagen achter enorme dammen. Als die doorbreken, zijn de gevolgen enorm.

3Doc: Meru

NPO 3, 21.45 uur

Met zijn hoogte van 6.660 meter is de Meru een van de moeilijkst beklimbare bergtoppen van de Himalaya. Vooral de zogeheten Shark’s Fin-klimroute naar de top van de berg is berucht onder alpinisten. In 2008 moesten Conrad Anker, Jimmy Chin en Renan Ozturk hun beklimming staken, maar zeven jaar en diverse persoonlijke drama’s later waagt het drietal zich aan een tweede poging. Chin legde beide pogingen vast op film en regisseerde samen met zijn vrouw Elizabeth Chai Vasarhelyi de oogstrelende documentaire Meru, die werd bekroond op het Sundance-filmfestival.

Ex Machina

SBS 9, 22.15 uur

(Sciencefiction, Alex Garland, 2014) Het prachtig vormgegeven Ex Machina zit vol met vragen over kunstmatige intelligentie, maar uiteindelijk is het ook een gevecht tussen twee machonerds, zonder winnaar. Nathan (Oscar Isaac) is het geniale brein achter een machtige internetzoekmachine. Caleb (Domhnall Gleeson) een werknemer die wordt onderworpen aan Nathans geheime experiment, een extreme versie van de turingtest: beseft de gesprekspartner van een robot dat hij met een robot (Alicia Vikander) praat? Ondanks het futuristische onderwerp volgt Ex Machina aloude filmwetten, al maken die de film nauwelijks minder prikkelend.

Alicia Vikander in Ex Machina. Beeld
Alicia Vikander in Ex Machina.

2Doc: Death in the Terminal

NPO 2, 23.15 uur

In oktober 2015 opende een schutter het vuur op het busstation van Beersheva in Israël. Death in the Terminal analyseert wat er gebeurde in de achttien chaotische minuten daarna. De dader doodde een soldaat en gebruikte diens wapen om op de menigte te schieten, maar werd geneutraliseerd door toegesnelde agenten. Er viel echter nog een derde dode, nadat een illegale migrant door omstanders werd aangezien voor een tweede dader. De documentaire van Tali Shemesh en Asaf Sudri toont hoe moeilijk het is om in zulke situaties de juiste beslissing te nemen.

Rams

WDR, 23.25 uur

(Komedie, Grímur Hákonarson, 2015) Deze bekroonde IJslandse komedie heeft aan één enkele scène genoeg om de verhouding tussen de twee hoofdpersonages te schetsen. Een woestbebaarde schapenboer morrelt aan het hek van zijn landgoed. Als het houtwerk na enige moeite openzwaait, rijdt zijn broer (tevens bebaard en schapenboer) stoïcijns per quad aan hem voorbij. Gummi en Kiddi heten deze broers in het geïsoleerde noorden van IJsland. Hun broze verhouding explodeert bijkans als de vallei in de ban raakt van een mogelijke scrapie-uitbraak, een dodelijke ziekte die het zenuwstelsel van de beesten aantast.

Theodór Júlíusson (links) en Sigurður Sigurjónsson in Rams. Beeld
Theodór Júlíusson (links) en Sigurður Sigurjónsson in Rams.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden