FILM- EN TV-TIPSdinsdag 7 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 7 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u dinsdag zien.

Julia Roberts in Erin Brockovich. Beeld Universal Pictures
Julia Roberts in Erin Brockovich.Beeld Universal Pictures

Elephant Walk (William Dieterle, 1954)

Arte, 13.50-15.30 uur

Degelijk, grotendeels op locatie in Ceylon gedraaid drama. Elizabeth Taylor speelt Ruth, het kindvrouwtje van de vaderlijke theeplantagebezitter John Whiley (Peter Finch), die al problemen genoeg heeft met zijn bedrijf wanneer opzichter Dick Carver (Dana Andrews) en Ruth verliefd worden. Oorspronkelijk speelde Vivien Leigh (Gone with the Wind) de vrouwelijke hoofdrol in Elephant Walk, maar Leigh stapte uit de film nadat ze de tweede opnamedag had gemist. Later zou ze de schuld geven aan een acute zenuwinzinking.

Leuk om op te letten tijdens het kijken, mocht de fraai aangeklede film ondanks alle driehoeksverhoudingen en enge olifanten toch te saai zijn: in zijn Movie Guide stelt filmkenner Leonard Maltin dat je hier en daar nog altijd Vivien Leigh kunt zien, in enkele long shots die niet met Taylor werden overgedaan. De rol van John Whiley was overigens voor Leighs toenmalige echtgenoot Laurence Olivier bedoeld, maar die had het te druk met andere films en droeg beschermeling Finch voor.

Wahlarena zur Europawahl

ARD, 20.15 uur

In aanloop naar de Europese verkiezingen gaan Manfred Weber, lijsttrekker van de Fractie van de Europese Volkspartij, en Frans Timmermans van de Partij van Europese Socialisten, met elkaar in debat. In de tv-studio zitten ook 130 toeschouwers met prangende vragen.

Beau Five Days Inside

RTL 4, 20.30 uur

Beau van Erven Dorens neemt een kijkje in een revalidatiecentrum in Beetsterzwaag; hij ontmoet onder anderen een 12-jarig meisje dat is aangereden toen ze het zebrapad overstak, en een vrouw die ernstige brandwonden opliep bij een gasexplosie.

Erin Brockovich (Steven Soderbergh, 2000)

RTL 8, 20.30 uur

De afgelopen decennia worden voortdurend films gemaakt waarin de gevolgen van milieuvervuiling en overconsumptie in beeld worden gebracht, van de sciencefictionklassieker Soylent Green (1973) tot de geestverruimende documentaire Koyaanisqatsi (1982), van de preek van Al Gore in An Inconvenient Truth (2006) en animatiefilm Wall-E (2008) tot spektakelstuk The Day After Tomorrow (2004). Maar personages die oplossingen aandragen, zijn zeldzaam. Het individu is dikwijls onmachtig.

Dat laatste geldt zeker niet voor Steven Soderberghs Erin Brockovich. Het verhaal is onwaarschijnlijk en toch waar gebeurd. Een alleenstaande moeder van drie kinderen vindt een eenvoudig baantje op een advocatenkantoor en initieert een opzienbarende rechtszaak. Dankzij Erin Brockovich kregen vele gedupeerde families een forse schadevergoeding van een groot chemieconcern dat het grondwater in hun omgeving jarenlang had vervuild.

In werkelijkheid ging het over de voormalige Miss Pacific Coast (geboren als Erin L. E. Pattee), die na haar uitverkiezing haar leven een andere kant op stuurde en secretaresse werd op een advocatenkantoor. Julia Roberts is geknipt voor de titelrol en won haar voorlopig enige Oscar. Fijne rol ook voor de begin dit jaar overleden Albert Finney, als de advocaat die Erin in dienst neemt.

Transformers: Dark of the Moon (Michael Bay, 2011)

RTL 7, 20.30 uur

Aliens, de maan, Apollo 11, doofpot, technologie, dat soort gedoe: zo worden keurig de ingrediënten van Transformers: Dark of the Moon door een van de personages opgesomd. Een uitvoeriger plotbeschrijving is bij deze metaalhandel van een film eigenlijk overbodig. Voor wie het toch weten wil: bij de eerste maanlanding, in 1969, vonden de Amerikaanse astronauten het wrak van een Transformers-ruimteschip, en nu blijkt dat schip iets te bevatten dat de strijd tussen goede en slechte Transformers - Autobots versus Decepticons - voor altijd kan beslechten.

Sam Witwicky (Shia LaBeouf), de met de Autobots bevriende slungel die in de vorige twee delen ook al de wereld redde, kan niet wachten om dat opnieuw te doen, en dan moet hij die missie ook nog eens zien te verenigen met zijn liefde voor Carly (Rosie Huntington-Whiteley). Regisseur Michael Bay (Transformers , Pearl Harbor) wisselt straffe actie-sequenties af met opvallend grappige optredens van onder anderen John Malkovich en John Turturro, gaandeweg raakt de film tot de nok toe gevuld met digitale effecten, explosies en oorverdovend metaalgeschraap. Hallucinant is bijvoorbeeld de scène waarin een half omgekiepte wolkenkrabber een griezelige glijbaan voor de personages wordt, en een slang-achtige Decepticon het gebouw tot moes knijpt.

Blanco

Canvas, 21.20 uur

Meer dan een miljoen kiesgerechtigde Belgen brachten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 géén stem uit. Aan de vooravond van de landelijke verkiezingen gaan journalisten Phara de Aguirre en Nahid Saikh het land in, op zoek naar de verhalen van de niet-stemmers.

Louis Theroux

Canvas, 22.00 uur

Voor een verhaal over seksueel overschrijdende gedrag op Amerikaanse universiteitscampussen spreekt Louis Theroux met (vermeende) daders en slachtoffers. Grijpen universiteiten ook in als studenten niet door een rechter zijn veroordeeld?

Born free

NPO 2, 22.55 uur

25 jaar nadat Nelson Mandela president was geworden van Zuid-Afrika spreekt de Nederlandse fotograaf Ilvy Njiokiktjien met de eerste generatie jongeren die opgroeide na de afschaffing van de apartheid. Hoe zien zij hun toekomst en de toekomst van hun land?

Forensics: The Real CSI

BBC 2, 00.15 uur

De BBC loopt mee bij de recherche van Newcastle. De forensisch rechercheurs onderzoeken onder meer een beschieting in een rustige woonwijk. Met hulp van gevonden glasscherven en geweerpatronen hopen ze het misdrijf te kunnen reconstrueren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden