FILM- EN TV-TIPSdinsdag 5 februari

De Volkskrant-film-en-tv-tips voor dinsdag 5 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag 5 februari.

Berend Jan Bockting en Jesse Heijnis
Transformers: The Last Knight van Michael Bay. Beeld
Transformers: The Last Knight van Michael Bay.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.25 uur

Maarten, Sis en Vincent van Rossem gaan de grens over en verkennen Düsseldorf. Ze bekijken de typisch Duitse architectuur van voor de Tweede Wereldoorlog en bezoeken een park dat door de nazi’s als propagandatoneel werd aangelegd.

Transformers: The Last Knight

Michael Bay, 2017

Veronica, 20.30-23.40 uur (ook te zien op Netflix).

Hoe nu verder? Dat was de logische vraag na de slotscène van Avengers: Age of Ultron (2015), waarin een groot deel van een stad losbreekt van de aarde, opstijgt als een ruimteschip en vervolgens weer te pletter dreigt te storten. Of na dat ene zo mogelijk nog decadentere moment in Independence Day: Resurgence (2016), waarin buitenaardse wezens het voor elkaar krijgen tijdens een massale aanval op de aarde de Burj Khalifa te Dubai uit de grond te wrikken, om ’s werelds hoogste wolkenkrabber duizenden kilometers verder op het stadscentrum van Londen te smijten.

Filmwebsite Senses of Cinema publiceerde in 2015 (gratis) het ‘Michael Bay Dossier’, een uitvoerige selectie diepgravende artikelen die tegen de stroom in een inzichtelijk beeld schetsen van de uitzonderlijke kwaliteiten van de verguisde blockbusterregisseur.

Bestaat de overtreffende trap van actiescènes die zo absurd zijn dat navertellen nagenoeg onmogelijk is? Is zo’n overtreffende trap nog leuk? Is-ie eigenlijk wel nodig? De immens succesvolle, door critici verguisde en de afgelopen jaren heel voorzichtig zowaar óók als auteur erkende Amerikaanse blockbusterfilmer Michael Bay geeft het antwoord, met Transformers: The Last Knight, het vijfde deel uit de reeks en de laatste die Bay regisseerde.

Bay schroeft het verteltempo van zijn strijd tussen allerhande megarobots in de eerste plaats zo absurd hoog op dat je je kunt afvragen in hoeverre het zinvol is over de plot te klagen (wat ook bij dit deel weer massaal werd gedaan) – of de plot überhaupt te bespreken. Bay stelde eerder al eens dat zijn Transformerfilms wat hem betreft moeten concurreren met pretparken in plaats van met andere grote actiefilms. En de vraag of de overtreffende trap bestaat, beantwoordt hij met een volmondig ja.

Drie kwartier duurt-ie ongeveer, deze laatste akte van de film, en te zien is hoe een buitenaardse planeet langzaam op de aarde stort. De opbouw mag er zijn: eerst gaat het International Space Station eraan, dan verschijnt in de lucht een almaar groeiende schaduw en ten slotte barst de wellicht grootst mogelijke actiescène die het menselijk voorstellingsvermogen kan verwerken los. Daar kun je zuur over doen, maar je kunt je ook laten overrompelen: wat Bay laat zien, tart elke mogelijke beschrijving.

The Big Lebowski

Joel & Ethan Coen, 1998

SBS 9, 20.30-22.45 uur (ook te zien op Netflix).

Om iets te begrijpen van de cultstatus vanThe Big Lebowski is het aan te raden de documentaire The Achievers: The Story of the Lebowski Fans eens te kijken. Ook een kijkje op lebowskifest.com, de website gelieerd aan het jaarlijks terugkerende Lebowski Festival, leert veel over de verzameling prettig gestoorde mensen die deze film met zeldzaam hoge herkijkwaarde op handen dragen. Zonder een vastomlijnd script creëerden de broers Joel en Ethan Coen een universum dat aan elkaar hangt van droogkomische toevalligheden, met enkele tot in de puntjes uitgewerkte hoofdpersonages – Jeff Bridges als kamerjas dragende The Dude voorop – als bindende factor.

My Million Pound Menu

BBC 2, 21.00 uur

In de race om een investering van 1 miljoen pond prijzen drie ondernemers hun plannen voor een duurzaam restaurant aan. Onder hen twee vrienden uit Liverpool die het eten van de Britse havenstad, net als vroeger, willen koppelen aan Scandinavische keuken.

Het geheim van de meester

NPO 2, 21.05 uur

Het team dat het schilderij Gezicht op Haarlem van Jacob van Ruisdael restaureert, gaat in een porseleinfabriek in Delft op zoek naar het blauw uit Ruisdaels luchten. Daarnaast duiken ze de duinen in en vragen ze een sterrenkundige naar het Hollandse licht.

Dokters van morgen

NPO 1, 21.25 uur

Aflevering over bacteriofagen, speciale virussen die een bacteriële infectie kunnen verhelpen. In Nederland wordt er nog niet met fagen gewerkt, maar in Georgië en Polen al wel. Hoe verging het Nederlandse patiënten die daar hun heil zochten?

Icons

BBC 2, 22.00 uur

De BBC is op zoek naar het grootste icoon van de 20ste eeuw en na de uitzendingen waarin het werk van onder anderen Nelson Mandela, David Bowie en Alan Turing werd gevierd, wordt in deze live-show de winnaar bekendgemaakt.

Stacey Dooley Investigates

Canvas, 23.05 uur

Aflevering over de diepe sporen die worden achtergelaten door de kledingindustrie. In Kazachstan laat journalist Stacey Dooley zien hoe het waterverbruik van de katoenfabrieken het Aralmeer heeft drooggelegd. Waar ooit vissen werden gevangen, is nu woestijn.

Pineapple Express

David Gordon Green, 2008

RTL 7, 00.15-02.20 uur

Lekker vette komedie van de in hoog tempo regisserende David Gordon Green (Your Highness, Joe) over twee lapzwanzen die per ongeluk door een misdaadbende op de hielen worden gezeten. Met fijne rollen van Seth Rogen en James Franco.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden