Film- en tv-tipsDinsdag 9 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 9 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Eli Wallach in The Good, the Bad and the Ugly Beeld
Eli Wallach in The Good, the Bad and the Ugly

The Good, the Bad and the Ugly (Sergio Leone, 1966)

RTL 7, 20.30-00.15 uur

Eigenlijk was Eli Wallach (1915-2014) klaar met het spelen van schurken. De karakteracteur had al vaker mogen optreden als Mexicaans geboefte, zoals in de klassieker The Magnificent Seven, maar hij was het stereotype toch een beetje zat. Totdat de hem destijds onbekende regisseur Sergio Leone medio jaren zestig een stukje uit For a Few Dollars More (1965) toonde: zo’n western in nieuwe stijl zag de acteur wel zitten. The Good, The Bad and the Ugly, de film waarvoor Leone de acteur vroeg, zou het derde deel van zijn Dollars-trilogie worden, waartoe ook A Fistful of Dollars (1964) behoorde. Wallachs ja-woord aan Leone resulteerde in zijn meest glorieuze filmoptreden ooit, dat van Tuco, de snelpratende opportunist met kleine oogjes.

‘Wanneer je succesvol bent, is men weinig bereid om je dit succes te vergeven.’ Sergio Leone was na The Good, the Bad and the Ugly klaar met het westerngenre, maar kreeg niet direct geld voor zijn misdaadfilm Once Upon a Time in America (1984), omdat publiek en producenten meer westerns van hem eisten.

Tuco is ‘The Ugly’ uit de filmtitel (waarmee tevens duidelijk wordt waarom Wallach nooit doorschoot naar het echte sterrendom), die beurtelings wordt gered en dwarsgezeten door de eenling onder de premiejagers, gespeeld door de zwijgzame Clint Eastwood (‘The Good’). Samen met een derde outlaw, Lee Van Cleef als ‘The Bad’, wordt een film lang gezocht naar een schat. De film groeide uit tot een van de grootste westernklassiekers omdat regisseur Sergio Leone de tijd nam om talloze genreclichés een nieuwe lik verf te geven, waardoor ze na deze film nieuwe clichés werden. De sterke muziek van Ennio Morricone onderstreept de fraai gecomponeerde vertelling en legt de juiste accenten. Met onvergetelijke dialogen bovendien. Eli Wallach: ‘God staat aan onze kant, want hij haat yankees.’ Clint Eastwood: ‘God staat niet aan onze kant, want hij haat ook idioten.’

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

Bram van der Vlugt (84) praat met Cornald Maas over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Samen keren ze terug naar de Haagse wijk Bezuidenhout, waar Van der Vlugt op 3 maart 1945 in het ‘vergisbombardement’ van de geallieerden belandde.

Kingsman: The Secret Service

Veronica, 20.30-23.05 uur

(Matthew Vaughn, 2014) De makers van deze zelfbewuste spionnenactiekomedie laten geen moment onbenut om het zelfbewustzijn van hun film te benadrukken. Kijk naar het gesprek tussen gentleman-spion Colin Firth en de slissende mediatycoon en slechterik Samuel L. Jackson over hoe bloedserieus die spionnenfilms van tegenwoordig toch zijn. Serieus is Kingsman uiteraard allesbehalve. De ironie wordt op een gegeven moment zelfs een tikje flauw, maar de film blijft plezierig door Firths zelfverzekerde spel en Vaughns stijlvaste, vlotte regie.

Grease

RTL 8, 20.30-22.45 uur

(Randal Kleiser, 1978) Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You’re the One That I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease.

Brandpunt+

NPO 2, 21.00 uur

Brandpunt+ doet verslag vanuit het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Ruim 8.000 mannen, vrouwen en kinderen slapen op deze plek zonder voldoende douches, toiletten en tenten. Nederlandse vrijwilligers helpen daar waar nodig.

A Dangerous Dynasty: House of Assad

BBC 2, 22.00 uur

Eerste aflevering van een driedelige serie over Bashar en Asma al-Assad. De twee ontmoeten elkaar in Londen, maar na de dood van Bashars broer Bassel in 1994, moet Bashar terug naar Syrië om zich voor te bereiden op het presidentschap.

Het is uw land

NPO 2, 23.05 uur

Documentaire uit 2014 waarin drie medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek worden gevolgd. Voor het eerst werden camera’s toegelaten bij de gesprekken die regievoerders hebben met asielzoekers die terug moeten naar hun land van herkomst.

Deadpool

Veronica, 23.05-01.15 uur

(Tim Miller, 2016) In het universum van stripgigant Marvel verscheen Deadpool ten tonele, voor het eerst in 1991, toen zo’n beetje iedere superheld (Captain America, Spiderman, Hulk, noem ze maar op) zijn plek al had veroverd. Bedenkers Fabian Nicieza en Rob Liefeld maakten daarom even dwars, grofgebekt en zelfbewust als de personages in vroege films van Quentin Tarantino: een praatgraag en vrolijk-psychopathisch buitenbeentje dat onophoudelijk de spot drijft met zichzelf en zijn omgeving. De tweede verfilming die afgelopen zomer in de bioscoop draaide, bood helaas niet meer dan meer van hetzelfde, maar dit eerste deel, met een kakelfrisse vertolking van Ryan Reynolds als de titelheld, ontpopte zich tot een feestje voor iedereen die het ingedutte spektakel van de superheldenfilm zoetjesaan de keel uithing.

Hockney, the Queen and the Royal Peculiar

BBC 1, 23.45 uur

Kunstenaar David Hockney, die ooit weigerde Queen Elizabeth II te schilderen omdat hij liever in Yorkshire was, maakte dit jaar voor diezelfde koningin een reusachtig raamwerk voor in Westminster Abbey. Programmamaker Alan Yentob volgt hem op de voet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden