TV-tips12 juli 2018

De Volkskrant film en tv-tips voor donderdag 12 juli

beeld uit iedereen beroemd Beeld geen
beeld uit iedereen beroemdBeeld geen

Iedereen beroemd!

Eén, 20.45-22.25 uur.

(Dominique Deruddere, 2000) Het succes van de Vlaamse tragikomedie Iedereen beroemd! (Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film) krijgt achttien jaar na dato een opmerkelijk vervolg. Begin augustus gaat voor een Indiaas miljoenenpubliek de jaren geleden aangekondigde Bollywoodremake Fanney Khan in première. De Indiase superster Anil Kapoor speelt de hoofdrol, die in het origineel wordt vertolkt door Josse de Pauw. De trailer belooft een glimmend spektakel vol zang en dans. Een film die, kortom, de Bollywoodclichés hartstochtelijk omarmt.

Het origineel, vanavond op tv, is een film als een smartlap, over gewone mensen die beroemd willen zijn. Maar de clichés, kenmerkend voor smartlappen, worden door Deruddere uitgediept. Achter de geijkte verhaallijnen doemt een cultuur op waarin iedereen gelooft dat roem en rijkdom voor het oprapen liggen. Iedereen beroemd! gaat over de ontslagen arbeider Jean (De Pauw) die bij gebrek aan eigen talent droomt van een gloedvolle zangcarrière voor zijn voluptueuze dochter Marva (debuutrol Eva van der Gucht).

Jean overschrijdt daarbij alle grenzen, ontvoert een populaire zangeres (Thekla Reuten) en eist als losgeld een hit voor zijn dochter. De aalgladde tv-producent met wie Jean onderhandelt (sappige rol van Victor Löw) blijkt nauwelijks om zijn ster te geven. Zijn voornaamste zorg is het zo snel mogelijk uitbrengen van een single van de zangeres. Als het liedje alle verkooprecords verbreekt, bedenkt hij een lucratieve televisieavond, met Jean, buiten diens medeweten, als spil van een reality-event dat exhibitionisme, emoties en schaamteloosheid samenbalt. Daarmee transformeert Iedereen beroemd! tot volvette doch bijtende mediakritiek. Het kost, zeker met terugwerkende kracht, weinig moeite in de kern van dit materiaal een aankomende Bollywoodklassieker te zien.

Pauline à la plage

Canvas, 21.05-22.55 uur.

(Eric Rohmer, 1983) De nouvelle-vaguefilmer Eric Rohmer (1920-2010), de traditioneelste regisseur van het collectief dat in de jaren zestig de Franse en internationale filmwereld bestormde, mocht zijn films graag categoriseren tot reeksen. Contes moraux (morele verhalen) noemde hij zijn eerste, zesdelige serie waarmee hij eind jaren zestig zijn naam vestigde. Het met twee Oscarnominaties gewaardeerde Ma nuit chez Maud (1969) was daarbij zijn grote doorbraak. Begin jaren tachtig begon hij een nieuwe reeks, Comédies et proverbes, waarvan het vanavond uit te zenden Pauline à la plage de derde aflevering is. De film is vintage Rohmer: zomers, broeierig, rijk aan dialoog. Het verhaaltje draait om de onlangs gescheiden Marion (Arielle Dombasle) die met haar 15-jarige nichtje Pauline (Amanda Langlet) een vakantie doorbrengt aan de Franse kust. Daar treft ze een voormalige minnaar, Pierre, die met een wat oudere, hooghartige vriend strijdt om haar aandacht. Pauline, ondertussen, ontdekt haar eigen seksualiteit. Langdurige, zorgvuldig uitgedachte en tegelijk spontaan gespeelde gesprekken volgen, over brandende liefde tegenover slaafse trouw bijvoorbeeld, gelardeerd met curieuze machtsspelletjes, jaloezie, afgunst en seks.

Andere tijden sport

NPO 1, 21.30 UUR

Het verhaal van de beste Nederlandse tennisster ooit, Betty Stöve. De Rotterdamse won tien grandslamtitels in het dubbelspel en stond in 1977 in de finale van Wimbledon; haar vader legde alles vast met zijn eigen camera.

Tim op de thee

NPO 3, 21.30 UUR

Tim den Besten ontmoet de 82-jarige Puck, die nog lang niet dood wil, maar wel dol is op het bezoeken van begraafplaatsen. Ook spreekt hij met de dakloze Hilmano van Velzen, die onlangs zijn talent voor dichten ontdekte.

Keeping Faith

BBC 1, 22.00 UUR

Hitserie uit het prachtige Wales over advocaat Faith. Van de ene op de andere dag verdwijnt haar echtgenoot uit haar leven. Faith is er flink door uit het lood geslagen. Stukje bij beetje ontdekt ze wie haar man werkelijk was.

Rush Hour

SBS 9, 22.30-00.35 uur.

(Brett Ratner, 1998) Jarenlang probeerde de Aziatische superster Jackie Chan, die in zijn thuisland in 1962 op 8-jarige leeftijd zijn filmdebuut maakte, in Amerika door te breken. Dat lukte pas in 1998 met het begin van wat uiteindelijk de Rush Hour-trilogie is geworden (met vervolgfilms in 2001 en 2007). Klassieke, vermakelijke buddyfilms werden het. Chris Tucker, de acteur met wie Chan een duo vormt, houdt nooit op met praten, terwijl Chan (‘The Beach Boys is great American music’) met de Engelse taal worstelt. Tucker kan grof en egocentrisch zijn, waar Chan ondanks zijn martial arts-virtuositeit altijd een goedzak is gebleven.

Een Hollandse architect met wereldsucces

NPO 2, 22.50 UUR

Een kijkje in het leven van architect Francine Houben. Met haar bureau Mecanoo werkt ze aan de verbouwing van New York Public Library. Aflevering 1 van 4, gemaakt door het productiehuis van Ivo Niehe.

The story of 10CC

CANVAS, 22.55 UUR

Op de 40ste verjaardag (in 2015) van wereldhit I’m Not in Love blikken de originele bandleden van 10cc in deze documentaire terug op hun grootste succes en hun scheiding niet lang daarna. Waarom gingen ze uit elkaar?

Bikes vs Cars

NPO 2, 23.35 UUR

Wat is het vervoermiddel van de toekomst, de auto of de fiets? Filmmaker Fredrik Gertten gaat voor de tweewieler, maar in Los Angeles en São Paulo wint de auto terrein. Het fietsvriendelijke Kopenhagen laat zien dat het ook anders kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden