Film- en tv-tipsDonderdag 11 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 11 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Kevin Toma
Jeff Bridges, Steve Buscemi en John Goodman in The Big Lebowski. Beeld Martine Rasing
Jeff Bridges, Steve Buscemi en John Goodman in The Big Lebowski.Beeld Martine Rasing

Europa League: Arsenal-Napoli

RTL 7, 20.25 uur

Om 21.00 uur een rechtstreeks verslag vanuit Emirates Stadium, waar de eerste kwartfinale tussen Arsenal en Napoli wordt gespeeld. Later op de avond ook samenvattingen van Slavia Praag-Chelsea, Benfica-Eintracht Frankfurt en Villareal-Valencia.

Chantal komt werken

RTL 4, 20.30 uur

In haar goedbekeken nieuwe serie gaat Chantal Janzen aan de slag in een kinderdagverblijf, waar ze met 24 kleuters om zich heen geen moment rust krijgt. In Tilburg helpt Janzen mee in het rijdende supermarktje van Tonnie, zodat mensen thuis kunnen winkelen.

Bean (Mel Smith, 1997)

SBS 9, 20.30-22.15 uur

Mel Smith, bekend van het komische Britse duo Smith & Jones, debuteerde als regisseur verdienstelijk met de uitbundige relatiekomedie The Tall Guy (1989). Een rolletje in die film is ook weggelegd voor de Engelse knuffelkomiek Rowan Atkinson. De samenwerking tussen de twee smaakte naar meer: enkele jaren later zette het duo zich aan de taak Atkinsons legendarische personage Mr. Bean Amerika te laten veroveren. Daartoe werd een vergezocht, maar amusant verhaal bedacht rond een Amerikaans schilderij dat dankzij een donatie verhuist van The National Gallery in Londen naar een museum in Los Angeles. Mr. Bean is in Londen de suppoost van wie iedereen af wil, behalve de hoogste baas. Dus bedenken zijn ondergeschikten dat hij de aangewezen man is om de ‘thuiskomst’ van het schilderij te begeleiden. Het siert de makers dat ze behalve de locatie geen enkele concessie hebben gedaan om Mr. Bean in Amerika geliefd te maken; het is vooral meer van hetzelfde. En dat is soms erg leuk en soms net even te flauw. Wel bevat Bean een primeur: Mr. Bean spreekt, sterker nog, hij houdt zowaar een speech.

Break Free

NPO 3, 20.55 uur

De enthousiaste leraar Nederlands Laurens van der Graaff (30) staat centraal in dit laatste portret van een slachtoffer van de MHI7-vliegramp. Vijf jaar na de ramp gaan beste vrienden Wim en Young-Kon naar Bali, het eiland waarnaar Laurens op weg was.

Zembla

NPO 2, 21.10 uur

‘Misbruik op weg naar het paradijs’ behandelt de schandalen rond Jehovah’s Getuigen en kindermisbruik. Ook in Nederland komen verhalen los van interne misbruikgevallen die niet met justitie zijn gedeeld. Kan dit zomaar en wie beschermt de kinderen?

Pointer

NPO 2, 21.45 uur

Nieuw project op tv en online rond datajournalistiek, vernoemd naar de ‘pointer’, oftewel dat wat opvalt in een berg data die wordt doorgespit. Presentator Henk van der Aa stuurt een team journalisten aan. Aflevering één draait om privacygevoelige informatie bij de politie.

The Big Lebowski (Joel & Ethan Coen, 1998)

SBS 9, 22.15-00.30 uur

Om iets te begrijpen van de cultstatus van The Big Lebowski is het aan te raden de documentaire The Achievers: The Story of the Lebowski Fans eens te kijken. Ook een kijkje op lebowskifest.com, de website gelieerd aan het jaarlijks terugkerende Lebowski Festival, leert veel over de verzameling prettig gestoorde mensen die deze film met zeldzaam hoge herkijkwaarde op handen dragen. Zonder een vastomlijnd script creëerden de broers Joel en Ethan Coen een universum dat aan elkaar hangt van droogkomische toevalligheden, met enkele tot in de puntjes uitgewerkte hoofdpersonages als bindende factor – Jeff Bridges als kamerjas dragende The Dude voorop. Geweldige rollen ook voor John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore en John Turturro.

De vrouwelijke fotografen van Iran

NPO 2, 23.05 uur

Documentaire over een generatie jonge, vrouwelijke fotografen in Iran, onder wie Newsha Tavakolian, Solmaz Daryani en Tamineh Monzavi. Ondanks de alomtegenwoordige censuur in de Islamitische Republiek weten deze vrouwen toch hun beroep uit te oefenen.

Don Juan (Jerzy Sladkowski, 2015)

NPO 2, 00.05-00.56 uur

Oleg (22) heeft autisme, maar zijn moeder weigert zich daarbij neer te leggen. Oleg moet een normale man worden, vindt ze, en dus laat ze een leger aan therapeuten en artsen op de jongen los om dat doel te bereiken. Als er op Oleg paardje gereden moet worden om hem krachtiger en assertiever te krijgen, dan moet dat maar. Als toeschouwer weet je soms niet hoe je het hebt, kijkend naar de prachtige documentaire Don Juan. Hoe halen al die zogenaamde deskundigen het in hun hoofd om zo met Oleg te sollen? In wat voor pijnlijke situatie komt hij nu weer terecht?

Helemaal zwart-wit is het ook weer niet. Je houdt je hart vast als Oleg bij wijze van therapie in een jong toneelgezelschap wordt gedumpt en zich duidelijk geen raad weet met de ongedwongen omgang tussen de leden van het gezelschap. Maar in diezelfde groep treft hij wel zijn mooie, zelfverzekerde tegenspeler Tanya. Tussen hen ontstaat onverwacht iets bijzonders dat zich niet zomaar in een categorie laat indelen, en zo wordt Don Juan een even schrijnende als romantische kijkervaring. Doodzonde dat de oorspronkelijk anderhalf uur durende film, waarmee regisseur Jerzy Sladkowski in 2015 de Idfa Award voor Beste Lange Documentaire won, voor de uitzending van vanavond tot 51 minuten werd ingekort.

Don Juan gaat niet over autisme op zich, stelde regisseur Jerzy Sladkowski in een interview met de Volkskrant. ‘De boodschap van Don Juan is dat vriendschap misschien niet zo goed is als liefde, maar nog altijd beter dan niks.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden