Tipsfilm en tv

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 11 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

July 22.  Beeld geen
July 22.Beeld geen

Twee films in hetzelfde jaar over exact hetzelfde onderwerp: kan gebeuren. In de recente filmgeschiedenis was 1997 het jaar van de vulkaanuitbarsting (Dante’s Peak en Volcano), om maar wat te noemen, en stond 1998 met Deep Impact en Armageddon in het teken van de meteorietinslag. Minder pretentieloos is 2018, het jaar waarin sinds deze week de tweede film is te zien over de aanslagen van de Noorse terrorist Anders Breivik, die een bom liet ontploffen bij het kantoor van de Noorse premier Jens Stoltenberg in Oslo en vervolgens op het eiland Utøya 69 jongeren vermoordde op een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij.

De onvermijdelijke vergelijking tussen beide films legt vooral levensgrote verschillen bloot. Utøya 22. Juli van de Noorse regisseur Erik Poppe, begin dit jaar in première op het filmfestival van Berlijn en afgelopen lente in de Nederlandse bioscopen, is ethisch het meest doordacht en technisch het indrukwekkendst. Poppe bouwde een filmisch standbeeld voor de slachtoffers, laat de dader nagenoeg volledig buiten beeld en noemt hem niet bij naam, terwijl de overlevingstocht van één meisje in een langgerekte opname van 72 minuten werd gefilmd, even lang als de aanslag duurde.

July 22 (Paul Greengrass, 2018)

22 July van de Brit Paul Greengrass, onlangs te zien op het filmfestival van Venetië en vanaf woensdag op Netflix, zet nadrukkelijk in op een bepaalde mate van volledigheid. Breiviks geklooi met kunstmest in een afgelegen schuurtje, de bom in Oslo en de schietpartij op Utøya, zijn arrestatie en zijn wens tot spreektijd in de rechtszaak, de zoektocht op het eiland van een moeder naar haar zoon, de spoedoperatie van een slachtoffer en zijn daaropvolgende revalidatie, de oproep van premier Stoltenberg om de wet zijn werk te laten doen, Breiviks advocaat die dreigtelefoontjes ontvangt en zijn kind noodgedwongen van school haalt, het komt allemaal voorbij, uitputtend in zijn uitvoerigheid.

Greengrass geeft ogenschijnlijk krankzinnige details de ruimte, waaronder het moment waarop Breivik vraagt of het door een botsplinter van een van zijn slachtoffers veroorzaakte wondje op zijn vinger mag worden behandeld (waargebeurd), en lijkt de kijker te vragen of het mogelijk is om uit deze veelvoud van gebeurtenissen de waarheid te reconstrueren. Dat voelt op den duur wat gemakzuchtig, al werkt Greengrass wel toe naar iets dat lijkt op een waarschuwing voor extreemrechts. Ook de keuze om de Noorse acteurs Engels te laten spreken pakt ongelukkig uit, aangezien het in meerdere gevallen de oorzaak lijkt van krampachtig spel en houterig uitgesproken dialoog.

Maar belang kan ook Greengrass’ variant niet worden ontzegd. Oordeelt u vooral zelf.

Nu te zien op Netflix.

'Ik richt mij op de nasleep van de aanslagen in Noorwegen, niet op de dader.' (Paul Greengrass over 22 July in The Los Angeles Times.)

Vrouw op Mars

NPO 2, 20.25 uur

Reportageserie van Fidan Ekiz over honderd jaar vrouwenemancipatie. In aflevering één gaat Ekiz terug naar de jaren 50, toen Nederlandse huisvrouwen geacht werden voor man en kinderen te zorgen, maar stap voor stap losbraken uit hun eentonige bestaan.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

De Keuringsdienst verdiept zich in de manier waarop vruchten worden geperst. Op flesjes vers sap staat tegenwoordig bijvoorbeeld ‘koud geperst’ of ‘slow-juiced’. Met de juiste manier van persen zou je meer voedingsstoffen uit de vrucht kunnen halen.

Gouden Televizier-Ring Gala 2018

NPO 1, 21.10 uur

Tijdens het gala in de Amsterdamse Afas Live wordt bekend gemaakt wie de Gouden Televizier-Ring 2018 wint. Er zijn drie genomineerden: comedyserie De Luizenmoeder, reportagereeks Beau Five Days Inside en survivalprogramma Expeditie Robinson.

De wereld volgens Xi Jinping

Canvas, 21.25 uur

Franse documentaire over de Chinese president Xi Jinping, die ervoor gezorgd heeft dat hij leider voor het leven kan blijven. Hij heeft grote plannen met China, waarbij hij oude denkbeelden combineert met de nieuwste technologie. Waar wil hij met China naartoe?

Kaaskop of…?

NPO 3, 21.45 uur

In seizoen drie van zijn serie over Nederlanders met diverse culturele achtergronden gaat Ajouad El Miloudi op pad met ondernemer Won Yip. De Chinezen staan bekend om hun arbeidsethos. Hoe draagt die mentaliteit bij aan Won Yips succes?

Bad Neighbours (Nicholas Stoller, 2014)

Net 5, 22.40-00.30 uur.

Een ingedut jong stel ouders (Seth Rogen en Rose Byrne) krijgt in Bad Neighbours een herendispuut als nieuwe buren: de belichaming van een nog vers verleden vol zorgeloze pret. Hysterische feestjes en bijbehorende chaos botsen op het burgermanbestaan, van een condoometende baby tot dildogevechten. Laten we zeggen dat de situatie snel escaleert en dat over het niveau van humor te twisten valt. Maar het grootste talent van regisseur Nick Stoller is dat hij op papier onuitstaanbare personages iets sympathieks weet te geven. Praeses Zac Afron als de gladde überstudent is van het begin af aan het type grote-bek-klein-hartje. Stoller speelt bovendien op vermakelijke wijze met het gegeven dat komiek Seth Rogen inmiddels gênant oud is voor de sullige dopehoofd-act die hem groot heeft gemaakt.

Close up: Thomas Morel

NPO 2, 23.10 uur

Filmmaker Ida Kleppe portretteert de jonge Nederlandse fotograaf Thomas Morel, die is gefascineerd door beweging. Om de juiste beweging te vangen, moet Morel soms uren wachten, bijvoorbeeld om een foto te maken van springende vissen in een rivier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden