Film- en tv-tipsDinsdag 5 maart

De Volkskrant-film- en tv-tips voor dinsdag 5 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting
Orson Welles en Rita Hayworth in The Lady from Shanghai. Beeld
Orson Welles en Rita Hayworth in The Lady from Shanghai.Beeld

The Lady from Shanghai (Orson Welles, 1947)

Arte, 13.55-15.25 uur.

De beste scène van The Lady from Shanghai, de derde film die Orson Welles maakte na zijn droomdebuut Citizen Kane, is de laatste. In een spiegeldoolhof ontmoeten de vier hoofdpersonages elkaar voor een definitieve confrontatie. Door de virtuoze montage ogen de weerspiegelingen van weerspiegelingen als een hippe, artistieke videoclip. De klassieke martialartsfilm Enter the Dragon met Bruce Lee bracht in 1973 een hommage aan deze surrealistische scène.

Als het aan Welles had gelegen, zou de betreffende scène overigens zeven keer zo lang zijn als de uiteindelijke, drie minuten durende versie die was te zien in de film. De scène veroorzaakte zo veel gesteggel tussen Welles en zijn producenten, dat de Amerikaanse release bijna een jaar werd uitgesteld; het verloren filmmateriaal werd bovendien nooit meer teruggevonden. De film, gebaseerd op de roman If I Die Before I Wake van Sherwood King uit 1938, ontpopte zich desalniettemin tot klassieker, ook omdat Welles’ naast zichzelf zijn toenmalige echtgenote Rita Hayworth castte voor een hoofdrol.

Welles speelt de Ierse matroos Michael O’Hara, die meevaart op het jacht van Elsa (Hayworth) en haar filmechtgenoot Arthur Bannister, gespeeld door Everett Sloane. Aan boord stelt een compagnon van Bannister voor dat O’Hara assisteert bij een geënsceneerd moordcomplot. O’Hara hapt toe, zonder enig besef van de talloze plotwendingen die hem vanaf dat moment ten deel vallen. Verwarrend tot de derde macht, wellicht ook omdat er een hap uit de film verdween, al is dat volgens velen inmiddels ook de grote kracht van The Lady from Shanghai.

Satyajit Ray, de legendarische Indiase filmmaker, bekend van de Apu-trilogie, noemde The Lady from Shanghai onder meer vanwege de allesbehalve gestroomlijnde plot ‘de eerste atonale film in de filmgeschiedenis’.

The Boy Who Harnessed the Wind (Chiwetel Ejiofor, 2019)

Nu te zien op Netflix.

Het regiedebuut van steracteur Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) is een zoet en gepolijst portret van Malawi anno 2001, een van ’s werelds armste landen in tijden van mislukte oogsten, een turbulente wereldeconomie en grote honger. William Kamkwamba, de beroemde innovator op wiens boek Ejiofor zijn film baseerde (en een van de 30 People Under 30 Changing The World volgens Time Magazine in 2013), is dan nog een jonge doch pientere jongen die van school wordt gestuurd omdat zijn vader (gespeeld door Ejiofor zelf) het schoolgeld niet kan betalen. Gefascineerd door techniek leert hij zichzelf, ondanks tegenwerking van vooral zijn vader, een windturbine te bouwen waarmee een irrigatiesysteem op poten kan worden gezet. Ejiofor levert een onvervalste feelgoodfilm af: onbetwist goed gemaakt, maar de gedachte dat hij het drama daarmee niet helemaal serieus neemt, is tijdens het kijken van The Boy Who Harnessed the Wind onvermijdelijk.

Meet the Fockers (Jay Roach, 2004)

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Wie zich moeilijk kan voorstellen in welke langdurige dip de carrière van Robert De Niro zich bevindt – maar waar hij dit jaar via Martin Scorseses gangsterepos The Irishman hopelijk uit kan klimmen – moet beslist kijken naar dit melige vervolg op Meet the Parents. Naast de schoonouders komen nu ook de ouders van hoofdpersoon Gaylord Focker (Ben Stiller) in beeld, twee joodse hippies in Florida, gespeeld door Barbra Streisand en Dustin Hoffman. Aan De Niro is in de vier jaar tussen de twee delen weinig veranderd. Hij is nog steeds Fockers’ afkeurende en misprijzende schoonvader, die net als de rest moeite heeft overeind te blijven tussen de vele flauwe grappen.

Gort over de grens

NPO 2, 20.25 uur

Wijnboer en programmamaker Ilja Gort ontdekt dit seizoen, na Frankrijk en Italië, het lekkerste eten van Spanje. Hij begint zijn reis in Galicië, waar hij mee op stap mag met de heroicas: de onvermoeibare, vrouwelijke schelpenrapers.

Stacey Dooley

Canvas, 20.30 uur

BBC-journalist Stacey Dooley volgt negen maanden het leven van verschillende dakloze Britse jongeren. De tieners proberen onafhankelijk te zijn, maar zijn aangewezen op tijdelijke bedden in opvangtehuizen, hostels of banken van vrienden.

Champions League

Veronica, 20.30 uur

Ajax moet uit in Spanje een 1-2 achterstand goedmaken op Real Madrid, tegen wereldsterren als Luka Modric en Karim Benzema. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Aansluitend volgt een samenvatting van Borussia Dortmund-Tottenham Hotspur.

Rond de Noordzee

Een, 20.40 uur

In zijn reis rond de Noordzee is programmamaker Arnout Hauben (Man bijt hond) aangekomen in Schotland. Hij gaat op zoek naar orka’s en bezoekt het door omwonenden verafschuwde golfterrein van de Amerikaanse president Donald Trump.

3Doc: Fitgirl

NPO 3, 21.15 uur

Basisschooljuf Robin Moolenaar (26) wil een #fitgirl zijn en traint tien maanden keihard om mee te kunnen doen aan het NK Bikini Fitness. De wekker gaat iedere dag om 5.00 uur en haar dieet bestaat uit broccoli, kip en heel veel eieren.

Eating with My Ex

BBC 1, 23.35 uur

De BBC zet exen bij elkaar aan tafel voor een goed gesprek. Jodie wil van haar ex weten of hij voor haar kiest, of voor zijn alter ego, rapper Sharpey Major. De Nederlandse versie van Eating With My Ex zal vast niet lang op zich laten wachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden