TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 12 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Renée Zellweger in Bridget Jones’s Baby.

Unknown Brood

NPO 2 Extra, 20.25 uur

Het lijkt een merkwaardige titel voor een documentaire over Herman Brood, Unknown Brood. Zo heel veel onbekends resteerde er niet van de weinig publiciteitsschuwe rock-’n-rollzanger en schilder, die in 2001 van het Hilton-hotel in Amsterdam sprong. Die suïcide loopt als rode draad door de film van Dennis Alink, die Broods kliek interviewde en veel (on)bekend beeldmateriaal verzamelde, ook uit Broods privécollectie. De ster zinspeelde al decennia op zo’n ongunstige afloop, zo blijkt. Na dertig jaar drugs- en drankconsumptie was zijn lichaam gewoon uitgeteerd.  

Bridget Jones’s Baby (Sharon Maguire, 2016)

Net 5, 20.30 uur

Na jaren afwezigheid was Bridget Jones (Renée Zellweger) opeens terug als veertiger en het bleek een verrassend aangenaam weerzien met de door het leven struikelende antiheldin. In deel 3 is ze zwanger, maar van wie? Is het die spannende anonieme Amerikaan (Patrick Dempsey)? Of de oude vertrouwde en stijve Mr. Darcy (Colin Firth)? En van wie zou Bridget willen dat de baby was? Haar eeuwige andere minnaar Daniel Cleaver (Hugh Grant) doet niet mee; de reden waarom levert een ontzettend geestige scène op. Daar zijn er veel van, vooral in de eerste helft van de film. Bovendien is Zellweger in vorm.

Tygo in de psychiatrie

NPO 3, 20.55 uur

Hoe ga je door het leven nadat de psychiatrie je een label heeft opgeplakt? In de derde aflevering van Tygo in de psychiatrie trekt presentator Tygo Gernandt op met een aantal jongeren die te maken krijgen met stigma’s.

Zo ontmoet hij David, die zijn huis niet meer uit durft omdat hij te boek staat als ‘de gevaarlijkste gek van Hilversum’. Jason kreeg al dertien labels opgeplakt, maar dat heeft nog niet geleid tot medicatie waar hij wat aan heeft. Sander kreeg de diagnose schizofrenie en vertelt wat dat betekent voor zijn liefdesleven.

Nu te zien - Tjalf Sparnaay

NPO 2, 22.45 uur

Beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay werd bekend door zijn hyperrealistische en extreem uitvergrote schilderijen van etenswaren. Met de tentoonstelling Delicious Paintings zet Museum Jan van der Togt in Amstelveen het werk van Sparnaay in het zonnetje. De schilder borduurt voort op de traditie van realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw, maar kiest voor eigentijdse onderwerpen als een gebakken ei, een moorkop of een hamburger. Kunstmagazine Nu te zien neemt poolshoogte in Amstelveen, waar de expositie tot 19 januari te zien is.

Harvey Weinstein - Untouchable

NPO 2, 23.00 uur

In de afgelopen twee jaar is Harvey Weinstein door tientallen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting. Hoe is het mogelijk dat de filmproducent zo lang zijn gang heeft kunnen gaan in Hollywood? In de documentaire Harvey Weinstein - Untouchable probeert regisseur Ursula Macfarlane die vraag te beantwoorden. Ze geeft het woord aan Weinsteins slachtoffers, maar interviewt ook medewerkers van de producent die vertellen over de angstcultuur binnen Weinsteins productiemaatschappij, waardoor ze bleven zwijgen over de misstanden.

New in Town (Jonas Elmer, 2009)

Net 5, 23.00 uur

Nog meer komisch-romantische verwikkelingen met Renée Zellweger. Als directielid van een voedingsfabrikant wordt zij vanuit Miami, Florida, naar New Ulm gestuurd, in het winterse Minnesota, waar ze een filiaal moet sluiten. Er zijn weinig gebieden die samen met de inwoners zo belachelijk gemaakt worden als Minnesota. Ook in New in Town  is het er altijd ijskoud,loopt iedereen op sneeuwlaarzen en vormt elke buitenstaander peen gevaar voor de simpele en xenofobe bevolking. Gelukkig schuilt er volop lol in de sterotyperingen en het daaruit voortvloeiende gestuntel.

Siobhan Fallon Hogan en Renée Zellweger in New in Town

I Give It a Year (Dan Mazer, 2013)

BBC 2, 23.30 uur

Aardige, typisch hedendaagse romcom,  die vraagtekens zet bij het aloude zij-leefden-nog-lang-en-gelukkig-mantra. Regisseur Dan Mazer, scenarist van Borat en Brüno, zet daarvoor veel clichés van de romantische komedie op zijn kop. Zo maakt de film korte metten met de filmfilosofie dat tegenpolen stiekem bij elkaar horen. Het duurt niet lang voordat carrièrevrouw Nat (Rose Byrne) zich doodergert aan de schrijver-met-writersblock-en-voorliefde-voor-YouTube Josh (Rafe Spall). Knap trouwens, van het scenario en de acteurs, dat zij in dit geval geen akelige neuroot wordt en hij geen passieve sukkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden